Ha listát készítenénk Budapest kihagyhatatlan látnivalóiról, az Andrássy út és palotái biztosan előkelő helyet foglalnának el rajta. Éppen ezért örülünk az Athenaeum legújabb sétakönyvének, amelyben a sugárút legendáit járhatjuk végig Morcsányi Elzával, aki nemcsak az épületekről, de a lakók életét övező legendákról, pletykákról és titkokról is mesél. Érdemes beszerezni a Végig az Andrássy úton című kötetet, ahol a szórakoztató szöveget mai és archív fotók is színesítik.

Még a jól ismert és dokumentált helyekről is mindig lehet valami újat mondani, úgyhogy a nemrég megjelent Végig az Andrássy úton – A sugárút legendás történetei című könyvben mi is találtunk jó pár olyan történetet és tényt, amiről még nem hallottunk. Ráadásul viszonylag kompakt mérete miatt még arra is jó, hogy magunkkal vigyük a világörökségi helyszín felfedezésére.

A könnyed hordozhatóság senkit ne tévesszen meg, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy kevés infó lenne benne, inkább pont arra jó, hogy

A KÖNYVBEN FELSOROLT PALOTÁK ELŐTT ÁLLDOGÁLVA ÉS A SZÖVEGET BÚJVA EGY PICIT ÚGY ÉREZHETJÜK MAGUNKAT, MINTHA ÉPP EGY VÁROSI SÉTÁN VENNÉNK RÉSZT.

A szerzőtől, Morcsányi Elzától egyáltalán nem idegen a városi séták világa, ugyanis az Imagine csapatának egyik sétavezetőjeként rendszeresen járja a várost, hogy elkápráztassa a résztvevőket az épületek, a lakók és a városnegyedek titkairól. Aki részt vett már valamelyik általa vezetett sétán, az tudja, milyen lendületesen képes sztorizni, és még a szárazabb tényeket is képes befogadhatóvá, olykor pedig egyenesen izgalmassá tenni.

17 helyszínt és annak történeteit ismerhetjük meg részletesen, ezek között szép számmal akadnak paloták, lévén, hogy az Andrássy út a századfordulós palotáink múzeuma is lehetne. A séta a maga korában az egyik legimpozánsabb palotának számító Fonciére-palotától indul, aminek Budapest ostromáig még egy monumentális kupolája is volt, elhalad többek között az Operaház, a Drechsler-palota, az Írók Boltja és a Képzőművészeti Egyetem előtt, a Kodály köröndön át egészen a Bulyovszky-villáig, amelynek izgalmairól mi is a könyvből értesültünk.

„A könyvnél is hasonló felépítési elvet igyekeztem követni, mint egy városi sétánál: dinamikus ritmusú, néha gyors irányváltásokkal egymást követő, összekapcsolódó építészeti, várostörténeti, életmódtörténeti és személyes történetek szubjektív válogatása. A leghíresebb épületek és karakterek történelmi tényei és legendái mellett igyekeztem kevésbé ismert városi szenzációkat, főúri pletykákat, várostörténeti csemegéket, elfeledett személyes történeteket is megemlíteni rengeteg korabeli forrásrészlet segítségével” – mesélte nekünk Morcsányi Elza, aki egyébként a Pesten innen, Budán túl címűpodcastünk műsorvezetője is.

A paloták mellett persze az Andrássy út létrejöttének körülményeiről is olvashatunk, úgyhogy megtudhatjuk, hogyan lett a krumpliföldekből luxusboulevard, ahogy azt is, miért volt fontos egy reprezentatív díszút kiépítése. Érdemes beszerezni ezt a könyvet, ha kíváncsiak vagyunk arra, milyen történeteket rejtenek Budapest világhíres sugárútjának palotái, és ha ezeket a titkokat menet közben szeretnénk felfejteni. Aki pedig kedvet kapott az ilyesfajta városfelfedezéshez, annak jó hír, hogy a Végig az Andrássy úton – A sugárút legendás történetei már a 6. kötet az Athenaeum Sétakönyvek sorozatában, úgyhogy van még mit beszerezni!

Morcsányi Elza: Végig az Andrássy úton – A sugárút legendás történetei

  • Athenaeum
  • 160 oldal
  • 3999 Ft

Címkék