Érdekes könyv jelent meg a II. kerületről, amelyben a Budai Polgár cikkeit gyűjtötték össze a szerkesztők, és amelyből számtalan titkot, régi történetet és kevésbé ismert helyeket ismerhetünk meg. Szerintünk még a kerületieknek is tartogat jó pár meglepetést a Volt egyszer Budán... I. kötete, de a főváros más részein élőknek is szuper olvasmány és nézegetnivaló ez a gyűjtemény.

A nemrég megjelent könyvben a Budai Polgárban közölt helytörténeti cikkeket gyűjtötték össze a szerkesztők, amelyekből egy kicsit jobban megismerhetjük a II. kerület építészeti és természeti kincseit, a különböző városrészek történetét és titkait, ahogy az itt élő híres vagy hétköznapi embereket is. Az albumméret és a 320 oldal azonban senkit ne tévesszen meg, ez nem egy száraz lexikon, hanem visszaemlékezésekkel, archív képekkel és mai fotókkal színesített olvasmány, ami nem csak a történelem iránt érdeklődő és a lokálpatrióta olvasóknak lesz izgalmas.

Az első kötet a kerület 33 városrészéből 12-t mutat be, ezek a belső, sűrűbben lakott részek, és ha valaki nem tudná, hogy Kővár, Hárshegy, Adyliget vagy például Gercse honnan kapta a nevét, az rögtön a legelső oldalakon magyarázatot talál ezekre. Minket leginkább az olyan érdekességek kötöttek le, mint hogy

kik voltak a milimárik, hogy 1841-ben Hans Christian Andersen is járt Pest-Budán, hogy milyenek voltak a Rózsadomb egykori kisvendéglői, és hogy bizonyos régi feliratokba évszámokat rejtettek.

A Zsigmond téri Szentháromság-szobrot érdemes tüzetesebben is megnézni, ugyanis a latin feliratba évszámot rejtett az alkotó. Valószínűleg már ti is találkoztatok hasonló, jellemzően latin szövegekkel, ahol egy-egy szóban a nyomtatott kis- és nagybetűk váltogatják egymást, és valószínűleg számotokra sem volt világos, hogy mindennek mi értelme. Mi most végre választ kaptunk erre a talányra: a feliratok rómaiszám-értékű betűi egy-egy esemény időpontját jelölik, ahhoz, hogy ezt megkapjuk, a nagybetűket kell összeadnunk.

Egészen belefeledkeztünk az olyan történeti anyagokba, mint amelyik József főherceg egykori villáját mutatja be. Ezt a tornyos kastélyt a 20. század elején egy ma már viszonylag ismeretlen építőmester, Gerstenberger Emil építtette magának és családjának, a tervezésbe még Alpár Ignác is besegített neki. A többemeletes, tornyos rózsadombi épületet 1924-ben vásárolta meg József főherceg, aki egészen az 1940-es évek elejéig élt itt feleségével és gyerekeivel. Részletesen írnak a könyvben az egykori Ganz-gyártelepről (ahol most a Millenáris Park és a Széllkapu van), annak virágkoráról és bontásáról, de az olyan kultikus kerületi helyekről is, mint a Bambi vagy az Átrium.

Érdemes beszerezni a Volt egyszer Budán... Helytörténeti barangolások a II. kerületben első kötetét, mert biztos, hogy belefeledkeztek majd a számtalan izgalmas történetbe.

Kiadó: Budai Polgár
320 oldal
6900 Ft

Címkék