A balatonmáriafürdői Lángos World egyik tulajdonosa Budapestre is elhozta a balatoni nyarat – a hűvösvölgyi büfében a lángos mellett kapunk hekket, „balacsintát″, sőt strandos rakott krumplit is kóstolhatunk!

A balatonmáriafürdői Lángos World mára fogalomnak számít a balatoni lángos kedvelőinek körében – nem csoda, többször bekerültek a top 10 balatoni lángosozó közé, az Év Strandétele versenyben pedig tavaly elnyerték az év felfedezettje címet. Krezinger Ádám, a Lángos World egyik tulajdonosa pedig úgy döntött, hogy a lángost és a strandos élményt is elhozza Budapestre. A pár hónapja Hűvösvölgyben nyílt Strand Lángos & Bistro egy falat Balaton lett a budai hegyek között.

Ádám egyébként vendéglátós végzettségű, de évekig DJ-ként dolgozott. Mikor elfáradt az évi több száz buliban, egy kicsit fixebb elfoglaltságot keresett, így került a balatoni strandra. Társával együtt azt találták ki, hogy a minőségi lángosokat szokatlan feltétekkel egészítik ki – nem elégszenek meg a klasszikus sajtos-tejfölössel, hanem különböző világkonyhákat idéző lángoskülönlegességeket kreálnak. Az ötlet működött, a Lángos World híres lett, Ádám pedig most új kihívások elé néz, így került képbe a hűvösvölgyi egység.

A Hidegkúti út elején lévő csomópontban álló egységnek kívülről is van egy kis balatoni hangulata, és ha valakit nem zavar a forgalom, akkor a teraszra is kiülhet. A műanyag székek általában nem tartoznak a legstílusosabb bútorok közé, de mivel itt a balatoni életérzést kergetjük, simán belefér. Az éttermen belül is strandos hangulatot idéző fabútorok vannak, meg pár társasjáték, szintén az édes nyári semmittevés hangulatát idézve.

A lángos tésztájával Ádám hetekig kísérletezett: a hosszú kelesztésű tészta 12–48 órán át pihen a hűtőben, és csak egy pici élesztő van benne. Tojás- és tejmentes, és egy titkos, de természetes alapanyagnak köszönhetően a lehető legkevesebb olajat szívja fel, így könnyed, kívül ropogós, belül puha végeredményt kapunk a tányérunkra.

Ami pedig a feltéteket illeti: a konzervatívoknak van a hagyományos sajtos-tejfölös-fokhagymás változat, a bátraknak pedig az extrák.

A mindenfélével megpakolt lángosszörnyek általában elég megosztók tudnak lenni, de Ádám lángosai nem ebbe a kategóriába tartoznak. Bár többféle feltét található egy-egy lángoson, az összesen látszik, hogy figyelemmel válogatták össze az alapanyagokat, és törekedtek arra, hogy harmóniában maradjanak. Ami pedig a mennyiséget illeti, a kevesebb több elve alapján pont megfelelő feltét kerül a lángosokra, legyen szó lila hagymáról, kaviárról vagy sonkáról. A lángosok mérete, vastagsága is tökéletes, igazából önmagában is érdemes megkóstolni, hogy lássuk, milyen, ha hibapont nélkül készül. A feltéteken pedig érződik, hogy gonddal válogatták, és nem a diszkontok alsó polcos termékeivel pakolták meg.

A mi kedvencünk a skandi művésznéven futó tejfölös, füstölt lazacos, lila hagymás lángos volt, egy finom kis kaviárszórattal – a füstös íz és a tejföl nagyon jóban van a lángostésztával.

Pont ezért szerettük a füstölt kacsamellel, rukkolával, paradicsommal, balzsamecettel feldobott időszakos lángost is, a sok friss zöld miatt kifejezetten könnyű marad az élmény. A prosciuttóson kevés paradicsomszósz, főtt sonka és parmezán van – melegen, összehajtva a szicíliai pizza fritta.

A különféle hagyományos, extra, időszakos, sőt Nutellával, lekvárral, túrókrémmel is kérhető édes lángosok mellett vannak más strandételek is, csak hogy teljes legyen a standos életérzés.

Ádám szerint a borzas csirke az egyik legnagyobb favorit, de a hekknek is megvan a maga rajongótábora, a mi kíváncsiságunkat viszont a strand-rakottkrumpli keltette fel. A kanadai poutine mintájára kigondolt fogás alapja a sült krumpli, erre szórják a sült szalonnát és a kolbászkarikákat, majd ez kap egy adag szeletelt főtt tojást, végül egy nagy adag tejfölt. A végeredmény egy igazi strandos-kocsmás éhségűző lesz, ami mellé jól megy a fröccs és a limonádé is. 

Ha pedig balatoni strand, akkor nem maradhatunk palacsinta nélkül, az étlapon ott van a sima lekváros, fahéjas és kakaós is, de ha kicsit variálnánk – és ezen a helyen miért is ne –, akkor a „balacsinta″ lesz az ebéd vége. A balacsinta Ádám találmánya, tulajdonképpen csíkokra vágott palacsinta különböző töltelékekkel keverve. Van Rákóczi-túrós, aranygaluskás, de mi a darázst próbáltuk. A pirított zsemlemorzsával, lekvárral, porcukorral és a palacsintacsíkokkal teljesen olyan élmény volt, mint a balatoni üdülőkben a darás tészta. Nosztalgia és nyári hangulat kimaxolva!

Elérhetőségek

Strand Lángos & Bistro

Címkék