Keresés EN

Szabadidő

10 könnyen megközelíthető budapesti kirándulóhely

Olyan, tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető városi kirándulóhelyeket gyűjtöttünk össze, amelyek egy kiadós ebéd után is ráérősen megjárhatóak sötétedésig, és nem fogunk kipurcanni sem, miközben bejárjuk őket.

1/10

Róka-hegy

A téli szürkeségben is üdítő látványt nyújtanak a dachsteini mészkőből kihasított robusztus, sárgás sziklák és mészkőtornyok. Az egykori kőfejtő Budapest legnagyobb mészkőbányája volt az 1930–40-es évekig, és most úgy fest, mint egy mini-Grand Canyon. Egy kitáblázott tanösvényen informálódhatunk arról, milyen ritka állat- és növényfajok élnek itt a mesterségesség és a körbeépítettség ellenére is. A lehengerlő sziklafalak, szakadékok, üregek egészen rendhagyó kirándulóhellyé teszik a hegyet, de készüljünk némi emelkedőre! 

  • Megközelítés: Szentendrei/Békásmegyeri HÉV-vel Csillaghegyig, a HÉV-től az Ürömi úton felfelé.

2/10

Remete-szurdok

Máriaremete és Remeteszőlős között terül el a végül az Erzsébet hídnál a Dunába torkolló Ördög-árok erdővel borított szurdokvölgye. Jól járható, könnyű talaján biciklivel és babakocsival is végigmehetünk körülbelül 20 perc alatt, útba ejtve a szabadon látogatható Remete-barlangot, amely egy, a pálos rend feloszlatása után ideköltöző remetéről kapta a nevét. Az ösvény végén Remeteszőlős település szélére jutunk ki, és itt érdemes kicsit továbbsétálni, mert itt találjuk meg a 2013-ban felállított verselő telefonfülkét. Egy kicsit hosszabb séta után a máriaremetei kegytemplomot és annak parkját is érdemes megnézni.

  • Megközelítés: Hűvösvölgyből az 57-es busszal, Remeteszőlős felől a 63-as busszal.

3/10

Kamaraerdő

A 200 hektáros erdőtömb Budapest egyik legnagyobb kiterjedésű erdeje, és tavasszal, nyáron akár egy egész napot is el lehet tölteni benne: egy négy kilométeres tanösvény, a 224 méter magas, megmászásra csábító Vadász-hegy és a piknikezésre is alkalmas Nagyrét is várja a látogatót. 1847 óta hívják Kamaraerdőnek, a név a német „Kammerwald” elnevezésből származtatható, korábban hosszú évszázadokig a Királyi Kamara és Buda város erdőbirtoka volt.

  • Megközelítés: a Móricz Zsigmond körtérről a 41-es villamossal, a 4-es metró kelenföldi végállomásától a 87, 187-es buszokkal.

4/10

Kis- és Nagy-Hárshegy

Nagy kedvencünk a Kis- és a Nagy-Hárshegy, mely két kilátót is útba ejt, és egy futókört is kialakítottak rajta, továbbá a szívbarát tanösvény is átszeli. A Nagy-Hárs-hegyen a Kaán Károly-kilátó és a Bátori-barlang, a Kis-Hárs-hegyen a szolidabb magasságú Makovecz Imre-kilátó nyújt látnivalót. A Szépjuhászné kiindulópontnál nem mellesleg a budaszentlőrinci pálos kolostor romjait is megtekinthetjük. Innen át lehet túrázni a Normafára.

  • Megközelítés: a Gyermekvasút nem jár, így a Széll Kálmán térről induló 22, 22A és 222-es buszokkal.

5/10

Ördög-orom

A XII. kerületben a Farkas-völgy és az Irhás árok között található sziklaképződmény a maga 10 hektárjával Budapest egyik „legöregebb” védett élőhelye abban az értelemben, hogy egyes részei közel 40 éve (1982 óta) állnak oltalom alatt. A 2016-ban kiépített tanösvény tábláinak segítségével megismerhetjük a terület élővilágát. Érdemes a meredek, helyenként korlátokkal megtámogatott részen megközelíteni, ahonnan szép a kilátás, akárcsak az orom tetejéről a Széchenyi-hegyre, a Gellért-hegyre, a Sas-hegyre és a Tétényi-fennsíkra, a környező hegyoldalak házaira és villáira.

  • Megközelítés: 59-es villamossal a Márton Áron téri végállomásig vagy a 8E jelzésű busz Eper utcai megállójáig.

6/10

Fazekas-hegy

Az idei decemberünk legkedvesebb felfedezése a Fazekas-hegyi bunker. A hűvösvölgyi villamos- és buszvégállomástól mindössze 1 kilométeres sétára található a II. világháborús katonai lőállás, ahonnan megkapó panoráma nyílik Remetekertvárosra és a Hárs-hegyre. Az elhagyatott kilátópont magányossága ellenére is könnyen megtalálható a kék háromszög kilátójelzésnek köszönhetően.

  • Megközelítés: Hűvösvölgy végállomástól a kék/sárga jelzésen elindulni, majd a sárga jelzésen be az erdőbe.

7/10

Apáthy-szikla

A 376 méter magas Látó-hegyhez tartozó sziklacsoport romantikus kilátópontja a városnak, ráadásul babakocsival is megközelíthető. De azt javasoljuk, a kiránduló ne elégedjen meg csupán a panorámával: a sziklához szép és nyugodt kirándulóösvény vezet az erdőn keresztül a zöld jelzés mentén, informatív tanösvénytáblákkal ellátva és útba ejtve a Kőkapu elnevezésű, látványos sziklaképződményt.

  • Megközelítés: 11-es busszal a Nagybányai úti végállomásig vagy a 61-es és az 56-os villamosok Nagyhíd megállójától felfelé a Pasaréti út–Battai lépcső–Battai út–Csalán út–Nagybányai lépcsőn.

8/10

Árpád-kilátó

A Nagybányai út másik oldalán kezdődik az Árpád-kilátóhoz vezető könnyű túraösvény. A népies, székely stílusban terméskőből és fából 1929-ben felépült kilátóból látszanak Budapest hídjai, a Gellért-hegy, a Rózsadomb és a bel-budai oldal egy része, igaz, a magasra nőtt lombok már kitakarják a panoráma egy részét. Innen kiindulva akár egy nagyobb lélegzetvételű túrát is bevállalhatunk, a Kecske-hegy oldalában haladva megközelíthetjük az Oroszlán-sziklát, vagy a sárga jelzésű úton felkaptathatunk a szép panorámát nyújtó Újlaki-hegy tetejére. Áthaladva a hegyen, a Kéktúra-jelzésre rátérve, a Fenyőgyöngye Vendéglőnél kötünk ki, ahonnan a Hármashatár-hegy felé indulhatunk tovább, vagy lebuszozhatunk a Kolosy térre.

  • Megközelítés: 11-es busszal a Nagybányai úti végállomásig vagy Óbudáról, a Kolosy térről a 65-ös vagy a 65A autóbusszal a Fenyőgyöngye állomásig.

9/10

Hármashatár-hegy

A csúcsán magasodó adótorony miatt már a városból nézve sem lehet összetéveszteni mással a 495 méter magas hegyet. Pár éve adták át a fából készült, szögletes, geometriai formájú Guckler Károly-kilátót, ahonnan csak még szebb az amúgy is kivételes panoráma, ki lehet szúrni a Dunán átívelő hidakat, tiszta időben a Mátrát, sőt a Tátrát is. Az Országos Kéktúra útvonala is átvezet a 495 méteres hegyen, és több útvonallal is összeköthetjük, ha időben elindulunk. A tetején parkoló is van, de ne legyünk lusták, másszuk meg a hegyet, az emelkedők enyhék, nem véletlenül szoktak futni is erre.

  • Megközelítés: a Kolosy térről a 65-ös vagy a 65A autóbusszal a Fenyőgyöngye állomásig.

10/10

Normafa

A végére hagytuk a legnépszerűbb kirándulóhelyet Budapesten, aminek kétségkívül előnye, hogy komplett infrastruktúra épült ki rajta a kirándulók kényelmére, például a híres réteses és mintájára kitelepült lángosos, forraltboros, a különböző éttermek, vécék és így tovább. Az Anna-rétet és az Erzsébet-kilátót a János-hegyre átsétálva ejthetjük útba, onnan pedig a libegőn leejtőzhetünk, gyerekeknek ráadásul december 31-ig csupán 100 Ft-ba kerül a jegy rá. Vegyük figyelembe, hogy a járványhelyzetben előfordul, hogy a fenti parkoló beteltével a kocsikat visszafordítják, hogy ne alakuljon ki túl nagy tömeg.

  • Megközelítés: a Széll Kálmán térről a 21-es és a 21A buszokkal.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Szabadidő

Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a második világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

Neked ajánlott

A