Egy kuckónyi kávézó egy idő után mégiscsak arra vágyik, hogy nagyobb legyen. Így a régihez közel, szintén az I. kerületben megnyitotta új helyét a Rojt és Bojt, ami már jóval nagyobb, mint az idén 10 éves alapegység.

A lengyel forradalmárról, Kosciuszkó Tádéról elnevezett I. kerületi utcában idén 10 éve nyitott meg a Rojt és Bojt, amit egy pár, Orsi és Gyuszi visz, ők szolgáltak ki, főzték a kávét, mosogattak, egyszóval csináltak mindent, és ezzel hosszú ideig meg is voltak elégedve. A hely megcsinálta magát”, és nemcsak a környékbeliek fedezték fel maguknak, és lettek törzsvendégei, hanem az egyre jobb értékelések miatt a hozzánk látogató külföldiek számára is célpont lett. Mivel egy idő után egyszerűen szűkössé vált a hely, Orsiban és Gyusziban felvetődött, hogy nyitni kéne egy másik, nagyobb helyet. A terv tavaly május óta már nem csupán egy elképzelés, hanem egy másik Rojt és Bojt, egy bruncholós kávézó, ami jóval nagyobb, mint a Kosciuszkó Tádé utcai.

A Mikó utca a Krisztina körúttól indulva elhalad a Vérmező Alagúthoz közeli széle mellett, keresztülvágja az Attila utat, majd a Logodi utcánál egyszer csak véget ér. Pontosabban a Gránit lépcsőben folytatódik, ami egyenesen felvisz a Várba, a Szentháromság térre. A Krisztina tér felőli irányból talán ez a legnépszerűbb, Várba vezető útvonal. És ennek mentén, a Gránit lépcső nagyjából egyharmadánál nyitott meg az új Rojt és Bojt kávézó, amit már nem lehet lekuckózni, mint az eredeti egységet, mert ez már nem kicsi. Egyvalamit viszont biztosan átörökített onnan: az otthonosságot, ami miatt nehéz is felállnia a vendégnek, és továbbmenni, miután végzett a kávéjával, ételével vagy bármivel, amit fogyasztott.

Az új Rojt és Bojt tavaly május óta várja a vendégeket, vasárnap és hétfőn zárva tart, de a többi napon reggel 9-től 18 óráig nyitva van. A hely hangulatos, és ugyan elegáns, mégsem egy szalon benyomását kelti, ahol feszélyezetten üldögél az ember, hanem mintha egy lakás nappalijába ült volna be. A viszonylag tágas terasz mellett bent két vendégtér van, a hátsó pedig arra jó, hogy kicsit elszeparálódjon a vendég, ha erre van igénye, de az a szoba ki is bérelhető kisebb (10-12 fős) társaságok számára különféle események (céges ebéd vagy vacsora, születésnap, bármi egyéb) céljából.

Amikor az új Rojt és Bojt helyszínét keresték, Orsi és Gyuszi számára volt pár dolog, aminek meg kellett felelnie az új helynek. Például hogy legyen tágas, legyen terasza, lehetőség szerint sétálóutcára nyíljon, vagy hogy több embert kiszolgálni képes konyha legyen benne kialakítható. Mindezek közül pedig minden meg is lett az új helyen. Két hely nagyobb felelősséget és több munkát igényel, így már nem a két tulajdonos csinál mindent, hanem felváltva viszik a két helyet, és felvettek maguk mellé még két embert, így a Vár aljában megnyitott új kávézóban van már velük egy barista (Judit) és egy szakács (Viki) is.

A finom kávék mellett nagyobb az ételválaszték is, az új Rojt és Bojtot nyugodtan felvehetjük a brunchos helyeink közé mint újabb lehetőséget, sőt az ételeket kóstolva kijelenthető, könnyen az egyik kedvencünk is válhat belőle. Rövidesen érkezik az új étlap, de a régi tételek közül is megmarad jó pár. Az egyértelmű kedvenc a sült camembert pekándióval és gyümölccsel lett. De szorosan ott voltak a nyomában a többiek is, a sült tojás fetával, baconnel és paradicsommal, a túrógombóc mandulaborításban meg a lazacos bagel coleslaw-val.

Az is komoly vonzerővel bír a Rojt és Bojtban, hogy bár olyan helyen található, ami indokolná a magasabb árfekvést, mégsem drága, hanem kimondottan szimpatikus és megfizethető árakkal dolgoznak, amiért cserébe jó minőségű ételt és italt tesznek elénk az asztalra. A kávék 750 (ristretto és eszpresszó) és 1590 Ft (dupla Wellington) között mozognak, a frissen facsart narancs és a smoothie 490 Ft/dl, 4 deci limonádé pedig 1590 Ft. Ha az ételeket nézzük, amelyek között tojásételeket és mindenfélével kiegészített, bagelből vagy croissant-ból készült szendvicseket találunk, akkor 1500–2500 Ft közé esik az ár.

A Gránit lépcső mentén található (viszonylag) új Rojt és Bojt pontosan alkalmas arra, hogy mielőtt felmásznánk a Várba, elfogyasszunk itt egy kiadós brunchot, majd visszafelé megkávézzunk. Persze attól függ, mikor jövünk lefelé, mert a kávéskuckóval szemben itt már némi alkoholt is kínálnak, vagyis akkor sem vetődünk majd árnyékra, ha egy pohár sört, bort vagy – mondjuk – egy gin-tonikot kérünk. Kapunk mellé kedves kiszolgálást is, azt pedig még nem is mondtuk, hogy amolyan bónusz gyanánt még egy cuki kiskutya is a személyzet része.

Elérhetőségek

Rojt és Bojt Coffee

Címkék