Dine-in-hangulat, méretes burgerek és Tarantino mindenhol – a Ferenc téri Quentin′s Burgert imádni fogják Tarantino és a klasszikus hamburger rajongói, de azok is, akiknek hiányoznak a 90-es évek.

A hajdani Petrus helyén pár hete nyílt Quentins Burgerbe belépni önmagában is felér egy alámerüléssel a 90-es évekbe. Aki szerette akkoriban a filmeket, az emlékszik a videotékák, a filmes tematikájú kávézók és a kis mozik világára, és azonnal otthon fogja magát érezni a Ferenc téri étteremben. 

Az alapító házaspárnak, Juhász Józsefnek és Koltai Évának ez az első próbája a vendéglátással, korábban mindketten mással foglalkoztak. Quentin Tarantino filmjeiért mindketten rajonganak, így mikor úgy döntöttek, hogy éttermet nyitnak, nem volt kérdés, hogy hozzá fogják kötni a tematikát.

Az ízig-vérig amerikai rendezőhöz viszont amerikai étel is jár, így aztán a hamburger köré építették fel a koncepciót – meg persze Tarantino köré.

A Petrus belsőjéből megmaradt egy-két elem, de alapvetően nagyon más lett a hangulat. A pultot most Tarantino kasírozott képei díszítik, a vendégteret a mosdóktól elválasztó fachokban Tarantino képei figyelnek. A dekoráció azonban messze nem csak a rendezőről szól, a hely tele van a filmjeire való különböző jópofa utalásokkal.

Az egyik falon a színészei autogramjai vannak kiragasztva, lehet böngészni, amíg várunk az ételre, hogy melyik kié lehet. A pulton egy kis Vincent Vega- és Jules Winnfield-szobor áll, pisztollyal a kezükben, az egyik falon egy életnagyságú képen Vincent és Mia Wallace táncol – ha jó szögben állunk be, lehet olyan képet csinálni, mintha mi táncolnánk velük –, a mosdókhoz vezető folyosón pedig a köztudottan lábfetisiszta rendező filmjeiből láthatunk egy-egy, lábfejeket ábrázoló ikonikus jelenetet. 

Játékosságból tehát nincs hiány, erre Éva, aki amolyan háziasszonyként nemcsak besegít a felszolgálásba, de figyel is a vendégekre, külön hangsúlyt fektet. Mint mondja, attól, hogy a hamburger a fő termék, ők nem gyorsétterem, hanem étterem, céljuk, hogy a vendég nyugalomban fogyassza el, amit rendelt, és érezze magát otthonosan. Így aztán nemcsak (a megszokott) gyereksarok van, színezőkkel és kártyákkal, de felnőtteknek való kártyajátékkal és társasokkal is készülnek, sőt, még olvasószemüveg is van, nehogy valaki azért ne tudjon belemélyedni a könyvébe, mert otthon maradt a sajátja. Az étkezésen felüli programok közé tartozik még a kvízest is: havonta egyszer, természetesen Tarantino tematikával. A hangulatot fokozza a rendeléskor az asztalra kitett kis tányér pattogatott kukorica, ami egyszerre idézi a mozis élményt és a régi Szimpla Kertet, illetve a Tarantino-filmek folyamatosan szóló háttérzenéi. 

Ezalól az étlap sem kivétel, a főszerepben lévő hamburgerek mind egy-egy Tarantino-hős nevét kapták, kivéve a Big Kahuna Burgert, ami ugyan nem hawaii, ahogy sokan képzelik róla, viszont nem lehet lehagyni egy ilyen étlapról. 10 különböző állandó hamburger van, de minden hónapban van aktuális pluszajánlat. A 10 fix nagy része 16 dekás marhahúspogácsát rejt, de találunk vegát camembert-rel, pulled porkkal és bécsi szelettel töltöttet is.

A hamburgereken kívül vannak sült krumplik – hagyományos és édeskrumpliból –, hagymakarika, helyben készült mártogatószószok, csirkeszárny, saláták, klasszikus amerikai stílusú desszertek és természetesen shake. Józsi és Éva nevetve mondják, hogy csokis, vaníliás és epres néven fut, mégis mindenki 5 dolláros shake-ként kéri ki. Ez nyilván nem véletlen, a pluszcsokireszeléket leszámítva ugyanis egy az egyben úgy néz ki az ital, mint amit Uma Thurman kap a Jack Rabbit Slim′s-ben

A hamburgerek is a 90-es évek amerikai trendjeit követik: puha, vajjal pirított buci, vastag, szaftos, mediumra sütött marhahús, szószok és bőséges feltétek. Az a fajta, amit lehet kézzel is enni, de nagyra kell nyitni a szánkat. Az alapdarabokon kívül jobban járunk, ha késsel és villával próbálkozunk. A bucik egyébként elég méretesek, és a konyhán nem követik el azt a hibát, hogy a hús kisebb, mint a zsömle, így végig jut zöldség, hús, buci és szósz is minden falatra. Külön piros pont járt a pulled porkért – ennél a szendvicsnél gyakori hiba, hogy a húst túl nagy cafatokra szedik, és nem járja át eléggé a szósz, a Quentin′s-nél azonban apró cafatok jutnak a zsemlébe, és rendesen tocsog a szószban az egész. Hát igen, ő ért ehhez a műfajhoz. 

A desszertek közül az almás pitét kóstoltuk, a langyos, illatos, nem túl édes, egész almadarabokat tartalmazó pite is tökéletesen hozta, amit egy dine-in-típusú étteremtől várunk.

Összességében szerettük a Quentin′s Burgert, nemcsak az étel minősége, de az őszinte vendéglátás és a szerethető kis részletek miatt is. Na meg 2024-ben igazi élmény visszacsöppenni kicsit a 90-es évekbe. És ha befejeztük a burgerezést, otthon nyugodtan nézzük meg a kedvenc Tarantino-filmünket!

ELÉRHETŐSÉGEK

Quentin′s Burger

Címkék