Ritka, hogy egy étteremnek 3 évben belül 2 testvére lesz, az meg még inkább, hogy egy éven belül 2 új alegysége is nyílik, a 101Bistro tulajdonosi köre viszont meglépte ezt: tavaly nyáron a 101Tigrissel gazdagodott Újlipócia, az év utolsó napjaiban pedig a régi Ramenkába leheltek új életet a régi-új tulajdonosok.

Aki már 2014-ben is követte a budapesti gasztroélet újabb és újabb virágba borulását, az nyilván emlékszik arra, hogy mekkorát szólt a Kazinczy utcában nyitott ázsiai levesező, a Ramenka, amely azóta már tulajdonost váltott és a Nagymező utcába költözött. Lu Boyin alapító levese lázban tartotta a helyi gourmet-kat és az éppen népszerűvé váló Instán is egyre többen tették ki a shio és shoyu ramenjüket. Miután Boyin eladta a Ramenkát, pár évig Kínában dolgozott, majd ismét hazatért, hogy két barátjával, Keve Marcival és Muha Mátéval – akiket szintén a világ különböző pontjairól sodort haza az első Covid-hullám – megnyissák a város első kortárs tajvani éttermét, a 101Bistrót, percekkel a fél évig tartó lezárások előtt.

A 101Bistro az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere lett, annyira, hogy a fiúk tavaly belevágtak a 101Tigrisbe is, egy ázsiai kantinba, ahol jó áron kaphatunk tésztás ételeket, a Bistróra jellemző játékossággal és az ott megszokott minőségben. Közben beköltöztek az I. kerületbe is, az ODA-ba, az év utolsó napjaiban pedig tesztüzemben megnyitották a 101Neót, mégpedig a Kazinczy utcában, a Ramenka helyén

Aki ismeri a 101 korábbi fiókjait, az tudja, hogy semmi sincs véletlenül, és az utolsó szögnek is megvan a maga helye, legyen szó ételről vagy dizájnról, és nincs ez másképp a 101Neóban sem. Aki járt a Ramenkában, annak ismerős lesz az enteriőr – megmaradt a hosszú közösségi asztal a tönkszékekkel, az ablak előtti pult és a nyitott konyha is, csak éppen a színe (ahogy a falaké is) változott át teljesen feketére, a japán trend, a kuro szellemében. Japánban ugyanis van egyfajta kultusza a feketének, adizájnban, az építészetben és a gasztróban is visszaköszön, és ez lett a 101Neo vezérfonala. Ehhez aztán egy különleges technikát választottak: a szintén japán shou sugi ban egy olyan égetéses technika, aminek segítségével a fa legalább száz évre tartósítható. A szenes hangulat a görög mitológiából ismert, hamvából feltámadt főnixmadárra is utal, ami szépen vissza is csatol arra a tényre, hogy az új Neo az egyik alapító első szerelemprojektjének, a Ramenkának a helyén nyílt. 

És ha azt hisszük, hogy itt vége az összefüggéseknek és a pici utalásoknak, akkor tévedünk: a feketeség ugyanis az ételek egy részénél és a tálaláskor is visszaköszön. A 101Bistro tajvani, a 101Tigris tésztázó, a 101Neo egy sokkal szabadabb játszótér Keve Marci számára, itt nincs olyan szoros keretrendszer, mint a két korábbi helyen. Itt megtalálunk olyan fogásokat, amiket ismerünk a másik két helyről, de vannak újdonságok is, például a két leves, amelyek miatt akkor is érdemes elmenni a Kazinczy utcáig, ha azt gondoljuk, hogy a városnak ez a része már rég elesett és a részeg brit turisták martaléka lett.

A borsos fekete tésztaleves & steak, vagyis a fekete leves a 101Neo signature-étele lesz pillanatokon belük. Az égetett fekete fokhagymát, saját házi pasztát, fekete kávét is tartalmazó alaplében vajpuha, hajszálvékony steak és a már jól ismert házi tészta van, rengeteg korianderrel és ropogós fermentált karalábéval. Az íze nagyon mély, nagyon komplex, igazi melegítő, téli leves, amitől nemcsak a holtak élednek fel, de a januári depresszió is elmúlik.

A másik tökéletes, ide készült leves a tonkotsu ramen vegán változata. Itt a tonkotsu kollagénes, sűrű, szinte zselés állagát házi zabtejjel és misopasztával pótolják, kétféle gombával teszik karakteressé. A leves nem lesz kocsonyásan rezgős, viszont szinte curryszerűen krémes, elképesztően ízes, a benne lévő házi tésztával és a kétféle gombával együtt pedig annyira laktató, hogy nem is vágyunk második fogásra.

Pedig érdemes kipróbálni az „extrákat” – az előételként vagy közös falatkaként, esetleg köretként is fogyasztható fermentált karalábét –, amivel ugyan már találkozhattunk a 101 tányérjain vagy egy-egy baóban, de most ropogtathatjuk magában először, vagy a szintén itt debütáló gőzölt pak choyt fokhagymaszósszal, ami egy izgalmas, roppanós, ázsiai ízű válasz az egykori francia spenót köretre. 

A rizses tányérokat jellegében nyilván mindenki ismeri, aki járt már a 101Bistróban, itt viszont van egy őszi-téli szezonális újdonság, a diós, tökös rizs enoki gombával és gojibogyóval. A sűrű, ízes szafttal jól összekeverve igazi, szívet-lelket melegítő, gyönyörű téli comfort food. 

A desszert is telitalálat, az ázsiai és a közép-európai konyha szerelemgyereke is lehetne ez a tonkababos gőzölt bao vaníliaszósszal, ami szembecsukva, csak az ízlelőbimbóinkra hagyatkozva lehetne akár egy pici gőzgombóc is. A hagyományos, babbal töltött bao itt tonkababbal van bolondítva, hiszen, ahogy Marci mondja, az európaiak nem rajonganak különösebben azért a cukros babpasztáért, amit az ázsiaiak a desszertbaóba tömnek, még akkor sem, ha gesztenyepüré néven meglehetősen sok hasonló krémet nyeltünk le az elmúlt 80 évben. A tonkabab pluszízével viszont kicsit olyan lesz, mintha sűrű szilvalekvárt rejtene, így az ebéd végére még egy kis hüttehangulat is jut.

A 101Neóban biztosan megkapjuk azt a minőséget, amit már ismerünk és elvárunk a brandtől, ráadásul még a 101Tigrishez hasonlóan az áraik is kedvezőek, úgyhogy egyaránt alkalmas egy mozi előtti gyors vacsorára, egy ismerkedős első randira vagy egy vizsgaidőszak utáni ünneplésre. Vagy csak arra, hogy feldobjuk a szürke, hideg év elejét valami igazán melegítő, eredeti, otthonos ázsiai comfort fooddal.

Elérhetőségek

101Neo

Címkék