A VII. kerületi Gólem Központ eddig elsősorban színház volt, másodsorban változatos menüsorokkal operáló ebédlőhely, mostantól viszont már korán kinyitnak, és a reggelinket is elfogyaszthatjuk ezen a roppant hangulatos, otthonos helyen. Az újítás egyelőre még csak tesztjelleggel működik, két héten át, ám közben várják a betérő vendégek visszajelzéseit, hogy a röpke nyári szünet után visszatérve, szeptembertől már – figyelembe véve a véleményeket – rendszeres legyen náluk a reggeliztetés.

A Gólem Központ az egyik kedvenc helyem a belvárosban, ráadásul a közel-keleti, zsidó–arab konyhát is nagyon szeretem, nemcsak a színei, hanem az ízei miatt is. Bár én szeretek főzni, olykor azonban nem árt – már csak a változatosság, meg némi gasztronómiai inspiráció szerzése végett is –, ha valaki más főztjét választom a sajátom helyett. Ráadásul mivel számomra a legfontosabb étkezés a reggeli, ezért is szolgált nagy örömömre, amikor hírt kaptam arról, hogy július 3-a és 14-e közötti két hétben, egyelőre még csak tesztjelleggel már a Gólemben is lehet reggelizni. Úgyhogy az első reggelen már ott is voltam náluk nyitás után nem sokkal, hogy megkóstoljak pár dolgot a repertoárból.

A Gólem általában délben nyit ebédmenükkel, majd 3-kor bezár, és ha van előadás, akkor még este is kinyit. Ez most annyiban módosul, hogy már reggel 9-kor várják a vendégeket, délig reggelivel, déltől pedig a már megszokott falatokkal. Reggeli eddig nem volt, most viszont két héten át mindennap, hogy aztán elvonuljon a csapat egy kis nyári szünetre, töltekezésre, majd szeptember legelején kinyissanak újra – akkor már nem tesztjelleggel, hanem élesben tolva a reggeli ételeket. A tesztidőszak arra is szolgál, hogy ők maguk meglássák, van-e erre igény, sőt várják a vendégek visszajelzéseit is ott helyben, szóban vagy leírva, illetve a neten is, egy kérdőív kitöltésével. Így szeptemberben már mindenből a legjobbat tudják elénk tenni az asztalra.

Talán nem árulok el azzal zsákbamacskát, ha megosztom az olvasókkal: amit kóstoltunk az első reggelis napon, az mind tökéletes volt már most is, mondom ezt úgy, hogy közben persze tudom jól, mindig van hova fejlődni, és sosem lehet tudni, mikor és honnan jön egy-egy még jobb ötlet – simán lehet, hogy az egyik reggeliző vendégtől. Úgyhogy mindenkit arra biztatnék, hogy az elkövetkező két hétben reggelizzen a Gólemben, és aztán adjon visszajelzést a rendkívül kedves és barátságos meg készséges személyzetnek, mert nemcsak nagyon izgulnak azon, hogy minden jól süljön el, de szívüket-lelküket is beleteszik a kéthetes reggelis kihívásba. Na de miket is lehet itt enni reggeli gyanánt?

Kezdjük ott, hogy van édes meg sós reggeli, és talán akkor járunk a legjobban, ha mindkettőből fogyasztunk egy kicsit – vagy egy kicsit többet, attól függően, ki mennyit eszik reggel. Édesek közül a vega és gluténmentes chiapuding meg a fügelekvárral megbolondított sajttorta egyszerűen csodálatosak már csak ránézésre is, de kérhetünk babkát, házi granolát pink joghurttal, és van rugelach is a kávé vagy a tea mellé. A sós reggelik kapcsán fontos kihangsúlyozni, hogy a Gólem egyik húzóétele, a pitachips, amit nemcsak nagyon szeretnek a vendégek, de szomorúak is, amikor elfogy, mostantól viszont lesz egész nap, mert a reggeli ételsorban is helyet kapott. De nézzük a komolyabb fogásokat!

Természetesen kapható shakshuka, ami nélkül nem is létezik vagy inkább nem komolyan vehető egy magára valamit is adó, zsidó ételeket kínáló hely. Szinte kötelező, hogy az étlapon legyen, és a Gólem shakshukája már-már megrendítően finom. Magam is szoktam készíteni, és elégedett is szoktam lenni a végeredménnyel – legalábbis eddig így volt. De lehet, hogy jobb ezt a szakértő profikra bízni. Van itt ám többféle szendvics is, egy vegát kóstoltunk (Kohn-szendvics, amiben a pácolt camembert a vezéríz), meg egy húsost (a Roth-szendvicsben pulykakolbász van), és nehezen tudtuk eldönteni, hogy melyik csúszott jobban, de talán a camembert-es, ha már mindenképpen választani kell. Fontos leszögezni azt is, hogy az alapanyagok, beleértve a pékárut is, mind saját készítésű termékek, vagy legalábbis nagyrészt azok.

És még mindig nem értünk a végére, mert kapható itt zöldséges quiche, a belevaló pedig naponta változik. Van labneh, vagyis házi joghurtsajt za’atar fűszerekkel, szintén z’ataros májpaté meg zsidó tojás, hummusz és friss zöldségek is. Mondhatni, szinte minden, ami szem-szájnak ingere. Az ételek árfekvését se kerüljük ki, már csak azért sem, mert a belvároshoz képest a Gólem egyáltalán nem drága, sőt simán megfizethető árakkal dolgozik, egy jó reggeli – persze attól függően, hogy mit eszik az ember – 1000 és 2500 Ft között van, plusz az ital, már ha kávézni is akarunk (érdemes, mert nagyon finom az is), vagy gyümölcslevet inni. De ezt megúszhatjuk ingyen is, mert a szűrt vízből bárki annyit iszik, amennyit nem szégyell. Amikor pedig jóllakottan fizetünk, jusson eszünkbe, hogy a Gólem Központ bevételeit, a reggelit is beleértve, a színház javára fordítják, vagyis amikor itt eszünk, végül is a kultúrát támogatjuk vele.

Címkék