Keresés EN

Gasztró

Krémes levesek és melegítő főzelékek a téli ború ellen – Megnyitott a Hippeace, Szatmári Feri főzelékezője

A hazai bloggerkultúrában Szatmári, vagyis Főzelékes Feri a főzelékek védőszentje. Egy egész generáció tanulta tőle újra a főzelékek készítését és szerette meg az ovis emlékek miatt sokak által mellőzött ételt. Most a Klauzál téri vásárcsarnokban meg is kóstolhatjuk a 21. századra hangolt főzelékeit!

Aki az elmúlt 10 évben főzött az internetről, az biztosan ismeri Szatmári Ferenc nevét. Főzelékes Ferinek több száz receptje van online, valamint 3 szakácskönyve és egy olyan küldetése, hogy minél többen felejtsék el a közétkeztetés okozta főzeléktraumákat, és ismerkedjenek meg újra a magyar konyhának ezzel a különleges ételtípusával.

Ennek a missziónak a legújabb mérföldköve egy 10 éves álom megvalósulása: egy saját főzelékező. 

Feri családi és közösségi segítséggel indította el a Hippeace-t. A Brancs platform segítségével a jövendőbeli vásárlók előfinanszírozhatták a helyet, későbbi ízletes főzelékes menükért vagy egy-egy exkluzív tartalomért cserébe. A közösségi finanszírozás egyébként viszonylag új fogalom a gasztronómiában, inkább művészeti projekteket támogatnak vele, de ez is azt mutatja, hogy a Hippeace nem egy szokványos hely.

A családi segítség pedig Szatmári Pétertől, Feri unokatestvérétől jön, aki közgazdászkarrierjét cserélte le, hogy beálljon a pultba. Feri úgy fogalmaz, hogy ha valaki nem segített volna be neki az adminisztratív dolgokba, sosem nyit saját helyet, mert hiába a főzőtudomány és az ismertség, a saját helyhez az is kell, hogy a papírmunkával is jóban legyen az ember.

A Hippeace neve is jól mutatja, hogy egy békés, kényelmes, játékos helyre számíthatunk. Feri elmesélte, hogy egy hawaii hippitelepen jutott eszébe a hippeas név (ami ugye játékoson a hippi többes számának és a zöldborsó szónak az összevonása), ebből lett még egy csavarral a hippi és a béke szó fúziója. 

A Hippeace a Klauzál téri vásárcsarnokban van, a főbejárattól balra. Ha belépünk, az pont olyan, mintha Feriék amerikai konyhás nappalijába jutnánk: a pult mögött tűzhely, az egyik sarokban egy magasabb pult bárszékekkel, a másikban egy kényelmes olvasósarok, képek és virágok a falon, vastag szőnyegek és kedves, vidám színek. Nem sokan tudnak leülni, hiszen egy 50-60 nm-es lakás nappalijában sem férünk el ötnél többen, de ha kicsit jobb lesz az idő, lesz terasz is, és elvitelre is kérhetjük az ebédet. A berendezésre egyébként a hangulat is rátesz, ebédidőben többen is betértek, az újonnan érkezők a már főzeléket kanalazókat kérdezgették, hogy mi ízlik a legjobban, ez megfejelve Feriék közvetlen stílusával tényleg egy baráti ebédet, házibulit juttat az eszünkbe.

A főzelékek és a levesek napról napra változnak, mindennap két levesre és három főzelékre számíthatunk, valamint egy főzelékfeltétre (hús egyelőre nincs a konyhán, de Feri szerint a jövőben ez sincs kizárva). A levesek és a főzelékek természetesen mind szezonálisak, ottjártunkkor éppen csicseris cékla, currys krumpli és répás vörös lencse volt műsoron egy krémes karfiol- és egy bablevessel, feltétnek pedig hajdinaropogóssal készültek. Aki ismeri Feri könyveit és blogját, tudja, hogy mire számíthat, egyszerű, gyors, laktató, ízletes főzelékekre, amelyekben mindig van egy kis csavar, egy különleges zöldfűszer, némi kókusztej, valami egzotikus fűszerpaszta vagy egy nem szokványos hüvelyes.

És persze a kiegészítők: minden főzelék kap egy kis zöldfűszerkoronát, valamint egy roppanós magszóratot. Kérhetünk kisebb vagy nagyobb (2,5 vagy 4 dl) adagot levesből és főzelékből is, és minden főzelék árában benne van az aznapi feltét is. Két kis adaggal egyébként jól lehet lakni, ha nem is a karácsonyi székről lefordulósan, de annyira mindenképp, hogy a délután hátralevő részében még tudjunk dolgozni; a komplex ízek, a jófajta alapanyagok és az izgalmas fűszerezés egyébként nagyon sokat tesz azért a kellemes jóllakottságért, amit a Hippeace-ben tapasztaltunk.

Feriék jelenleg egyfajta tesztüzemben vannak nyitva, érdemes a közösségi médiában utánanézni, hogy decemberben mikor vannak a helyükön (a lukra futás elkerülése végett), de azt ígérik, januártól hétfőtől péntekig megtaláljuk őket a Klauzál téri vásárcsarnokban.

Elérhetőségek

Hippeace by Főzelékes Feri

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró Szponzorált

ARAZ étterem

Az ARAZ éttermet Budapest bohém negyedében, a Dohány utcában találjuk, ahol egész évben változatos, ízletes heti menüvel, szezonális gasztronómiai különlegességekkel, egyedülálló borvacsorákkal és sok más érdekességgel várnak minket.

Gasztró Szponzorált

Új helyet nyitott a közönségkedvenc ázsiai – A padthai wokbart már a Hegyvidéken is megtaláljuk

Megnyitott a padthai új egysége a Hegyvidéken, a MoM Sportban, így az ázsiai ízek rajongói nem maradnak finom falatok nélkül a környéken.

Gasztró Budapest

Ellopták Bernátot, a Rengeteg RomKafé főmackóját

Ismeretlenek elrabolták a több száz plüssmackójáról és kiváló forró csokijairól híres Rengeteg RomKafé főmedvéjét.

Gasztró Shopping Szponzorált

Konyhakiállítás 2024

A Papp László Budapest Sportarénában idén is megrendezik Magyarország legnagyobb konyhabútorokat, konyhagépeket, konyhai eszközöket és mindenekelőtt konyhai trendeket bemutató kiállítását. A március 1. és 3. között megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt, és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és nemzetközi újdonságokkal. A kiállítók standjainak kínálata mellett a szervezők számos programmal készülnek, továbbá különleges kedvezmények és egy nagy értékű nyereményjáték is várnak bennünket a 14. alkalommal megrendezett Konyhakiállításon.

Neked ajánlott

A