Keresés EN

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

Látnivalók és kultúra

Úrinők a palotakertben, főurak a környező luxusbordélyokban – A Károlyi-kertről beszélgettünk podcastünkben

Budapest egyik zöld oázisa a Múzeum körút mögött rejtőző Károlyi-kert, ahová egyetemisták, kisgyerekes családok és randizó párok egyaránt szívesen járnak. A többször is átalakított palotakertben végezte reggeli tornagyakorlatait Haynau, és Mária Terézia is sétált itt anno, azt viszont talán csak kevesen tudják, hogy a kerten kívül micsoda titkos éjszakai élet zajlott. A Károlyi-kert fala épp csak elválasztotta egymástól Andrássy Katinka grófnőt és Pilisy Rózát, a jól ismert madámot. Pesten innen, Budán túl podcastünk legújabb epizódjában a Károlyi-kert és a Magyar utca történetéről és buja éjszakáiról beszélgetünk Szekeres Júlia tájépítésszel, sétavezetővel.

Pesten innen, Budán túl podcastünk 2. évadában beszélgettünk már a Váci utca, a Falk Miksa utca és a Széll Kálmán tér történetéről, míg 4. epizódunkban a Károlyi-kert és a Magyar utca kevésbé ismert, pikáns oldalát járjuk körbe Szekeres Júlia tájépítésszel, sétavezetővel.

A budapestiek egyik kedvenc pihenőhelye a Múzeum körút közelében lévő Károlyi-kert, ahol szép idő esetén csak úgy hemzsegnek az egyetemisták és a kisgyerekes családok, de a randizó párok is mindig találnak itt maguknak egy-egy szabad padot a kert rejtettebb részein. Bár a levéltári adatok és a régi térképek alapján a Károlyi-kert területe soha nem volt beépítve, története mégis a 18. századtól indul: ekkor került a telek a Károlyi család tulajdonába.

Ez Budapest legrégebbi megmaradt főnemesi kertje. Járt itt Haynau, Mária Terézia és Széchenyi is, reformkori piknikek és bálok kedvelt helyszíne volt az egzotikus növényekkel és lugasokkal teli kert. Az 1932-ben közparkká vált kertet eredetileg egy magas kőfal vette körül, ami távol tartotta a kiváncsiskodó tekinteteket, de a Magyar utca éjszakai életétől is elválasztotta az arisztokrata családot.

Ma már nehezen tudjuk elképzelni, hogy a kisgyerekekkel teli Károlyi-kert melletti utcába nem egy, hanem három bordély is üzemelt, ahová éjszakánként a meglehetősen nagy vagyonnal rendelkező vendégek jártak. A leghíresebb madame egyértelműen Pilisy Róza, akinek történetét podcast epizódunkban is megismerhetitek, ahogy azt is, hogyan zajlott az élet a bordélyokban, milyen stílusban voltak berendezve a különböző termek és milyen híres vendégek adták egymásnak a kilincset. Tartsatok Szekeres Júliával és velünk és ismerjétek meg a Károlyi-kert és a Magyar utca fergeteges történetét!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Neked ajánlott

A