Keresés EN

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

Látnivalók és kultúra

Pesten innen, Budán túl – Kajdi Csabával a Falk Miksa utcáról beszélgettünk podcastünk legújabb epizódjában

A Falk Miksa utca az elmúlt 30 évben a város legmenőbb műkereskedelmi negyedévé nőtte ki magát, amelynek galériáiban a legcsodásabb festmények és elveszettnek hitt műtárgyak cseréltek gazdát. Az itt dolgozó kereskedőknek és az itt élő lakosoknak is föl kellett nőnie a feladathoz, amit ez a színes és egészen speciális tudást igénylő világ jelentett. Kajdi Csaba, vagyis Cyla, az ország egyik legismertebb influenszere, a Visage modellügynökség tulajdonosaként pedig éppen ebben az utcában működtette éveken át irodáját.

A Váci utca után a Falk Miksa utcával, a város egyik leginkább pezsgő és elegáns környékével foglalkozik podcastünk következő epizódja. A Kossuth tér és a Szent István körút között meghúzódó helyszínt csodás épített örökségével, hatalmas fáival és a Duna közelségével szinte arra találták ki, hogy valami izgalmas történjen itt. A környéken nagyjából a rendszerváltás körül kezdődött meg az folyamat, amelynek eredményeképpen itt alakult ki a város legpezsgőbb műkereskedelmi negyede, ahol csodásan elegáns galériák és a felfedezés ízével kecsegtető régiségboltok várják a vásárlókat, és azokat, akik csak nézelődni szeretnének.

Kajdi Csaba Cylaként lett az ország egyik legismertebb influenszere, azt azonban kevesebben tudják róla, hogy olyan környezetben nőtt fel, ahol a művészet és a divat a mindennapok része volt, Párizs szinte második otthona, a galériák és a műkereskedelem világa sem idegen számára. A Visage modellügynökség tulajdonosaként pedig évekig egy Falk Miksa utcai irodában várta a legmenőbb divatházak képviselőit, éppen abban az időszakban, mikor a környék elkezdett rohamosan fejlődni, változni.

Podcastunk következő epizódjában Kajdi Csaba vezet minket végig azon a Falk Miksa utcán, amit csak ő ismer. 

Podcastunk következő epizódjában Kajdi Csaba vezet minket végig azon a Falk Miksa utcán, amit csak ő ismer. 

Megtudjuk, miért pont itt pörög legjobban a műkereskedelem és miért jó, ha egy helyen vannak a galériák és régiségkereskedések. Miért olyan a Falk Miksa utca, mint egy kicsike Párizs és miért előnyös, ha ilyen csodás környezet veszi körül a látogatóinkat? Hogyan lehetett hullámos papagájokkal üzletelni az egykor itt működött Albert állatkereskedésben és miért fontos szereplője az utca életének a Szent István körúti BÁV?

Az utca jelenén és múltján, csillagos házakon és menő galériákon keresztül mutatjuk be, hogyan vált ez a környék műkereskedelmi központtá és milyenek voltak a Falk Miksa utcai mindennapok régen. Lessünk be a BÁV-ba, sétáljunk el a Virág Judit és a Kieselbach Galériába, kutassunk kincsek után a Pintér Aukciósházban! Tartsatok Cylával és velünk és ismerjétek meg ezt az izgalmas kisvilágot!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Neked ajánlott

A