A Mazel Tov majdnem egyidős a budapesti bulikultúra legújabb felvonásával – 1 híján 10 éve az egyik kedvenc közel-keleti helyünk a bulinegyed szívében. A kerek évfordulóra készülve úgy döntöttek, emelnek a téten, és egy szinttel feljebb lépnek – megnyitották a Balagant.

A balagan az ivrit argóban a szó legjobb értelmében vett 'őrült jó buli'-t jelent – ez lebegett a Mazel Tov csapatának a szeme előtt, mikor szeptember közepén megnyitották a Balagant. A Mazel Tov sikere a nyitás óta töretlen – mindegy, hogy ételről, italról vagy könnyű koncertekről van szó, az esetek nagy részében telt házra számíthatunk. Az alapítók pedig már régóta gondolkoztak azon, hogy egy emelettel feljebb hasonló szellemiségű, de ételben és főleg italban jóval exkluzívabb hellyel fejelik meg a közel-keleti éttermet – így született meg a Balagan terve.

Az enteriőrért Bajor Ádám felel – részben az ő munkája volt egyébként a Mazel Tov is. A belső nagyon jól sikerült, kis keleti oázis a rendszerváltó Berlint idéző dzsungelben – a mozaikoknak, a krémszínű, világos bútoroknak és a bambuszhatású székeknek köszönhetően kicsit olyan érzésünk lesz, mintha a századfordulós Keleten járnánk, egy Agatha Christie-regény helyszínén, az angol felső középosztály népszerű éttermében, a falakon pedig kortárs magyar művészek festményeit találjuk.

A konyháért a cégcsoport többi éttermének executive chefje, Kelemen Áron felel, de a konyhán van még Kiss András és Singlár Dániel is. Bár a Balaganban a bárrészre készülnek helyezni a hangsúlyt, az ételeket pedig kísérő small plate-eknek tervezik, elég erősre sikerült a mezőny. A tapasnál kicsit nagyobb ételekkel bevallottan a sharing conceptre erősítenek rá, így az ételek önmagukban is megállják a helyüket, ugyanakkor kiválóan kombinálhatók. Akárcsak a Mazel Tovban, itt is az izraeli konyha van a fókuszban – bár itt egy kicsit lazábban nyitva hagyták a keleti vonalat, nemzetközi beütésekkel. Az étlapot 6-8 hetente tervezik cserélni, de a signature-fogások, mint a céklacarpaccio vagy a bárányburger, a tervek szerint maradnak majd.

Az étlap nem hosszú, de úgy van kialakítva, hogy 7 húsmentes fogásra jusson 7 húsos. Ami viszont sokkal izgalmasabb ennél a húsmentes-húsos demokráciánál, az az a csavar, amelyből minden fogás kapott egy kicsit, és ami akkorát dob az adott ételen, hogy még napokig gondolunk rá – akkor is, ha csak egy sült répáról beszélünk. Ha már így beharangoztuk: a répás fogásban az alapanyagon van a hangsúly – a színes kis répák kiváló minőségű kistermelői darabok répapestóval, tahinivel, savanyított gyöngyhagymával, egyfajta édes-savanyú balanszban van az egész tál, amit megkoronáz a nyers ízű pesto és a selymes tahini. A céklacarpacciót a lime-tól harsanósan friss labneh dobja fel, de nagyon – furán hangzik, hogy egy kisebb tányérnyi hajszálvékony zöldség laktató lehet, de egy kis pitával és a koronaként szolgáló labneh-val tökéletes kísérő egy pohár ital mellé.

A zöldségek közül a kedvencünk a sült karfiol volt – Ottolenghi óta tudjuk, mennyire finom ez a zöldség a sütőben perzselve, de amit a mellé tálalt gorgonzolamártás művel vele, azt mindenkinek ki kell próbálnia.
A burrata kicsit kilóg a sorból – na nem azért, mert kevésbé finom, mint a többi fogás, hanem mert nem a keleti vonalon mozog, hanem olasz–ázsiai fúzió. A kívül csillogó, belül olvadós, édes, lágy burratának piszok jól áll az összes kiegészítő, az édes koktélparadicsom és az enyhén pirított szilva is, de egyik sem annyira, mint a ponzu

A húsos fogások nem kevésbé kiválóak: a spanyol nyaralásokat idéző paradicsomos rák a maga egyszerűségében, az érlelt rib-eye, amely önmagában is maradandó élmény, de a füstölt, borsos barna vaj hatalmasat dob rajta. A ház egyik legnépszerűbb fogása a minibárányburger – nem csoda. A nyugati gúnyába csomagolt, szumákos hagymával és rozmaringos majonézzel turbózott báránypogácsa egy falat hamisítatlan Közel-Kelet.

Fontos megjegyezni, hogy a Balaganba tényleg nem csak az ételek miatt érdemes jönni  a bár kínálata is nagyon finomra van hangolva, és semmi nincs a véletlenre bízva. A koktéllapon ott van majdnem az összes klasszikus, de általában kapnak egy kis balaganos csavart  közel-keleti fűszerekkel és kiegészítőkkel szabják őket méretre, akárcsak az ételeket  és természetesen van jó pár signature-darab is. A koktélokon túl is szép a szortimentjük, a borokra és a buborékokra pedig a jövőben szeretnének még inkább rágyúrni. 

A Balagant főleg esténként tudjuk felkeresni  péntek, szombat, vasárnap van nyitva ebédre, a hét többi napján pedig este nyitja meg a kapuit. Ha ízléses enteriőrben szeretnénk kiváló italokat és remek fogásokat kóstolni, akkor mindenképpen megéri rááldozni egy vagy több esténket.

Címkék

Elérhetőségek

Balagan 1072 Budapest, Akácfa utca 42. Facebook-oldal Weboldal