Nagy öröm, amikor egy új hely nyílik, még nagyobb, amikor külkerületben, és még annál is nagyobb, ha a hely jó. A XVI. kerületi Pizza 'O Sole Mióba egy házhoz rendelés alkalmával botlottunk bele, és hamar kiderült, hogy itt összeáll a fenti képlet. A helyi Kemencés Pizza bezárása után nagyon hiányzott a környékről a nápolyi pizza, amit Viki, Laci és az olasz Luca kis családi vállalkozása visszahozott. Habár csak elvitelre kínálnak pizzát, megéri elautózni hozzájuk, és össze is köthetjük egy kis őszi kirándulással a Szilas-patak mentén.

Ha az ember a XVI. kerületben nápolyi pizzát szeretne házhoz szállíttatni, viszonylag egyenes út vezet a Pizza 'O Sole Mio profiljáig a rendelős applikációkban. A 9,4-es értékelés pedig elég meggyőző, így történt, hogy fél órával a görgetés után egy pizzás doboz landolt nálam, amin pár sorban meg is köszönték az első vásárlást. Nem sokkal később már személyesen érkezünk a május óta létező, árpádföldi pizzázóba, ami, már előre szólunk, hogy elviteles. Ez semmit nem von le az értékéből, de így kell készülni: besétálunk, kiválasztjuk a 16-féle (plusz hónap pizzája és saláták) közül a szimpatikus tételt (a Diavolát ne hagyjátok ki), és elég hamar távozhatunk is a gőzölgő vacsoránkkal. Vagy ebédünkkel, ha éppen a Szilas-patak körül kirándulunk egy már cidris, de még napsütéses hétvégén.

A hely falatnyi, a nagy részét annak is konyha teszi ki. Két kemencében 400 fokon sülnek a pizzák, elárasztva finom illattal az egész helyiséget. 

A hely falatnyi, a nagy részét annak is konyha teszi ki. Két kemencében 400 fokon sülnek a pizzák, elárasztva finom illattal az egész helyiséget. 

Ahogy ottlétünk után körülbelül 3 perccel kiderült, a Pizza 'O Sole Mio egy végtelenül kedves családi vállalkozás. Az alapító egy házaspár, Viki és Laci, valamint Viki édesanyjának párja, a milánói Luca.

Név alapján már sok minden a helyére is klikken: Luca bizony olasz, így ő az autentikus alfája és ómegája a pizzasütésnek. 20 éve él Magyarországon, amiből bő 10 évet pizzaszakácsként töltött. Fotózkodni azonban nem szeretett volna, így ha szeretnétek felfedni a kilétét, el kell látogatnotok a pizzázóba, ahol a napjai nagy részét tölti. Ő a receptek atyja és a főnök a konyhában, mellette pedig egy mosolygós, vidám vendéglátó. Viki és Laci pedig többek között a névadásért felelnek:

„Másfél éve Bariban sétáltunk egy kis utcában, és láttunk egy kávézó-bárt, aminek 'O Sole Mio volt a neve. Azt mondtuk, hogy ha egyszer lesz egy pizzázónk, így fogják hívni. Nevettünk egy jót.”

„Másfél éve Bariban sétáltunk egy kis utcában, és láttunk egy kávézó-bárt, aminek 'O Sole Mio volt a neve. Azt mondtuk, hogy ha egyszer lesz egy pizzázónk, így fogják hívni. Nevettünk egy jót.”

Snitt. Május 11-én lett egy pizzázójuk, ahol délelőtt 10 órakor dagasztással indul a nap, ám ezeket a tésztákat csak 72 óra múlva használják fel.

„Itt a szombati vacsorádat már szerdán elkezdjük készíteni” – mondja mosolyogva Viki.

„Itt a szombati vacsorádat már szerdán elkezdjük készíteni” – mondja mosolyogva Viki.

11:30-kor pedig nyílnak a fizikai és online (woltos és foodorás) ajtók, és indul a pörgés. A pizzák nápolyi változatok, azaz csak liszt, víz, élesztő és só van bennük, olaj nem. Rövid ideig, de magas hőfokon sülnek, éppen így lesz a végeredmény egy rusztikus, kívül ropogós, belül rugalmas pizza, aminek a hólyagos szélei és megpirult részletei pluszízt és textúrát, nem pedig szépséghibát jelentenek.

Mi egy Parma, Margherita DOP, egy Calzone (töltött pizza) mellett tettük le a voksunkat, amik bármilyen Instagram-feeden elférnének. A pizzák javarészt (San Marzano) paradicsomszósz-alapúak, kivéve a Genovese, ami pestós és a Montanara, ami fior di lattés változat. Ezekre aztán olyan feltétek kerülnek, mint bivalymozzarella, Ventricina pikáns szalámi, scamorza, gorgonzola, 16 hónapig érlelt pármai sonka, speck vagy épp szarvasgombakrém. Nem, kukorica és ananász nincs.

Jelenleg 16-féle kombinációt kóstolhatunk 26 és 32 cm-es változatban, közte a nagy klasszikusokkal, mint a Marinara, Margherita, Prosciutto vagy Diavola. Plusz minden hónapban elérhető a hónap pizzája, ami éppen sütőtökkrémes-vargányás-pancettás, és amit mi biztosan meg fogunk rendelni halloween környékén.

Na és ott vannak még a saláták, amiknek az egyedi tálalásával megvettek minket kilóra: „pizzakenyértányérba” halmozva érkeznek. Az pedig, hogy ezt aztán kettéhajtjuk és street foodként esszük, vagy csak kiegészítőként csipegetjük a pizzakenyeret, már csak rajtunk áll. Mivel nagyon kíváncsiak voltunk erre a megoldásra, egy körtés-gorgonzolás-diós változatot hazavittünk, és bár viszonylag kicsi adag, ezt a salátát ('O Sole Mio) szerintünk ti is kóstoljátok meg, főleg ősszel.

Van itt tehát bőven kreativitás, a minőséggaranciának pedig a tény, hogy az alapanyagok olasz eredetvédett (D.O.P.) termékek, amiket a város másik végén szereznek be egy olasz beszállítótól. Az igazi érték szerintünk mégis az, hogy a XVI. kerületben végre újra van nápolyi pizza, amit csupa szívvel-lélekkel készítenek, és amiért bármikor kedvünk támad a Naplás-tó irányába kirándulni.

A Pizza 'O Sole Mio alapvetően elviteles hely: bármikor beugorhatunk, hogy személyesen rendeljük meg és vigyük el a pizzánkat. De 5 km-es körzeten belül házhoz is rendelhetjük a Wolton és a Foodorán keresztül, a jövőben pedig terveznek leülős éttermet is.

Címkék

Elérhetőségek

Pizza 'O Sole Mio 1162 Budapest, Monoki utca 31. Facebook-oldal Weboldal