Pár hete a Móricz Zsigmond körtéren, a 6-os villamos végállomásához közel nyitott meg a Krumpli. nevű street food hely, ahol – a neve alapján nem nehéz kitalálni – a burgonya van a középpontban. Egészen pontosan sült krumplival csábítják be az éhes embereket, amit a belga-holland sültkrumpli-iskola receptje szerint készítenek el. Persze más is kapható náluk, de azért a hely névadóját semmi nem golyózza ki az étlap közepéről. Teszteltük a helyet, és sültkrumpli-rajongókként nagyon szerettük.

A krumplit sokféleképpen nevezik. Hivatalos nevén burgonya, régiesen pityóka vagy kolompér, de hívják „földi almának” és „szegény ember kenyerének” is. A soknevű növény gumós részét rengetegféle módon dolgozzák fel a konyhában, még az is reggelig tudná sorolni a burgonyás ételek nevét, akinek egy teafőzés is gondot okoz. A legnépszerűbb forma vitán felül a sült krumpli, aminek elkészítésére mindenkinek van saját, jól bevált módszere. A legprofesszionálisabban viszont a belgák és a hollandok készítik, és a Krumpli. nevű helyen is erre esküsznek. 

Vagyis a krumpli magyar, a módszer pedig belga-holland.

Vagyis a krumpli magyar, a módszer pedig belga-holland.

A Krumpli. pár hete nyitott meg Újbudán, a szuperforgalmas Móricz Zsigmond körtéren, a Szent Imre-szoborcsoport mögötti sarokház aljában. Nem túl nagy, de a jó elrendezésnek hála itt mindennek megvan a pontos helye, így fel sem tűnik a mérete. A földszinti rész felett egy galéria is található, és ha úgy döntünk, hogy helyben fogyasztjuk el az ételünket, akkor ott le lehet ülni, ha nem akarunk állva enni lent vagy a Krumpli. előtti teraszon az utcán, ahol szintén le tudunk ülni. A lehető legjobb helyen van a Krumpli., mert a Móricz nemcsak Buda talán legforgalmasabb közlekedési csomópontja és átszállóhelye, de rengeteg kollégium meg iskola (az általánostól a középsulin át a felsőoktatásig, vagyis minden fajta) is van a környéken. És ahol sok ember mozog egyszerre, ott a nagy számok törvénye szerint biztos akadnak szép számmal olyanok, akik éhesek, és, mondjuk, pont sült krumplira.

A Krumpli.-ban nincs megállás, vagyis a hét minden napján nyitva találjuk őket. 11-kor nyitnak és 23 órakor zárnak. Jó a már említett környékbeli diáknak lenni, mert ők 10% kedvezményt kapnak, ha itt esznek, de persze aki a város másik felén jár suliba, annak is jár ez, csak nem jár erre nap mint nap. Már az első napokban megrohamozták a helyet, nem véletlenül. Egyfelől nagyon népszerű nálunk (is) a sült krumpli, viszont nem nagyon van olyan hely, ahol csak azt kapni, pláne ezt a belga-holland vonalat. Amikor nyitnak, már akkor ott állnak a sült krumplira kiéhezett vásárlók. A készítés, a sütés az orruk előtt zajlik: látványos a krumplik gépi felvágása, amit aztán 

kétszer is kisütnek: előbb van egy elősütés, majd, miután kihűlt a krumpli, újrasütik. Ettől pedig teljesen más lesz az íze és az állaga, mint például a mirelit krumplié.

kétszer is kisütnek: előbb van egy elősütés, majd, miután kihűlt a krumpli, újrasütik. Ettől pedig teljesen más lesz az íze és az állaga, mint például a mirelit krumplié.

A Krumpli.-ban nemcsak sima és édesburgonya kapható, amihez kilencféle szósz is dukál (ketchup, majonéz, BBQ, cheddar, tartár, csili, salsa, fokhagymás és szamuráj, ami a csípős), hanem hot dog is, és különféle falatkák (mozzarella, brokkoli és chicken nuggets). A normál adag sima krumpli 990 Ft, a nagy 1590 Ft, ugyanez édesburgonyából 1290 Ft, illetve 1790 Ft. Az árban a szósz is benne van. A hot dog 890 Ft, a falatkásdobozok pedig 2290 Ft-ba kerülnek (a csirke egy százassal drágább). Az ételek menüben is kérhetők: a falatok normál krumplival és üdítővel 3490 Ft-ot kóstálnak, míg ha ugyanezt hot doggal kérjük, akkor 2490 Ft az ár. Ha pedig édeskrumplival kéred a menüt, akkor az még 290 Ft-tal megdobja az árat. 

A Krumpli. pont az a hely, ami bármely napszakban tökéletesen működik, az ember jövet-menet bármikor betérhet, hogy egy kis sült krumpliból nyerjen némi energiát, de akár ebédnek vagy vacsorának is megfelelő, mondjuk, ha menüt kérsz, vagy ha falatkákkal tolod a krumplit. Bár mindig viszonylag nagy a sor, a sütés gyorsan pörög, pár percnél tovább senkinek nem kell arra várnia, hogy megkapja azt, amiért jött. Szószból pedig annyit és annyifélét választ, amennyit nem szégyell, de őszintén szólva kettőnél több azért nem annyira indokolt. Aki sültkrumpli-rajongó, annak mindenképpen kötelezővé tesszük a Krumpli.-t, akkor is, ha Budapest túlfelén lakik. A krumpliélmény megfogja érni azt a kis utazást.

Címkék

Elérhetőségek

Krumpli. 1117 Budapest, Móricz Zsigmond körtér 16. Facebook-oldal