Újabb Andrássy úti villa kelt második életre, mikor az MBH Bank megnyitotta a kortárs művészeti központját, a HAB-ot. A villának azonban nem a művészet az egyetlen főszereplője, a gasztronómia is legalább ennyire fontos. A helyszínen pazar, nagypolgári környezetben csodás süteményekkel és bisztrófogásokkal, hamarosan pedig pékséggel is várja a látogatókat a Csók Cukrászda & Bisztró.

Az MBH Banknak köszönhetően új funkcióval kelt életre az egykor a Kogart Háznak otthont adó Andrássy úti villa. A csodás épület, amely Alpár Ignác keze nyomát is magán viseli, egyrészt otthont ad a HAB kortárs művészeti térnek, ahol bemutatkozik a bank csodás kollekciója és széles körű művészetpártoló tevékenysége. A kiállítótereken kívül van itt grafikai műhely, workshop- és podcastterem, múzeumi bolt és nem utolsósorban egy csodás kert egy méltóságos, öreg platánnal és kortárs szobrokkal. 

Az impozáns épületet már a felújítás kezdetén úgy álmodták meg, hogy a művészet mellett a hasonlóan izgalmas gasztronómiai kalandoknak is helyet adhasson. Ezek pedig nem is maradnak el, hála a szeptember elején megnyitott Csók Cukrászda & Bisztrónak, ahol a szemet-szájat gyönyörködtető fogások tökéletesen illeszkednek az elegáns környezetbe.

A bisztróba a bal oldali bejáraton keresztül jutunk be, így tehetünk néhány lépést a csodás kertben, leválasztva magunkat a hétköznapi rohanásról. A belső tér egyik legfontosabb eleme a teljes épületen keresztülfutó színes csigalépcső, emögött találjuk a hatalmas pultot, az oldalsó, festett fal pedig az impresszionisták világát idézi, erősítve a művészeti kötődést. A környezet nem csak önmagáért ilyen elegáns, miközben készülnek a csodás fogások, merüljünk el abban a gondolatban, hogy körbevesz minket a hazai művészet legjava.

Ha pedig olyan szerencsénk van, hogy a langyos őszi délutánok egyikén látogatunk ide, akkor feltétlenül az óriási teraszon foglaljunk helyet, és élvezzük a sikkes Andrássy út hangulatát egy pohár ital vagy a mennyei desszertek mellett.

A gasztronómiai koncepció egyébként meglehetősen széles körű, az épület alatt ugyanis egy hatalmas és a legmodernebb technológiával felszerelt konyha várja, hogy elkészülhessenek benne a legfinomabb ételek. A konyha szakmai vezetője Szél Attila, akinek munkáját többek között az Aranybástyából is ismerhetjük. A hagyományos és a modern, franciás vonalat ötvöző bisztrókonyha fogásai nem fognak csalódást okozni. Bár néhány hétig még szűkített étlapról válogathatunk, érdemes most is megkóstolni a rosé kacsamellet vagy a cukkinit, törökparadicsom-salátát.

A Gerbeaud-ból ismerős, de Japánban is hosszabb ideig gyakorlatot szerzett László Péter cukrász-séfnek hála a Csókban mennyei sütikölteményekkel fejelhetjük meg a kulturális élményt. Természetesen mentes finomságok és pohárkrémek is vannak, mi azonban nem bírtunk ellenállni annak, hogy egyszerre kóstoljunk meg egy magyar és egy francia klasszikust. Így esett a választásunk a mogyorópralinés eklerfánkra (3200 Ft) és a lúdlábtortára (2200 Ft), amit egy finom eszpresszóval (650 Ft) és levendulás (1650 Ft), illetve kakukkfüves-grépfrútos limonádéval (1750 Ft) öblítettünk le. A habos-mogyorós sütemények egy pici roppanóssággal mindig a szívünk közepébe találnak, különösen, ha házi vaníliafagyival érkeznek, mint ebben az esetben.

A lúdlábtorta pedig úgy idézte fel a jól ismert gyerekkori ízeket, hogy közben egészen másik minőséget képviselt, a szintén házi meggysorbet pedig tökéletesen egészítette ki a csokis ízt. Az édességekhez tartozó italok nemcsak igazán finomak, de nagyon szépek is voltak.

A Csókban egyébként még számtalan izgalmas újdonság várható, az új fogások mellett hamarosan saját pékséggel is újítanak. Az elegáns nagypolgári környezet pedig méltó aláfestése a csodás ízeknek, amivel érdemes kiemelnünk magunkat a hétköznapokból.

Címkék

Elérhetőségek

Csók Cukrászda & Bisztró 1062 Budapest, Andrássy út 112. Facebook-oldal Weboldal