látnivalók és kultúra

szerkesztés

Az Andrássy úti villa, amit teljesen kitölt a művészet – A HAB-ban jártunk

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2023. 09. 18. 10:18

Sokféleképp kapcsolódhatunk a művészethez, és ezt mind egyszerre élhetjük meg az Andrássy úti HAB – Hungarian Art and Businessben. Az egykori villaépület az MBH Banknak köszönhetően komplex művészeti funkcióval kelt új életre, összefoglalása annak a széles körű támogató tevékenységnek, amit a holding a művészet területén kifejt. Van itt rezidenciaprogram, workshopterem és egy tökéletesen felszerelt grafikai műhely is. A legnagyobb rész pedig kiállítótér, ahol a mostani tárlat a bank gyűjteményéből válogat.

Egyre több értelme van mostanában sétálni egyet az Andrássy úton, hiszen már nem csak irigy szemlélői lehetünk az egykori csodás villáknak, az épületek közül egyre több kap olyan művészeti vagy más funkciót, amihez mi is kapcsolódni tudunk. A HAB művészeti központnak helyet adó villa az 1800-as évek végén nyári rezidenciának épült, ám a XIX. század legvégén átépítették, így a homlokzat és a belső terek olyan mesterek munkáját dicsérik, mint Alpár Ignác és Pucher István. Az eklektikus-neoreneszánsz épület külsejében őrzi is ezt az örökséget, belül viszont különleges építészeti megoldások fogadnak minket. A tér központjában az épületen gerincként végigfutó csigalépcső fogad, miközben a mennyezet a felhőket idézi. Az extravagáns megoldás egyáltalán nem öncélú, összekapcsolja az itt működő sokféle funkciót.

Fotó: Papajcsik Péter - Index

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Kiállítás és gyűjtemény

Az MBH Bank három pénzintézet fúziójával jött létre, ezek közül a korábbi MKB az egyik legjelentősebb hazai műgyűjtemény tulajdonosa volt. Már a 90-es évek közepén gyűjtési céllal vásároltak műtárgyakat, ám nemcsak a jó befektetést és a reprezentáció lehetőségét látták ebben, hanem régi típusú mecénásként is működtek.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A kezdetektől fogva nyitottak voltak a kortárs művészet felé, nagyon sok vásárlást pedig az értékmentés is motivált, így olyan művek is a gyűjteménybe kerültek, amelyeknek méretüknél vagy értéküknél fogva nem is juthatott volna hely egy magángyűjteményben. Így egy 280 darabból álló együttes jött létre, amelyben egyes alkotások művészettörténeti jelentőséggel is bírnak, mert művészeti irányzatok reprezentációi, az alkotó életművében ritkaságnak számítanak, vagy éppen fő művek.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Részlet a Csónakázó szerelmesekből

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Mednyánszky László és Olgyay Viktor egy-egy alkotása

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A mostani, Korokon át című kiállításon látható 35 mű izgalmas válogatás ebből az anyagból, minket Vékony Délia művészeti igazgató vezetett körbe az ingyenesen megtekinthető tárlaton. A kiállítás első termében a kollekció legnagyobb büszkeségeit láthatjuk. A tulajdonos lehetőségei persze kijelölik a gyűjtemény fókuszát, így nem kell azon meglepődni, hogy egy bank esetében a legnagyobb szerep a tájképeknek jut. Több szép alkotást is láthatunk Mednyánszky Lászlótól, és itt jelenik meg a bank egy igazán komoly szerzeménye, Székely Bertalan Csónakázó szerelmesek című alkotása is.

Boros Mátyás: Babel Cloud (részlet)

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A kiállítás célja, hogy teljes képet adjon a gyűjteményről, nem véletlen tehát, hogy a nagy mestereket egy tematikába passzoló kortárs alkotás kíséri. Boros Mátyás Babel Cloud című művének felröppenő madarai mintha egyenesen Mednyánszky alkonyi erdejéből repültek volna ki, egy teljesen más, modern, városi táj felé.

Kotormán Ábel alkotása

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A teremből kilépve egy szinttel feljebb folytatódik a kiállítás, olyan alkotók műveit láthatjuk, mint Rippl-Rónai József, 

Perlrott Csaba Vilmos vagy a Nyolcak csoportba tartozó Orbán Dezső, a terem hátsó része pedig igazán izgalmas modern kitekintés egy jókora Fehér László-alkotással a festmények között. Itt is külön figyelmet fordítottak arra, hogy a bank saját gyűjteményében szereplő alkotások mellett lehetőséget kapjanak más kortárs művészek is. Kotormán Ábel, Sallai Dániel vagy éppen Metzing Eszter alkotásai jól kapcsolódnak a tárlat többi darabjához.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Jól működik, hogy a HAB-ban a korabeli villa hangulatát megidézve a beltér szervesen kapcsolódó eleme a gyönyörűen rendbe szedett kert. Bár a területe nem túl nagy, a hangulatos, girbegurba ösvények benyílóiban vár bennünket néhány kortárs szobor, amelyekre jókora idős fák vetnek árnyékot. 

Ha tehát bent már körbenéztünk, érdemes negyedórát a kinti részre is áldozni.

Ezerféle pluszfunkció

A hely elnevezése HAB, amely az angol hub szóra is emlékeztet, ami a komplex művészeti alkotóterekre is használt kifejezés. Az MBH Bank ugyanis a gyűjtemény méltó gondozását alapítványi kerteben képzelte el, ennek égisze alatt jött létre a HAB is, amely művészeti központ és kortárs művészeti ökoszisztéma is, ezerféle pluszfunkcióval. Hamarosan indul a rezidenciaprogram, amelynek keretében az épületben elkészült csodás művészlakra lehet majd pályázni, de a fölszinti terek is sokféle tevékenységnek adnak otthont.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Az épület legalsó szintjén az alkotásé a főszerep. Itt személyesen is találkozunk Boros Mátyással, akitől a kiállításban már láttunk egy alkotást, ő vezeti ugyanis a tökéletesen berendezett grafikai műhelyt, ahol a tanfolyamok mellett a legkülönbözőbb technikákkal megrendelésre is készülnek majd a nyomatok. Ezenkívül jókora workshophelyszín is található itt, ami a legkülönbözőbb foglalkozásoknak ad majd otthont, de van podcastszoba és egy kis múzeumshop is.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Miután a komolyabb kulturális funkciókat körbejártuk, természetesen a könnyed élvezeteknek is maradt hely. Itt találjuk a Csók Bisztrót, ahol a helyben készülő édes és szép finomságok mellett szuper bisztrófogások is várnak minket, és hamarosan indul a sütöde is.

A kiállítások teljesen ingyenesek, 

a szeptember 24-ig látogatható, a saját gyűjteményt bemutató, Korokon át című után, októberben kezdődik a Teremtés, kortárs művészeti témájú tárlatuk. Ha pedig szeretnénk a HAB összes funkcióját egyszerre kipróbálni, megtapasztalni, akkor érdemes szeptember 23-án ellátogatni az ingyenes családi napra, a HAB pARTyra (részletes program és regisztráció itt), ahol gyerek- és felnőtt-kreatívfoglalkozásokkal, koncertekkel és tárlatvezetéssel is várják a látogatókat.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode