Teljes kavarodás van a fejekben a vendéglátásban használt terminusokkal és jelentéstartalmukkal kapcsolatban. Mi az a szervizdíj, miben különbözik a borravalótól, kell-e jattolni a szervizdíj megfizetése után, és kártyával vagy készpénzzel érdemes jutalmazni a kedves kiszolgálást, a kifogástalan ételeket?

A közelmúltban kaptunk egy fontos, mondhatni, edukációs jellegű közleményt az Eventrend Grouptól, akik már több évtizedes tapasztalattal bírnak a hazai vendéglátóipar területén. Hozzájuk tartozik egyebek mellett például a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Centrál Kávéház, a Városliget Café, de a Müpa cateringszolgáltatása is. Fekete öves éttermesek és rendezvényesek, információik hitelesek. Ezzel a jól összeszedett kis itinerrel segítenek a háttérbe bele sem gondoló vendégeknek, de talán még erősebb küldetés maga az egész folyamat letisztázása, hogy az éttermek és a vendéglátásban dolgozók végre tisztázva lehessenek. Hogy a szervizdíj valójában nem a tulajdonos zsebét tömi, és a bankkártyás fizetéssel adott borravaló sajnos mégsem az igazi megoldás. Jó, ha mindezekben kicsit avatottabbak vagyunk, pláne ha járunk étterembe, de nem sok közünk van a vállalkozásokhoz, az adónemekhez, a kötelező körökhöz. 

Mi az a szervizdíj?

Egy étterembe betérve, az étlapot kézbe véve először persze a rendelésünkre fogunk fókuszálni, de miután kiválasztottuk a kívánt italt és ételt, legtöbbször elolvassuk a kis betűs részt, hogy adnak-e a számlánkhoz szervizdíjat, és amennyiben igen, hány százaléka lesz ez a fogyasztásnak? 

A szervizdíj rögzített tétel, magát a kiszolgálási díjat jelenti. Ez a cég nevesített bevétele, ám azt jelzi, hogy mire kell fordítani a folyamat legvégén, vagyis az alkalmazottak kifizetésekor. A szervizdíj az eladási ár részét képezi (például egy 2500 forintos leves esetében lehet a 2000 forint maga az étel, az 500 forint pedig a rápakolt szervizdíj), ez a befolyt összeg viszont kizárólag bérre fordítható! Különbség, hogy adókedvezmény vonatkozik rá, ugyanis az áfa levonása után csak a 18,5%-os tb-járulékot kell megfizetni, cégenként tárgyhó 12-ig. Azért az adókedvezmény, mert ezt a bevételt maradéktalanul a dolgozók kapják meg, a fizetésükbe kalkulálva. Az Eventrend közleményéből amúgy kiderül, hogy valószínűleg maga az elnevezés szerencsétlen, ők úgy tarják, ha nem szervizdíj lenne a neve, nem is okozna ennyi félreértést. 

A szervizdíjak tehát, ha úgy vesszük, veszteség nélkül beépülnek a dolgozók fizetésébe, különösen ellenőrzött módon jelennek meg a cég pénzügyeiben, így esély sincs rá, hogy a munkáltató elcsaklizza ezt a dolgozói elől.

Ha egy hónapban szervizdíjból például 2 millió forint bevétel van a cégnél, akkor ez a dolgozók bérezésében jelenik majd meg. 

Fontos, hogy hiába van feltüntetett x%-os szervizdíj, ez mégsem egyenlő a borravalóval. Szóval ha nagyon meg vagyunk elégedve a szolgáltatással, ha minden kifogástalan volt, és mindezt szeretnénk jelezni, honorálni, akkor a kötelező, az előzőekben kifejtett szervizdíjon felül igenis szánjunk egy keveset (nálunk az átlagos, protokoll szerinti borravaló körülbelül a végszámla 10%-a) jutalmazásra is.

Miért és hogyan érdemes jattolni?

A miértet éppen abban keressük, hogy visszajelzést adjunk a pincéreknek, a felszolgálóknak arról, hogy jól végezték munkájukat, hogy maximálisan elégedettek voltunk mindennel. Ha a kötelező szervizdíjon felül hagyunk még extrát, vagyis borravalót, akkor maradéktalanul átmegy a dicséret, az elismerés. Anyagilag is honorálva. Viszont ezt hogy tudjuk megtenni a leghatékonyabb, a legszerencsésebb módon?

Mindenképp készpénzes fizetéssel. Vagyis még ha bankkártyával intézzük is a cechet, a borravalót készpénzben tegyük a tálcára, a kis könyvecskébe. 

Sajnos a nem jól kommunikált szervizdíjkérdés miatt teljesen elsikkad manapság a jattolás, ami alapjaiban nehezíti meg mindazok megélhetését, akik azzal foglalkoznak, hogy mi, a vendégek jól érezzük magunkat. 

Sajnos a nem jól kommunikált szervizdíjkérdés miatt teljesen elsikkad manapság a jattolás, ami alapjaiban nehezíti meg mindazok megélhetését, akik azzal foglalkoznak, hogy mi, a vendégek jól érezzük magunkat. 

Ha a barátainkhoz ugrunk át vacsorára, akkor is megdicsérjük az alkalmi szakácsot, méltatjuk a fáradozásait, ha csak szavakkal is, hiszen ilyen kontextusban nincsen pénzforgalom. Egy palack bort, bonbont vagy saját süteményt is viszünk ajándékba a szíves vendéglátásért cserébe. 

Amikor egy étteremben a közösbe dobják be a jattot, az sem a cég bevételeként jelenik meg. Általában úgynevezett pontrendszer alapján, előre megbeszélten dobják szét a beérkezett borravalót. 

Ha mégis a fogyasztásunk kifizetésekor adnánk borravalót, bankkártyával, akkor a cég által fizetett, munkabérjellegű jövedelemmé válik ez a pénz. Ugyan nincs áfa, de kiosztani a munkavállalónak csak az összes munkabért terhelő adó megfizetése után lehet. Vagyis amit elismerésünk összegéül szántunk, annak majdnem a fele elmegy az adókra. 

Ezért érdemes tehát készpénzzel jattolni és ha nagyon elégedettek vagyunk, jutalmazni a kiszolgálást, az ételt, az egész élményt  a szervizdíjon felül 10%-ot adni a délután/este szebbé tétele miatt.

Címkék