Néhány hete egy újabb ázsiai gasztroudvarra leltünk, természetesen Kőbányán, egészen pontosan a Szállás utcában, pár percre a Jegenye utcai Nightmarkettől. Mit lehet náluk kapni, mi a rendszer, érdemes-e ellátogatni hozzájuk?

Sosem titkoltuk, hogy a kőbányai Chinatown Budapest esti piacának rajongói vagyunk, minden évadban megyünk hozzájuk, amikor csak valami tényleg autentikusra vágyunk. Már többnyire tudjuk, hogy melyik étteremnél mik a legfinomabbak, vannak kihagyhatatlan előételek, palacsinták, wokos ételek, ha pedig többen érkezünk, akkor biztosan a hot pot lehetőséggel élünk. A végén pedig csak remélni merjük, hogy maradt egy négyes pakk mangós-habos mochi, mert anélkül távozni bűn lenne. 

A Pesten innen, Budán túl podcastsorozatunk egyik epizódjában is szó volt a Kőbányán élő és dolgozó, pihenő és étkező ázsiai diaszpóra egy részéről, ebben pedig természetesen előkerült a Monori Center is. Ez a terület kereskedelmi és gasztronómiai központként működik, és minden Budapesten élő ázsiainak sokat mond. Sőt, már a távol-keleti gasztronómiáért rajongó magyaroknak, itt élő külföldieknek is. 

Néhány hete lettünk figyelmesek egy Facebook-oldalra, jelesen az Eastwin Square nevűre, ahol láttuk is, hogy valamiféle ételudvaros dolog készülődik. Nem voltunk restek, ellátogattunk hozzájuk egy kedd estén. Az udvar, ahol felhúzták a fabódékat, kisebb kiterjedésű, leginkább parkolóként funkcionált eddig, de most új szerepet kapott. Egy díszes kapu fogad, mögötte pedig egységesebb faházikókban az éttermek, valamint két kisebb rendezvénysátor, ami alá berendezték az asztalokat-székeket. Néhány teljesen kültérre is jutott. 

Nem túlzás azt állítanunk, hogy rajunk kívül csak ázsiai vendégekkel találkoztunk: volt, aki csak magában fogyasztotta gyors vacsoráját, mások pedig annak rendje és módja szerint rekesz sörökkel, nagy, középre tolt edényekkel megpakolt asztalokon lakmároztak ráérősen, láthatóan jókedvűen, jóétkűen. 

Látszik, hogy még kezdeti stádiumban vannak, néhány hiányosságot észleltünk, ezek közül pedig a legfájóbb a bankkártyás fizetés. Illetve a hiánya. Két helyen tudtunk összesen kártyával vásárolni, bankautomata nem volt a közelben, ezért a többi kóstolás későbbre marad. És reméljük, hogy hamar megoldódik ez a probléma!

Az éttermek felhozatala elég változatos: kínai, thai ízeket, sok-sok grillezős megoldást találni, egészen jól össze lehet válogatni egy asztalra való ételhadat, ha végigjárjuk a bódékat. Sok a hús, sőt belsőségekkel is dolgoznak, de a vegetáriánus felhozatalra is figyelnek, ami pluszpont! Külön italokkal készülő helyet (8. üzlet) is találunk, itt ázsiai sörökből, likőrökből is lehet válogatni. Apropó, italok: a bubutea sem kerülheti el az udvart, a 7-es üzlet T-cupjánál megindulhat a fantázia, az édes italok végtelen verzióban kaphatóak. 

Az Ngon (2-es üzlet) kitelepülésénél klasszikus thai ételekből nincs hiány, ha még ismerkedős státuszban vagyunk az ázsiai konyhával, lehet, hogy náluk lesz érdemes komfortzónán belül maradni egy jó kókusztejalapú levessel vagy pad thai tésztával. Ha viszont minden újra nyitottak vagyunk, akkor olyan különlegességeket is kóstolhatunk az Eastwin Square bódéiból, mint az olajban sütött osztrigatorta, a párolva készült, levesben érkező folyami csigák (11-es üzlet), a sóval sült fürjtojás, bárányvese, fűszeres tintahal vagy csirkezúzanyárs (3-as üzlet). 

A 6-os üzlet kifejezetten a panírozott ázsiai csirkeételekre specializálódott, ez is szeretni való! Egyetlen magyaros egységet is üzemeltetnek, a 9-es bódéban, de nyilván nem erre fókuszáltunk, kicsit idegenkedve néztük... ugyanakkor értjük a megközelítést. Lehet, hogy a hozzájuk érkező pár egyik tagja a folyami csigáért és a tarisznyarákért jött, míg a másikuk el sem tudja képzelni, hogy akár csak megkóstolja ezeket. Ő majd gulyásozik? Hát, ez nekünk magas azért, de elég demokratikus megoldás. 

Korai látogatásunknak lesz folytatása is, remélhetőleg megoldott kártyás fizetéssel. Az Eastwin Square udvarban ülni és kóstolni élményszerű, nemcsak az eredeti hangulat miatt, hanem azért is, mert egy igen tipp-topp módon megvalósított gasztroudvarról beszélünk. Tiszta és egységes, hívogató illatokkal, hiszen a grilleknél percenként készülnek a különféle nyársak. A fűszeres húsok pörzsanyagának illata pedig becsalogat és marasztal is. Legyen éppen kánikula vagy egy sima, enyhébb nyáreste! 

Címkék

Elérhetőségek

Eastwin Square 1107 Budapest, Szállás utca 21. Facebook-oldal Weboldal