2022 decemberében nyílt meg a Dobay Cukrászda Halásztelken, a Malonyai-kastély parkjában, amelyet a helyi közösség és a környéken élők nagyon hamar megszerettek. Igazi találkozási pont bőséges reggelivel, minőségi alapanyagokkal, csodás környezetben és a kedves kiszolgálással, így nem csak az itt élőket, hanem az erre kirándulókat is biztosan elcsábítja majd.

Álmok és családi emlékek

A tulajdonosoknak, Semsei Rudolfnak és Dobay Eszternek húszéves álma vált valóra a Dobay Cukrászda megnyitásával. Az első lépésként egy cukrász- és pékműhelyt alakítottak ki Csepelen, emellett párhuzamosan zajlott a cukrászda helyszínének felkutatása. Rögtön beleszerettek a halásztelki kastélyba és annak parkjába, amely a csepeli üzemhez is igen közel van. Emellett Dobay Eszter számára egy szívmelengető családi emlék is újjáéledt, hiszen nagyapjának Dobay vendéglő néven volt egykor étterme Barcson.

Könnyed elegancia, fesztelen hangulat

A halásztelki Rákóczy út 68-ban található cukrászdába belépve könnyed, franciás hangulat fogadja a vendégeket.

A halásztelki Rákóczy út 68-ban található cukrászdába belépve könnyed, franciás hangulat fogadja a vendégeket.

A virágkompozíciók, a buja virágos tapéta, a csillárok és a pasztellszínű, macaron alakú puffok is hozzák ezt a laza eleganciát. A hatalmas ablakokon pedig árad be a napfény. A belső térbe lépve pedig rögtön feltűnik az impozáns, igen hosszú pult, amelyből rögtön láthatjuk, hogy a választék is igen bőséges. Több méteren keresztül sorakoznak a különféle sütemények, rétesek, fagylaltok, a hátsó pultban pedig a péksütemények és sós apró aprósütemények is helyet kaptak.

Téglalap alakú süteménycsodák

A sütemények tekintetében is mindenki megtalálhatja a kedvére valót: a savanykásabb-gyümölcsöst, a csokist, illetve különlegességeket is találunk a pultban. A tökmagos-málnás Őrség zöld aranya kreációt már sok helyen kóstoltuk, így egy hasonló, de pisztáciás variációra esett a választásunk savanykás málnával és néhol roppanós pisztácia darabokkal. A békebeli krémesbe a ropogós lapok közé igazi főzött krém kerül, így elmondhatjuk, hogy a Dobay ebben is erős.

Királyi reggelik, bőséges adagok

A reggeli péntektől vasárnapig érhető el a Dobayban. A korán kelők is örülhetnek, mert nem sok az olyan hely, ahol már 7:30-tól reggelizhetünk, de akik ráérősebben szeretik indítani a napot, akár délig is van lehetőségük a rendelésre. Az Egg Benedict friss házi tojásból fekete erdei sonkával, krémes hollandi mártással, angol muffinba töltve érkezik. Igen bőséges adag és a tojás is úgy folyik ki a közepéből, ahogy kell.   

Croque Monsieur, a franciák kedvenc melegszendvicse prágai sonkával és sajttal kerül az asztalra, és a szendvics alapjául szolgáló kovászos toast kenyér is helyben készült. Az omlett friss házi tojásból 3-féle feltéttel választható, szintén házi kovászos kenyeret vagy kiflit kínálnak hozzá. Mi egy cheddar sajtos, gombás, jalapeñós variációt kóstoltunk. Szaftos és ízletes, és külön kiemelnénk, hogy savanyított és roppanós salátával érkezik.

Akár egy főétkezésnek is beillene bármelyik, az ár-érték arány pedig kiváló.

Akár egy főétkezésnek is beillene bármelyik, az ár-érték arány pedig kiváló.

Könnyed és hűsítő desszertek

Ha pedig egy igazán könnyed nyári desszertre vágynánk, bőséges a pohárdesszert kínálat, akár kis üvegekbe zárva haza is vihetjük a kedvencünk. A málnás tejberizstől kezdve a karamellás változatig többféle íz kapható. Nekünk a mindenmentes mangóra esett a választásunk, amely igazán légies, könnyed „kánikuladesszertnek” bizonyult.

A fagyik esetében is remek az ár-érték arány és a minőségre sem lehet panaszunk, hiszen tejből főzik, valódi gyümölcs péppel vagy pasztával ízesítik. Mindig van több cukormentes opció is a választékban. Mi az eddigi legmelegebb nyári napon jártunk náluk, így mindet megkóstoltunk, ami hideg: a jégkását, a levendulás limonádét és a jegeskávét is. Jégkásából háromféle íz kapható, limonádéból és jegeskávéból pedig szintén többféle. Sőt parfétortát is rendelhetünk mesés kivitelezésben.

A helyszín gyerekbarát, hiszen van pelenkázó, pici gyereksarok konyhával és játékokkal, valamint a terasz melletti árnyékos részen is van néhány játék. A Dobay nemrég nyerte el a kutyabarát hely minősítést is, így a négylábú kedvenceket is szívesen látják.

Ami pedig a jövőt illeti, rengeteg tervük van. Folytatódnak ősztől az ingyenesen látogatható irodalmi estek. Ezekre az alkalmakra mindig egy gasztronómiához is kapcsolódó írót hívnak meg, legközelebb Dragomán György lesz a vendégük. A kisebb melléképületben szeretnének egy foglalkoztató kialakítani, amely szülinapi zsúroknak ad helyet.

Címkék

Elérhetőségek

Dobay Cukrászda 2314 Halásztelek, II. Rákóczi Ferenc út 68. Facebook-oldal Weboldal