Pan’ni (ejtsd: Panni) szereti az olasz utazásokat, a kovászos kenyeret olívaolajjal, a jó borokat, az aperitivózást és a különleges reggeliket. Mi pedig nagyon tudunk azonosulni vele, így amikor nemrég meglátogattuk, rögtön otthon éreztük magunkat a homokszínű dekor, a lenvászon függönyök, a pampafű és a csinos kerámiák között. Ilyen az Artizán család legújabb egysége a MOM Parkban.

Az Artizán legújabb egysége

Az Artizánt talán senkinek nem kell bemutatni, de ha mégis: a belváros egyik legjobb újhullámos péksége (a többi kedvencünket itt találjátok). Az alapító, Fekete Gergő 8 éve gyújtotta be a kemencét a Hold utcában, az üzlet pedig azóta egy budai pékséggel és egy zabkásázóval is bővült. Ám múlt pénteken egy régi vágy vált valóra: a vásárlóból kollégává, majd üzlettárssá avanzsált Cintiával közösen megnyitották a Pannit, az Artizán reggelizőjét és „aperitivobárját”, amelyet a kovászos kenyér mellett olasz utazások, francia borozások és mediterrán falatozások ihlettek.

Hétfő reggel 9 órakor gyors léptekkel azonosítjuk be a MOM Park Csörsz utca felőli bejáratát, és belépünk a Panni óriási üvegportálja mögé. Jó érzés fog el, kellemes a hangulat, minden kenyérszínű (ahogy Gergő találóan megfogalmazza), és megcsap a tojás és a bacon illata. Ahogy szétnézünk, egy dolgot rögtön le tudunk szögezni: a Panni nem pékség. Lehet ugyan vekniket és néhány pékárut kapni (nyugalom, az ikonikus kardamomos tekercs közöttük van), de a hangsúly itt azon van, hogy mi mindent lehet kihozni a kenyérből. 

Reggeli

A választ pedig a többoldalas étlapon találjuk. A Szakál-tanya-féle vajas és füstölt Maldon sós kenyértől kezdve a cukorborsópüré-bacon-buggyantott tojás-paprikalekváros toaston át a French toastig sok formában – és Tomay Kata csodálatos kerámiatányérjain – villan fel a kreativitás.

A kenyér tehát egyértelműen az alfája és az ómegája a helynek, csak egy kicsit másképp, mint a pékségekben. 

A kenyér tehát egyértelműen az alfája és az ómegája a helynek, csak egy kicsit másképp, mint a pékségekben. 

De a gabonát például hihetetlenül krémes zabkása és ropogós granola formájában is megtaláljuk, amik már a Fågelben bebizonyították, hogy hedonista reggelik tudnak lenni. A hely friss és egészséges vonalon mozog, így nem véletlen, hogy a smoothie bowl is felkerült a menüre (ami egyébként havonta változni fog).

Aperitivo

Ami pedig különösen izgalmas, hogy ide nem csak reggelizni jöhetünk, sőt. A Panni elhozza azt, amit egy olasz vagy francia borvidéken töltött lusta délutánból szívesen hazaimportálnánk: egy vacsora előtti borozást, falatozást, baráti beszélgetéseket, azaz az aperitivo hagyományát. Ehhez összegyűjtötték a kedvenc borászaik borait, és készítettek olyan harapnivalókat, mint a paradicsom, eper, balzsamkrém, bruschetta (amit semmiképp ne hagyjatok ki!), a habos ricotta kovászos kenyérrel vagy a marinált padlizsán. De akkor is jól választunk, ha szimpla kovászos kenyeret kérünk olívaolajjal.

A Panni egy igényes és szerethető hellyel gazdagítja a MOM Parkot és környékét, egy olyan űrt tölt be, aminek a létezéséről eddig nem is tudtunk. Várjuk, hogy megnyisson a terasz, és munka után, vacsora előtt egy Pampelle Spritz vagy Bencze bor és kovászoskenyér-válogatás társaságában szaladjon el az idő.

Címkék

Elérhetőségek

Pan’ni 1123 Budapest, Alkotás utca 53., MOM Park (Csörsz utcai bejárat) Facebook-oldal