A Néprajzi Múzeum új épületének homlokzatát borító csipkemintázat adta az ötletet a 18. Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjában megrendezett kiállításhoz. A Reziduum – The Frequency of Architecture ráadásul nem egyszerűen tablókon és maketteken mutatja be az épületet: a látogatókat különleges vizuális világ és az ősi törzseket megidéző zenei világ várja majd.

Tavaly adták át a Néprajzi Múzeum új épületét, ami az intézmény első olyan otthona, amit tényleg múzeumi célokra alakítottak ki. A házról részletesen a tavalyi átadás után írtunk, így most csak a félmillió pixelből álló fém rácshálóra hívnánk fel újra a figyelmet, ami nemcsak azért fontos, mert a magyar és a nemzetközi motívumvilág kortárs megfogalmazása, hanem mert ez a mintázat volt az, ami megihlette a 18. Velencei Építészeti Biennálé Magyar Pavilonjában kiállítókat is. Megjegyeznénk, hogy az is ritka, hogy egy múzeum – jelen esetben a Ludwig – egy másik múzeumot – vagyis a Néprajzit – mutat be egy tárlaton.

A nagyközönség számára május 20-án nyíló Reziduum – The Frequency of Architecture kiállítás egy hang-, fény- és térinstalláció lesz, amelynek központi eleme a Néprajzi Múzeum hagyományokra építő díszítő ornamentikája. Ezt az összművészeti munkát pedig élményszerű, interaktív elemekkel teszik mindenki számára befogadhatóvá és izgalmassá. Mivel az épület egyik legmeghatározóbb része a pixelekből álló fémrács, Velencében az eredeti ornamentikát is megtekinthetik majd a látogatók egy különleges lézeres megvilágításban.

A zene az építész-zeneszerző Mátrai Péter által tervezett Hanghenger által mint új, kortárs hangszer lesz jelen a kiállításban, de emellett zenei motívumként hallhatóvá teszi az épület és a zene kapcsolatát. A Maróti Géza által 1909-ben tervezett Magyar Pavilon udvarán egy makettet is kiállítanak, ami bemutatja az épület urbanisztikai és tájépítészeti kontextusát is.

A Néprajzi Múzeum gyűjteményét a kiállításban egy animációs kisfilm, az Ethnozoom, és egy interaktív számítógépes program, a díjnyertes Motívumalkotó jeleníti meg. A MOON42 által fejlesztett alkalmazás több mint 1001 vektorizált díszítményt és motívumot tartalmaz a Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi műtárgyairól. A program segítségével egy érintőképernyőn a látogató megalkothatja és letöltheti saját egyedi motívumkompozícióját, hozzájárulva ezzel egy nemzetközi közösségi műalkotás létrejöttéhez.

Jó hír, hogy ahhoz, hogy ezt kipróbálhassuk, nem feltétlenül kell Velencébe utaznunk, ugyanis a múzeum Etnoshopjában, a MÉTA térben vagy online is megtalálhatjuk. Az alkalmazás kitűnő példa arra, hogy hogyan lehet a klasszikus etnográfiai tudást kortárs művészeti közegbe átemelni, a régi korok múzeumi tárgyait a ma embere számára közelebb hozni és izgalmassá tenni. 

A 18. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálé a nagyközönség számára 2023. május 20-tól november 26-ig látogatható.

Címkék