Jubileumi pizza-világbajnokság kezdődik ma Pármában. Ha átgondoljuk a saját 30 éves kapcsolatunkat a pizzával, akkor óriási szó, hogy magyar indulók is ott vannak a műfaj legjobbjai között, de az elmúlt 10 év természetesen nem múlt el nyomtalanul.

Megannyi turista sóhajtozik nap mint nap a budapesti nápolyi pizzázókat elhagyva: ez talán jobb volt, mint amit valaha ettem! Valós sztori, a minap az egyik belvárosi pizzázóban voltunk tanúi egy négyfős portugál társaság hálaadásának, hogy milyen kiváló pizzákat sütnek Budapesten. Pedig ugye nagyon messziről indultunk, leginkább mélyfagyasztott gyorsételek feltuningolásával, aztán kenyérlángos jellegű, zsíros szeletek 200 forintos nirvánájával, de a vékony tésztás éttermi olasz pizzát azért mindig szerettük. Most pedig már hosszú évek óta tombol a nápolyiláz, közben becsatlakozott a canotto, a pizzatésztát akár meg is színezik (például céklával vagy a tintahal tintájával), és egy másik iskolát képvisel a pizza al taglio, amit szintén nagyon imádunk. 

2018-ban Szabadfi Szabi úgy határozott, hogy elkezd gourmet-pizzákat sütni a Városmajorban: összeráncolt szemöldökkel figyelték Budán, ahogy az ország egyik kedvenc pékmestere fürjtojást, a molekuláris gasztronómiából beemelt elemeket vagy éppen egy egész bivalymozzarella-csomót tesz a pizzákra feltétként. Szabi a trendre természetesen a pizza anyaországában, Olaszországban figyelt fel, hiszen számára nem volt ismeretlen a pizza-világbajnokság: örömmel és sok tapasztalattal felvértezve szokott megérkezni. Ráadásul bármikor elindul a megmérettetésen, rendre előkelő helyen végez. 

A koronavírus-járvány miatt 2 évig nem volt verseny, ám tavaly ismét összegyűltek a legfontosabb pizzások, és idén sincs ez másképp: április 18., 19., 20. a világbajnokság ideje. 

Szorítunk a magyaroknak, és nagyon várjuk, hogy milyen eredményeket hoznak el idén.

In bocca al lupo! 

Címkék