Április 13-án, 93 éves korában elhunyt Mary Quant, a miniszoknya megalkotója. A fiatal és az idősebb generáció között meghúzott határ egyik szimbólumának tekinthető lázadó ruhadarab néhány év késéssel, de még a 60-as években érkezett meg Budapestre, majd a vidéki városokba, ahol ugyanolyan fontos és polgárpukkasztó darabbá vált, mint a világ többi táján. Fotógalériánkban miniszoknyás fővárosi lányokkal búcsúzunk a tervezőtől.

Jóllehet a maga korában botrányt keltő ruhadarabnak számos elődje van a divat történetében, Josephine Baker híres fellépőruhájától kezdve a képregények világáig, a miniszoknyát Mary Quanthoz kötjük, később pedig olyan ruhadarabok is általa lettek népszerűek, mint a forrónadrág, a színes harisnya, de vízálló sminket is tervezett. Szülei tanácsa ellenére lett divattervező, majd később megnyitotta első boltját, a Bazaart Londonban, a King’s Roadon. Első miniszoknyáit 1964-ben alkotta meg, a ruhadarab pedig szinte azonnal hihetetlen népszerűségre tett szert a fiatalok körében.

Magyarországra néhány évvel később érkezett meg a miniőrület, aminek terjedésében nagy szerepet játszott a televízió is. Az 1967-es Táncdalfesztiválon a legtöbb fiatal énekesnő, Zalatnay Sarolta, Kovács Kati és Koncz Zsuzsa is miniben jelentek már meg, ez pedig könnyűszerrel írhatta felül a szülői tiltást az átlag iskoláslányok esetében.

Ma már kissé megmosolyogtató a miniszoknya útját a világ minden táján, így Magyarországon is kísérő felháborodás. A korabeli lapok panaszkodnak arra, hogy „hossza már alig hossz”, egy kis színes pedig egészen odáig merészkedik, hogy összefüggést feltételez Japánban a megnövekedett számú szexuális bűncselekmény és a szigetországba betörő miniszoknyadivat között, miközben – teljesen sikertelenül – törekszenek a magyarosabb „aligszoknya” elnevezés meghonosítására. (A mini elnevezés eredetileg Mary Quint kedvenc autójára, a szintén aprócska Minire utal.)

Pataki Ági miniben

A hetvenes-nyolcvanas évek ikonikus modellje, Pataki Ági ekkoriban volt középiskolás, és a minik közül is a rövidebb darabokat részesítette előnyben. Ma már mosolyogva emlékszik rá, hogy élete legkomolyabb családi vitáját is az okozta, hogy egyszer olyan rövid szoknyában szeretett volna buliba menni, hogy édesanyja egyenesen rosszul lett, orvost kellett hívni hozzá. A kérdéses ruhadarab az alábbi fotón is látható. Pataki Áginak egyébként nem ez volt az egyetlen, miniszoknyával kapcsolatos összetűzése, az iskolában intőt is kapott a tanárok által nem megfelelőnek ítélt viselet miatt.

Az egykori modell, napjainkban filmproducer története nem egyedülálló, nem ő volt az egyetlen, aki beírást, intőt kapott a tanároktól a szoknyahossz miatt. Ez azért is lehetett így, mert sokan a rövid iskolaköpenyt viselték miniruhaként, de a hosszabb darabok is alig lógtak ki a tanítás alatt viselt nejlonszörny alól. Ha pedig az iskolának vége volt, a szórakozóhelyek egy részében is figyelték a megfelelő szoknyahosszt.

Persze nem volt mindegy, mennyire rövid egy-egy ruhadarab. A hatvanas évei végén járó Zsuzsának például modernnek számító édesanyja varrt két, combközépig érő szoknyát, ezek közül az egyiket viselte, mikor későbbi férjével megismerkedett. A miniszoknya  ahogy egyébként Nyugaton is  magával hozta számtalan egyéb kiegészítő átalakulását, népszerűvé válását is, a színes harisnyanadrágok, a megfelelő cipők szintén hozzátartoztak a divatos megjelenéshez. Ezeket persze nem volt egyszerű beszerezni Budapesten. Zsuzsa kedvenc, a miniszoknyához tökéletesen passzoló, hosszú szárú csizmáját például a szomszédban lakó „maszek” cipészmester készítette.

A csinos és furfangos fiatal hölgyeknek a tél miatt sem kellett aggódniuk, a hetvenes évektől ugyanis a rövidke szoknyákhoz extra hosszú kabát és csizma dukált, amely a hidegtől is védett.

A későbbiekben a miniszoknya mellett a maxi és midi hosszok is kedveltté váltak. A szexis ruhadarab pedig egészen a nyolcvanas évek közepéig különböző hosszúságokban élt tovább. Majd rövid tetszhalál után, a kilencvenes években ultrarövid változatban folytatta tovább menetelését még néhány éven keresztül.


Cikkünk végén pedig egy örök érvényű klasszikussal, Bacsó Péter A tanú című filmjének emblematikus jelenetével emlékeztetnénk mindenkit arra, hogy voltaképp mennyire relatív, hogy kinek mi a mini.

Források

Göcseji Múzeum 
Wikipédia 
Index.hu 
 

  • Hajdú-Bihari Napló, 1968. február 29.
  • Ország-Világ, 1970. május 27., Egy hét Cannes-ban

Címkék