Egzotikus alapanyagok, ékszerekhez hasonló fogások, kifinomult tálalás. Az egykori Levante, a mai Szíria, Libanon, Izrael, Palesztina és Jordánia területét magában foglaló régió gasztronómiáját a középkor óta a változatosság jellemezte, a térségre pedig a fejlett kereskedelmi kapcsolatok és a jómódú kereskedők miatt a mesés gazdagság és a csodás, egzotikus termékek tárházaként tekintettek már a korabeli Európában is. Amilyen pici, olyan jól őrzi ezeket a hagyományokat Libanon, a környék kiváló konyháinak sajátos olvasztótégelye, ezt pedig jól mutatja meg a Piarista utca legújabb helye, a Levant.

Bár a modern történelem sajnálatos módon megtépázta hírnevüket, a közel-keleti konyhák reneszánszukat élik, Budapesten is egyre több helyen fogyaszthatunk az ízes-egészséges fogásokból. Kedvenc éttermeinket korábban toplistában is összefoglaltuk, és nem maradhat ki a felsorolásból a régi keleti paloták hangulatát és különleges ízeit megidéző Byblos vagy a csinos Leila’s Cuisine sem. Más koncepcióra épül, gyorsabb, egyszerűbb, de éppen úgy nagyon finom libanoni ízeket mutat be a tavaly év végén nyílt Levant is.

A Piarista utcában nyílt hely tulajdonosa Fawzi, aki magyar és libanoni szülők gyermekeként ebben a két országban nőtt fel, majd egy darabig Dubajban is dolgozott, mivel eredeti szakmája építőmérnök. Az élete úgy alakult, hogy mikor nem Budapesten élt, mindig a helyi magyar közösség középpontjában találta magát, és mivel mindkét kultúrát jól ismeri, hamar rájött arra is, hogy mi ízlik a magyaroknak.

A Levantban pedig a jó ízek mellett arra is törekszik, hogy megmutassa: amilyen kicsi, olyan sokszínű Libanon. Véleménye szerint sok esetben el kell vonatkoztatni a politikától, és a médiába sem a helyi mindennapok jutnak el, így viszonylag ritkán gondolunk Libanonra olyan országként, ahol 17-féle vallás követői élnek egymás mellett. Ő maga egyébként a helyi keresztény közösséghez tartozik, ám ez nem akadályozza meg abban, hogy például az ételekhez halal módszer szerint vágott húsokat használjon, tekintettel az ország többi lakójára.

A Levant megnyitásához segítséget nyújtott a Hungary Helps, Magyarország humanitárius segítségnyújtási programja is, az üzlethelyiség megszerzéséhez pedig a ferencesek is latba vetették kapcsolataikat, így a Levantban nemcsak ehetünk egy jót, hanem Szíriából, kisebb műhelyekből érkező kézműves árut és ferencesek készítette finomságokat is beszerezhetünk, ha pedig igazi különlegességre vágyunk, libanoni borokat is kóstolhatunk.

A hangulatos belső tér picike központjában jókora pult áll, ahonnan rálátunk a konyhában található hatalmas kemencére is. 

A hangulatos belső tér picike központjában jókora pult áll, ahonnan rálátunk a konyhában található hatalmas kemencére is. 

Habár gyorsabb, egyszerűbb fogásokat kóstolhatunk, a hely vendégmarasztaló, Fawzi külön meg is kért, hogy írjuk meg: Libanonban nem szokás ferde szemmel nézni valakire egy étteremben, ha hosszabb ideig marad például egy kávé mellett. A Levant jól egyensúlyoz a különleges keleti kiruccanást kínáló helyek és az egyszerű ebéddel szolgáló éttermek között. Az ételek közérthetőek voltak és gyorsan elkészültek, ám vagy ízükben, vagy a tálalás miatt kiemeltek bennünket a hétköznapokból.

A kardamomtól illatozó libanoni kávé (890 Ft) például a törökhöz hasonló, díszes rézedénykében érkezik, ékszerre hasonlító datolyával és süteményekkel. Mi azért künefét (2800 Ft) is ettünk hozzá, hatására a szürke munkanapunkból igazi csajos délután kerekedett. Az édesség cukros attar szirupba áztatott, ropogós kataif (külsőre a mi cérnametéltünkre hasonlító) tésztába és tört pisztáciába csomagolt, meleg, krémes libanoni sajt. Nyúlós, roppanós és picit ragacsos, egyszerre édes-krémes és lágyan sós. A künefe alapból nagyon finom édesség, és itt nagyon jól is készítik.

Ha pedig reggeliznénk vagy ebédelnénk, jöhetnek a sós finomságok. A kibbeh (3600 Ft), a ropogós bulgurba töltött húsgolyó nem véletlenül Libanon egyik legkedveltebb fogása, finom, laktató, íze egy kevés gránátalmától és a fűszerezéstől lesz különleges. Ezt egy jordán hölgy készíti külön az étterem számára. A ropogós sajtrudak (1850 Ft) különleges ízét egy kevés menta dobja fel, a labneh (1750 Ft), sűrű joghurtos sajtkrém pedig egy pohár helyi borral együtt jó kísérője lehet a baráti beszélgetéseknek.

A kemencéből ezenkívül finom töltött lepények, a konyhából forró és hideg mezzék is előkerülhetnek. Minden adott tehát ahhoz, hogy egy kiváló, laktató és ízekben gazdag étkezéssel indítsuk vagy zárjuk a napunkat. Ehhez már csak el kell látogatni a Levantba.

Címkék

Elérhetőségek

Levant Budapest 1052 Budapest, Piarista utca 1. Facebook-oldal