2022-re bizonyossággá vált, hogy a Sziget Fesztivál napjainkban legalább annyira kitörölhetetlen része Budapestnek, olyan kötelező turistaprogram, mint a Halászbástya. Persze a Sziget nincs mindig, mindössze egy héten át tart augusztusban, de sokan – főként a fiatalok – ehhez igazítják a nyaralásukat. Legutóbb az előző évtizedben, 2019-ben volt Sziget Fesztivál. 2022-ben, amikor ismét lesz, alkalmazkodnak a közben megváltozott körülményekhez, ezért egész sok újdonság is lesz. Új színpadok, új elnevezések, új helyszínek – de a lényeg: ismét lesz Sziget, és ez felér egy újjászületéssel.

Számomra sosem volt kérdés, hogy lesz-e Sziget a Covid után, a valódi kérdés inkább az volt, hogy milyen lesz, amikor újra lesz. Az biztos volt, hogy változik, hisz ez alatt a két év alatt rengeteget változott a világ. Vegyük sorra az újdonságokat és mindazt, ami más lesz, mint két évvel ezelőtt.

Egyik kedvenc színpadunk, az Európa Színpad, melyen a hazájukban már ismert, de nemzetközileg még ismeretlen előadók léptek fel, nevet változtatott, idén már ibis X ALL Európa Színpad néven kell keresni. A legnépszerűbb alternatív zenei helyszín, a régi A38 sátor is másik nevet kapott: ez lesz a FreeDome. A zene mellett a vizualitásban is valami egyedire törekvő helyszínek is kihasználták a kényszerpihenőt, és új arculattal fogadják idén a vendégeket, például sokunk kedvence, az underground elektronikus zenékre specializálódott Colosseum is. 

Fontos változás, hogy a Sziget Fesztivál idén rágyúr a VIP-ségre is. Mit jelent ez a gyakorlatban? A Sziget nemcsak Európa, de a világ zenei fesztiváljai között is unikum. Bár a helyszín Magyarország, de a Sziget nem magyar, hanem globális fesztivál, ami minden náció részvételére számít, köztük a magyarokéra is. Már ezt az egyediséget is nevezhetjük VIP-élménynek, de évek óta tudjuk jól, hogy létezik a fesztiválon belüli VIP-élmény is, amit az idei Szigeten mindenkire kiterjesztenek. Külön VIP-jegyek válthatók, amivel az összes nagyobb színpad (például a Nagyszínpad, a Colosseum, a FreeDome) VIP-részébe lesz bejárásunk, és nem csak azoknak, akiknek hivatalból járt vagy szereztek maguknak VIP-belépőt. A VIP-élmény pedig természetesen számos egyedi szolgáltatással és előnnyel jár majd. 

Idén új helyszínek is várják a Szigetre látogatókat, mint például a dropYard színpad, ami a hiphop szerelmeseinek válik majd a törzshelyévé. A helyszín koncepciója az, hogy olyan hiphopelőadókat hívtak meg ide, akik hazájukban már komoly sikereket értek el, nemzetközi viszonylatban viszont még feltörekvő előadóknak számítanak, és akik mind az anyanyelvükön rappelnek. 
 
Fontos újdonság idén az is, hogy a hazai fellépők is egy sokkal tudatosabb szervezést követően kerülnek fel az egyes színpadokra, és az is kitétel volt az esetükben, hogy olyan programmal készüljenek, ami más, mint amivel máshol a színpadra lépnek. 

2022-től megszűnik a Szigeten a 0. és a -1. nap, mostantól hat napon át megy majd a zakatolás, melynek középpontjában mindig egy hétvége lesz majd. 

2022-től megszűnik a Szigeten a 0. és a -1. nap, mostantól hat napon át megy majd a zakatolás, melynek középpontjában mindig egy hétvége lesz majd. 

Két év ínség alatt nagyon elszoktunk már a maximális, mindent elsöprő fesztiválélménytől, ám idén visszakapjuk. Egy olyan Sziget jön 2022-ben, ami még olyan, mint a régi, de már konkrét, megkerülhetetlen nyomokban magán viseli egy megváltozott, 21. századi, a teljes világnak és a teljes világról szóló fesztivál jeleit is. 

Címkék