Tegye fel a kezét, akivel már előfordult, hogy eltervezte, mit fog főzni aznap, a gondosan összeválogatott receptek azonban a fiókban maradtak, a hozzávalók pedig csak várakoztak a boltok polcain. Velünk már számtalanszor megtörtént, hiszen rengeteg idő megy el a vásárlásra, az árak az egekben vannak, és sajnos nincs mindig idő főzni, főleg, ha ki szeretnénk lépni a komfortzónánkból, és a bevált receptek helyett valami újat próbálnánk ki. Erre a problémára kínál megoldást a HAMM a receptdobozok házhoz szállításával, ahol a gondosan kiválogatott, termelőktől származó alapanyagokból és a kimért hozzávalókból könnyedén és stresszmentesen dobhatunk össze egy-egy fenséges brunchot, egészséges ebédet vagy laktató vacsorát. A HAMM hozzánk is beállított egy nagy dobozzal, ami négy nagyon klassz recept hozzávalóit rejtette, egy délelőtt alatt instant mesterszakácsokká váltunk, és isteni fogásokat készítettünk. Mi imádtuk!

Az időhiányos szakácsok titkos receptje

A szerkesztőségünkben a szakácsok minden fajtája fellelhető, vannak kezdő konyhatündérek, akik csak most ismerkednek a főzéssel, igazi ínyencek, akik a legegzotikusabb fűszerért elmennek a világ végére is, a fekete öves vegánok, akik régi haverok a piacos nénikkel. Na meg itt vagyunk mi, a nagy átlag, aki szeret főzni, de sokszor keres kifogást. Viszont az közös bennünk, hogy nem mindig elég a nap 24 órája, hogy még a főzést is beiktassuk, ha pedig mégis rávesszük magunkat, akkor a jól bevált klasszikusokhoz nyúlunk, mert nincs idő a kísérletezésre

Miután kipróbáltuk a HAMM-ot és elkészítettük a fogásokat, mindenki egyöntetűen odavolt a kajákért és a receptdobozok ötletéért, de lássuk előbb, hogy mi is az időhiányos szakácsok titkos receptje! 

Miután kipróbáltuk a HAMM-ot és elkészítettük a fogásokat, mindenki egyöntetűen odavolt a kajákért és a receptdobozok ötletéért, de lássuk előbb, hogy mi is az időhiányos szakácsok titkos receptje! 

A HAMM-nál nincs más dolgunk, mint átböngészni a weboldalon a recepteket, melyek közül különböző szempontok szerint válogathatunk, de nézhetjük az elkészítési időt vagy az értékeléseket is. Ezután már csak ki kell választanunk minimum három receptet és leadni a rendelésünket. Pontosan megadhatjuk, mikor szeretnénk kérni a kiszállítást, a hozzávalók grammra pontosan, kimérve érkeznek, a friss és szezonális alapanyagokat pedig gondos kezek válogatják össze.

Mit rejt a HAMM-doboz?

A HAMM-dobozunk pontosan érkezett, a kiszállítás kedves volt, és pár jó tanácsot is kaptunk a felhasználással kapcsolatban. A csomagban a személyre szóló üzenet mellett találtuk meg a receptkártyákat, melyek lépésről lépésre, képekkel illusztrálva navigálnak minket, az ételek előkészítésétől az utolsó simításokig. 

Az első rendelésünkhöz érkezett egy gyűrűs mappa is, melyben gyűjthetjük a receptkártyákat, és külön szimpatikus volt, hogy a HAMM-nál nagyon ügyelnek a fenntarthatóságra. A kartondoboz felhasználására külön tippeket kapunk, amit csak lehet, papírcsomagolásban küldenek, a hűtést igénylő dolgok pedig egy jégakkuval, egy különleges gyapjúcsomagolásba tekerve érkeznek, amit a következő rendelésnél (akár a dobozzal együtt) vissza is adhatunk a futárnak.

A gyümölcsök, a zöldségek, a tejtermékek, a húsok, a halak mind ellenőrzött forrásból, frissen, a termelőktől érkeznek. A recepteket ráadásul elismert séfek állítják össze, dietetikusok és gasztroenterológus szakember ellenőrzik, így biztosak lehetünk benne, hogy a HAMM fogásaival a kiegyensúlyozott étkezésre is oda tudunk figyelni.

Mivel nem kell bíbelődnünk sem a bevásárlással, sem az alapanyagok előkészítésével, így tényleg villámgyorsan kész vannak az ételek, melyekkel új ízeket és alapanyagokat fedezhetünk fel, amiket később beépíthetünk a saját repertoárunkba.

Mivel nem kell bíbelődnünk sem a bevásárlással, sem az alapanyagok előkészítésével, így tényleg villámgyorsan kész vannak az ételek, melyekkel új ízeket és alapanyagokat fedezhetünk fel, amiket később beépíthetünk a saját repertoárunkba.

Ezt jól kifőztük!

De lássuk végre, hogy lett belőlünk az irodai konyha koronázatlan királya. Négy fogást választottunk, és mivel mindig is szerettünk volna elmerülni az ázsiai és a közel-keleti fogások világában, ezért főleg ezek közül válogattunk. Először is egy terijaki lazacot készítettünk el szezámos pakchoijal, ami olyannyira villámrecept volt, hogy tényleg 15 perc alatt összedobtuk. 

A lazachoz készítettünk egy szószt, ami elképesztően finom lett, és bevalljuk, annak utána kellett néznünk, hogy mi is az a mirin (ha valaki nem tudná: a japán konyhában főzésre használatos, rizsből készült bor), így rögtön bővült is egy alapanyaggal a tudástárunk. A lazacot bedobtuk a sütőbe, közben pedig megpirítottuk a pakchoit a fokhagymás olajon.

A tálaláskor kicsit bizonytalankodtunk, de amint megszórtuk szezámmaggal a fogást, minden összeállt, és percekig büszkén gyönyörködtünk az elkészült ételben. A leírás világos volt, a hozzávalókat valóban tűpontosan kiszámolták, így aki még életében nem fogott fakanalat a kezében, az is simán el tudja készíteni a terijaki lazacot.

Receptek a Közel-Kelettől Amerikáig

A második receptnél egy vegetáriánus saksukára esett a választásunk, és ilyet ugyan már készítettünk otthon, de az jár némi macerával, főleg, ha saját kezűleg gyúrjuk mellé a pitát. Itt szerencsére ezt már készen kaptuk, 10 percbe telt míg felkockáztuk a hagymát, a paradicsomot, a paprikát, és elbíbelődtünk a fűszerezéssel, de utána már csak hagyni kellett lassan főni a fogást, a végén pedig beleütni a tojásokat. 

Miután a friss koriander és a morzsolt feta is rákerült a saksukára, és mellépakoltuk a pitát, ismét egy klassz és nagyon ízletes fogást kaptunk.

Miután a friss koriander és a morzsolt feta is rákerült a saksukára, és mellépakoltuk a pitát, ismét egy klassz és nagyon ízletes fogást kaptunk.

Ezután következett a vega, kókusztejes vöröslencse-dahl, amivel ismét a Közel-Kelet felé kalandoztunk, és egy rikítóan színes, fűszeres, krémes és szuperegészséges fogást kaptunk, aminek az előkészítése mindössze 5 perc volt, majd 25 perc főzés következett. Erre a receptre mondják, hogy egyszerű, de nagyszerű, a végén nem véletlenül aratta ez a legnagyobb sikert.

Miközben főtt a lencse, nekiálltunk egy hamisítatlan amerikai fogásnak, a hamburgernek, és nem lepődtünk meg, hogy a végén az avokádós csirkeburger és az édesburgonyachips is rajongókra talált. Mivel nem nagyon szoktunk olajban sütni, ezért ettől a chipstől tartottunk a leginkább, de némi bénázás után végül sikerült extrán ropogósra sütni a krumplit. A burgert villámgyorsan összedobtuk: a húst fűszerkeverékben pácoltuk és lepirítottuk, a zöldségeket felszeleteltük, csináltunk egy ketchupos-majonézes szószt, a bucit pedig készen kaptuk, ami a bolti csomagolás dacára meglepően finom volt.

Amikor élmény a főzés

Végeredményben pompás kaland volt a HAMM-receptekkel dolgozni: bővítettük a repertoárunkat, jó érzéssel töltött el úgy főzni, hogy tudtuk, a maradék hozzávalók nem fogják a hűtő hátsó sarkában végezni, izgalmas fűszerekkel és hozzávalókkal ismerkedtünk meg, és ár-érték arányban is jól jöttünk ki. Két főre kb. 2600 forintos adagáron juthatunk hozzá a fogásokhoz, ha hasonló készételt rendelnénk, az megközelítőleg ennyibe vagy még többe kerülne. 

Ha magunk vesszük meg a hozzávalókat, lehet, hogy kicsit olcsóbb lenne egy-egy étel, de az idő, amit ráfordítunk, hogy az egzotikus fűszereket összeválogassuk vagy elmenjünk a piacra a friss termelői árukat beszerezni, akkor már nem is tűnik olyan soknak, ráadásul az első rendelés után 25% kedvezmény is jár, amit kár lenne kihagyni. 

Ha minden héten nem is rendelnénk HAMM-dobozokat, az biztos, hogy a jövőben tovább fogunk kísérletezni velük, hiszen nemcsak az időhiányt orvosolja, de hobbinak sem utolsó, szuper randiprogram lehet, sőt baráti társasággal és családdal is nagyon klassz élmény és instant siker a HAMM-receptekből főzni.

Címkék