Budapesten sok tér található, kisebbek és nagyobbak, szépek és kevésbé szemrevalók, szerethetők és olyanok, amiket egyszerűen csak megszokott az ember. Állapotuk hosszú idő óta minimum gyalázatosnak volt mondható, mígnem szép sorban elkezdték őket felújítani. A folyamat a 4-es metró építésével kezdődött, ekkor újult meg a II. János Pál pápa tér – és ugyanekkor a Ferenciek tere és a Március 15. tér – (2013), majd a Rákóczi tér (2014) következett, utána pedig egy nagyobb falat, a Széll Kálmán tér (2015–2016) rekonstrukciója. Ez pedig, már-már dominóelvszerűen, hozta magával a többi terünk megújítását is. Van, ami már készen van, van, ami majdnem, és van olyan is, amiről úgy tudjuk, hogy rövidesen megújul.

Ami már elkészült

Batthyány tér

A legfrissebb megújított terünk a budai oldalon, a Parlamenttel nagyjából szemben fekvő Batthyány tér, amit épp most adtak át. A teret körbeölelő épületek vagy a Duna-parti rész eddig sem festettek rosszul, ugyanakkor a középső részre ráfért a megújítás, amit most meg is tettek. Így a még mindig ott éktelenkedő és nem éppen esztétikai gyönyört okozó metrólejáratot mostantól bőven ellensúlyozzák a járda színes felfestései, a növény- és virágszigetek, valamint az új padok is. 

Jókai tér

Idén nyáron adták át a Liszt Ferenc tér kis testvérének számító, attól jóval kisebb és azzal szemben, az Andrássy út másik oldalán fekvő Jókai teret, ami már nagyon ramaty állapotban volt, amikor belefogtak a felújításába. Pedig nem sokkal korábban, 2001-ben folyt már ott egy komolyabb rekonstrukció, amiről aztán kiderült, nem végeztek tökéletes munkát, mert ami csak lehet, az esett és mállott szét. A mostani munkálatokkal azonban nemcsak megújították, de különleges funkciót is adtak neki: ez lett A magyar irodalom tere, egyfelől Jókai (szobra) miatt, másfelől pedig azért, mert a tér közepén található, tenyérnyi parkban olyan, Terézvároshoz kötődő szerzőktől olvashatunk néhány soros idézeteket, mint József Attila, Pilinszky János, Ady Endre vagy Kassák Lajos.

Podmaniczky Frigyes tér

Az Arany János utcai metrómegállónál található Podmaniczky Frigyes tér a belváros leginkább elhanyagolt tere volt, ennek pedig – akármilyen furcsa is – megvolt a hagyománya. Valamiért mindig is félvállról vették a terecske ügyeit. Előbb a metróvégállomást szüntették meg itt, majd 2019-ben végre magát a nagyon lerobbant állapotú teret is rendezték, ligetesítették. Ennek ellenére nem mondható véglegesnek a jelenlegi állapot, mert bár elbontották a metróépülethez hozzákapcsolt, szörnyen festő bódékat, de amíg a kék metró megújítása nem ér véget ezen a pontján a városnak, addig a tér sem lesz teljes. Persze az új kőburkolat, az új közvilágítás meg a 220 négyzetméternyi cserje- és a 40 négyzetméternyi évelőfelület, nem beszélve a 82 új fáról, már most is látszik. 

József nádor tér

A 2019-ben átadott József nádor tér felújítása körül nagy vita dúlt annak idején, mert az ott állt régi, dús lombú fákat – összesen 24 darabot – kivágták. Aztán persze ültettek helyettük újakat, és a zöldfelület is megnőtt, mindezt pedig – hasonlóképpen a Podmaniczky Frigyes térhez – egy új módszer, az első ízben itt bevetett ún. gyökércellarendszer segítségével oldották meg. A 2019-ben átadott tér felújítása három évet vett igénybe, elsősorban az alatta húzódó mélygarázs kialakítása miatt. A felújítás két éke, valamint szenzációja a téren felállított két díszkút lett. Míg a Herendi-féle Élet fája erősen megosztotta a fővárosiakat, addig a Zsolnay Porcelánmanufaktúráé, ami az erdélyi herkulesfürdői kút másolata, inkább bejött az itt élőknek. Mára viszont mind a kettőt és magát a teret is megszokták a budapestiek. 

Bakáts tér

Ferencváros első számú terének is már régóta kijárt volna a felújítás, amire végül tavaly került sor, és idén év elején adták át. Korábban is szerették volna megvalósítani a Bakáts tér rekonstrukcióját, de a 2019-es önkormányzati választás után felálló új vezetés felülbírálta a régiek tervét, méghozzá a lakosság bevonásával, és bár maradt olyan része a régi tervnek, ami érintetlen maradt, alapvetően nagyobb lett a zöldfelület és kisebb az autós forgalom. Vagyis a Bakáts közösségi tér jellege erősödött, ami kevesebb térkövet és betont jelent, és több padot, virágágyást, fát, pihenésre alkalmas területet. Alapvetően szellősebb, kellemesebb és átláthatóbb lett a megújult Bakáts tér. 

A felújítás alatt álló terek

Blaha Lujza tér

Fekvése és forgalmassága szempontjából is a Blaha Lujza tér volt Budapest legförtelmesebb tere. Az ember nem szívesen ment rajta keresztül vagy beszélt meg oda találkozót, de néha kénytelen volt. Ötvenöt év lassú amortizáció után azonban végre megkezdődött a tér rekonstrukciója, ami maga után vonta azt is, hogy az ott álló Corvin Áruház is megújul végre, vagyis visszakapja eredeti külsejét. A tér átadását idénre ütemezték, a Corvin viszont 2023 harmadik negyedévére készül el, és akkor válik a megújult Blaha is teljessé. 

Szentlélek tér

Az Árpád híd budai hídfője mellett, az óbudai Fő tértől egy kőhajításnyira található Szentlélek tér végül is egy nagyobb buszvégállomás, és a HÉV is megáll ott. Tavaly kezdtek hozzá a megszépítéséhez, méghozzá azzal, hogy az ott állt, taszító bódékat elbontották. Azóta mindössze annyi változás történt, hogy a régiek helyén egy új, modern üzletsort állítottak fel – amit a mai napig nem adtak még át. A napokban láttam arrafelé némi mozgolódást, úgyhogy remélhetőleg folytatódik a tér rekonstrukciója és rendezése, mert a tér közepén most még egy ideiglenes, cseppet sem esztétikus dohányboltos bódé is áll, amit szintén el kéne takarítani onnét.

Hild tér

Idén szeptemberben kezdődött meg az V. kerületi Hild tér rekonstrukciója. Ez magában foglalja a nagyon rossz állapotú és a gyerekekre talán már veszélyessé is vált játszótér felújítását, de a tér egészét, valamint annak környezetét is újjávarázsolják mind funkcionális, mind minőségi, mind esztétikai szempontból, és a zöldfelületet is megnövelik. A munkálatok előreláthatóan egy évig fognak tartani. 

Clark Ádám tér

Az I. kerületi Clark Ádám tér helyzete némiképp speciális: meg van bolygatva, de nem azért, mert a teret újítják meg, nem azért nyúltak hozzá, mert le volt robbanva. A teret 2014-ben egyszer már megújították. A Lánchíd mostani rekonstrukciója okán azonban a teret ismét meg kellett bontani, például eltűnt – átmeneti jelleggel – a körforgalom, középről pedig a virágágyás. A hidat a tervek szerint jövő év végén adják vissza a budapestieknek, és azzal együtt a teret is visszakapjuk.

Címkék