Hogy kerülnek óriásgyíknyomok a Déli pályaudvar közelébe, hová tűnt a Fürdő-sziget és hol volt a város legzüllöttebb kocsmája? Budapest az a város, amiről mindig lehet valami egészen meglepő és új történetet hallani, és amikor már épp elhisszük, hogy viszonylag sokat is tudunk róla, mindig rájövünk, hogy tudásunk aprócska. Kordos Szabolcs Egy város titkai. Budapesti legendák – Legendás budapestiek című könyve többek között bűnözők, mágnások, tudósok, bunkerek, paloták, szabadkőműves székházak történetét hozza el nekünk, de a Király utcai kuplerájok és „cicázások” is előkerülnek benne.

Az eldugott helyek mellett csak a rejtélyek és legendák utáni kutatást szeretjük jobban, úgyhogy Kordos Szabolcs budapesti históriákkal teli könyvét is alig bírtuk letenni. Nemcsak a bizarr gellért-hegyi hiedelmek, a panelház méretű titkos földalatti bunker és az olyan legendás budapesti alakok, mint Móricz Zsigmond, Csáth Géza vagy Hofi Géza története miatt húzott be minket a könyv, hanem a szerző humoros történetmesélése miatt is. 45 különböző helyszínt találunk a könyvben a Palotanegyedtől az Andrássy úton át Óbudáig és a Dunáig, tele rejtéllyel, legendával és szórakoztató történetekkel. Persze a mulattatás mellett a pontosság és a valós történelmi tények is fontosak, így a szerző történészekkel, írókkal, muzeológusokkal járta keresztül-kasul a fővárost. 

A legendás Király utcai Kék macskáról meg a walesi herceg dorbézolásáról már mi is írtunk, a folyton pezsgő utca a kuplerájok és kétes hírű mulatók mennyországa volt. Amellett, hogy a korabeli Pesten itt minden második házban buja éjszakákat tölthettek a nagyurak, francia mintára sorra nyíltak a macskanevet kapó mulatók is. Volt itt Fehér macska, Tarka macska, Vörös macska és Fekete macska is, mindez pedig arra utalt, hogy a revüszínházakban egyéb cicázási lehetőséget is választhattak maguknak a vendégek.

Miután a férfiak kiszórakozták magukat a különféle kuplék, burleszkek, bűvészmutatványok és ledér táncoslányok mutatványain, átmentek egy csapóajtón, ahol kedvükre választhattak a mindenre kapható hölgyek közül. A Király utcai háznál állítólag a mai napig megvannak a „kurtizánkapaszkodók”, amikbe a lányok kapaszkodtak, miközben egyre csábítóbb pozícióban próbálták magukra hívni az urak figyelmét, illetve

„ezeket ragadták meg, hogy csupasz feneküket az elesés veszélye nélkül a betérő vendégekhez dörgölhessék”.

„ezeket ragadták meg, hogy csupasz feneküket az elesés veszélye nélkül a betérő vendégekhez dörgölhessék”.

Valószínűleg kevesen tudják, hogy volt egy római kori emlékekkel teli sziget a Dunában, nem is olyan messze a Margit-szigettől, ami egészen Budapest létrejöttéig és a folyó szabályozásáig teljesen természetes része volt a városnak. 1874-ben a főváros vezetése úgy döntött, hogy a hajózás megkönnyítése érdekében teljesen elkotorják a Fürdő-szigetet, ahol az ősi korok épített emlékein túl nagyjából 60 meleg vízű forrás is volt – ezek a mai napig táplálják a Dunát. A szigeten lévő építmények közül szinte minden megsemmisült, kivéve egy oltárkövet, amit a Dunához mint istenséghez emeltek a rómaiak, a földjével pedig a Margit-szigetet töltötték fel.

Ha az elkotort Fürdő-sziget történetet kevesen ismerik, akkor a Déli pályaudvarnál található ősi hüllőnyomokról szerintünk még inkább nem hallott senki. A pályaudvar hátsó utaskijáratát egy vörös kőből épült fal választja el az állomástól, ami azért különleges, mert egy 260 millió évvel ezelőtti pillanatot rögzített az utókornak. A Balaton-felvidéki vörös homokkőből készült fal és kis szolgálati épület előtt érdemes hosszabban elidőzni és kutatni a köveket, hogy előttünk is kirajzolódjon az a különös lábnyom, ami egy Dimetrodon nevű ősi hüllőé. Ha tüzetesen átvizsgáljuk a Déli pályaudvar falát, akkor még több, különböző állattól származó nyomot fedezhetünk fel, amik közül van, ami három-, négy- és ötujjú, vagy éppen karomban végződő is.

Nem lövünk le minden izgalmas történetet, így a Vár alatti 11 emelet mély bunker, Sissi japánakáca és a Hatvany-villa valamikori műremekeiről most nem írunk, mert szerintünk érdemes ezt a könyvet minden Budapest-rajongónak beszereznie és egy-egy szürke, esős délutánon forgatnia.

Kordos Szabolcs: Egy város titkai. Budapesti legendák – Legendás budapestiek


  • XXI. Század Kiadó
  • 240 oldal
  • 6990 Ft

Címkék