A gluténérzékenység nem tréfadolog, és aki ebben a betegségben szenved, az pontosan tudja, hogy a teljes életmódváltás részeként, hátralévő életében a magyar gasztronómiai néplélek két komoly alappillérét is nélkülöznie kell: a lángost és a fánkot. Illetve csak kellett, mert Pólya Tündéék olyan glutén- és tejmentes falatokkal várnak minket, melyekből bárki kedvére falatozhat, ráadásul tényleg jóízűen!

Nem fogunk hazudni, sajnos többünket is érint a dolog. Ahogy teltek az évek, néhányan azt vettük észre, hogy jó érzés kerülni a glutént és őszintén szólva egyre több mindent. Néhány hete az Oktogon melletti szuper gluténmentes étteremben, a Drumfban került szóba a gluténmentes lángos, mint szívünk igazi vágya, Kemencei Mónika pedig egyből Pólya Tündéhez irányított minket, ha igazán jót szeretnénk enni.

Tündéék 2018-ban kezdték el a food truckkal a lángosozást és 2019-ben, a Jókai téri karácsonyi vásáron robbantak be a mentesek 5-6 fajtával, amiket magán és a saját családján kísérletezett ki. Átalakították a street food kínálatot, hogy két sütő legyen és teljesen el lehessen különíteni egymástól a hagyományos és a gluténmentes alapanyagokat, szójamentesítették a helyet, 2020-tól pedig – a laktózmentes mellett – már külföldről behozott vegán sajt és tejföl is választható.

A cukorbetegek és inzulinrezisztensek is szem előtt vannak tartva, van mérleg is, ha valaki pontosan számolni szeretné az ebédjével vagy uzsonnájával bevitt mennyiséget. A fánk (500-800 Ft) is külön megér egy misét, mert tényleg nincsen hiányérzetünk, ha a nagymama ízeire vágyunk, annyi talán a különbség, hogy ez a fajta tészta hajlamosabb jobban megszívni magát olajjal

Külön kiemelnénk a gesztust, hogy a hagyományos lángos és a glutén- és tejmentes is ugyanannyiba kerül (simától sajtos-tejfölösig 1000-1500 Ft), hogy még véletlenül se érezze magát senki megkülönböztetve. A kocsinak állandó helye nincs, többnyire meghívásos alapon jelennek meg vele rendezvényeken – illetve a Puskás Arénában is gyakran megfordulnak –, ezért érdemes követni a Facebook-oldalukat, ahova minden információ időben felkerül. Minket meggyőztek, alig várjuk a következő rendezvényt!

Címkék

Elérhetőségek

Láng Fánk Mindig máshol Facebook-oldal Weboldal