A Graphisoft Parkban jórészt irodák találhatók, meg az IBS (International Business School), egy kávézó és a REAL School nevű magán-általánosiskola. A nemzetközi üzleti főiskola egyik épületének aljában működik az általános suli menzája, ami alapvetően az iskolás gyerekek étkeztetésére alakult, ám egy év alatt egy olyan kantinná és kávézóvá fejlődött, ahova bárki betérhet, aki megéhezik és ízletes, laktató, egyszerű, egészséges, növényi alapú ételeket kóstolna.

Egy házaspár, Szemerédy Viktória és Baráth Barna négy éve indították el a Graphisoft Parkban a REAL School magániskolát, majd miután nem találtak a számukra megfelelő céget, ami a sulit ellátja ebéddel, egy évvel ezelőtt megcsinálták saját maguk, és a folyamatban részt vett Fait Federika is, aki a cég ügyvezetője lett. A nehézséget az okozta, hogy már maga az iskola is a fenntarthatóságra és a környezettudatosságra neveli a gyerekeket, és a koncepcióba passzoló étkeztető céget kerestek – csak hát nem leltek ilyet, pedig mindent megpróbáltak. 

De aztán megismerték Zsolnay Gergelyt, a séfet, aki igazi reneszánsz ember: előbb környezetvédelmet tanult, majd kertészmérnök lett, utána kitanulta a szakácsmesterséget, végül táplálkozástudományt is hallgatott a Semmelweis Egyetemen. Ő egyfelől tökéletes séfnek bizonyult, másfelől pedig nagy szakértelemmel és kitartással végül összehozott egy konyhára való csapatot

és ezzel el is indult a The Planteen

és ezzel el is indult a The Planteen

Eleinte úgy tűnt, hogy a The Planteenba elsősorban a Graphisoft Parkban dolgozók és az ott tanulók fognak járni, és ez részben így is alakult, ám a növényalapú, vegán ételeket kínáló kantin törzsközönségének csak egy részét adják ők, a többiek a finom ízek, a hangulatos hely és a szívélyes személyzet miatt keresik fel őket újra és újra. A The Planteenban nincs hús és semmi, ami állati eredetű, sőt 

minden száműzve van innen, ami összeegyeztethetetlen a fenntarthatósággal és a környezettudatossággal. 

minden száműzve van innen, ami összeegyeztethetetlen a fenntarthatósággal és a környezettudatossággal. 

Nincs például műanyag, lehetőség szerint szezonális alapanyagokból készítik az ételeket, a kávét csomagolásmentesen kapják, az összes bútor újrahasznosított, a konyhai hulladékot elviszik tőlük a Graphisoft Park kertészei, és fölhasználják a komposztban, a maradék ételt pedig a Máltai Szeretetszolgálat kapja meg tőlük. 

A The Planteen szimpatikus tulajdonságai közé tartozik az is, hogy az ételek nincsenek túlvariálva, egyszerűek és ebben a formájukban is nagyszerűek. Ráadásul gyakran készül náluk olyan étel, amit ha nem itt ennénk, akkor húsból készülne (például különféle rakott kaják), ám itt bebizonyítják nekünk, hogy hús nélkül is ugyanolyan élvezetes és finom tud lenni

Nem főznek sokféle ételt (ez is a koncepció része), csak annyit, amennyi biztosan elfogy: mindennap új menü (leves + főétel) készül, mellette van egy heti ajánlat (leves, főétel, saláta) is, és ennyi. Illetve most szeptembertől decemberig csütörtökönként lesznek tematikus napok is, amikor valamelyik népszerű nemzeti konyha finomsága kerül az asztalra. Persze ehetünk mást is, mert vannak szendvicsek, wrapek, saláták, mártogatósok, zabkásák, desszertek és fagyik is. 

De fontos leszögezni: a The Planteen nem akar prédikálni és téríteni, hogy ki hogyan egyen és éljen. Mindössze annyit mondanak: térj be hozzánk, nézz szét és kóstold meg az ételeinket. Azért, mert jórészt húst eszel, miért ne ehetnél időnként vega vagy vegán ételeket is? Senkit nem akarnak rábeszélni semmire, nem akarnak atyáskodni, csak jó példával szeretnének elöl járni és így szemléletet formálni. 

Na és bebizonyítani, hogy az összes negatív sztereotípia, ami a vega és a vegán konyhát vádként éri, egyszerűen nem igaz. Csak oda kell menni és enni, gyakorlatilag bármit. Hétköznap reggel 8-tól délután 4-ig vannak nyitva, hétvégén viszont – egyelőre legalábbis – zárva tartanak. 

A The Planteen helyén korábban is menza működött, ami az IBS-t szolgálta ki, és ebből talán már sejthető, hogy a hely nem kicsi, így sok lehetőséget rejt magában, például rendezvényeket is lehet itt tartani. A Tudatos Vásárlók Egyesülete vitt már a The Planteenba programot, de kéthetente szerdán ők maguk is szerveznek ún. üzleti-szakmai klubot fenntarthatóság, növényi alapú étkezés témában. Tartottak már itt céges karácsonyi bulit is csupa vega meg vegán étellel, és elsősorban a Graphisoft Parkban lévő cégek dolgozói számára is szerveztek hetet záró és hétvégét üdvözlő, csütörtök délutáni pezsgőzést

A jövőben pedig a tudatformálás részeként gasztró irányú felnőttképzést is szeretnének indítani, ahol a növényi alapon működő, vegán konyha alapjait lehet majd elsajátítani, de ha valaki már profi séf, és ebbe az irányba fejlődne tovább, akkor neki is lesz lehetősége továbbképezni magát a The Planteen csapatának segítségével. 

A The Planteen árai kimondottan megfizethetők, vagyis még azt a sztereotípiát is felülírják, hogy ami növényi alapú, annak feltétlenül drágának kell lennie. A levesek 1190 Ft-ba, a főételek 2290 Ft-ba kerülnek, a főételt és levest tartalmazó menü pedig 2990 Ft. Az evés mellett kávézni is járnak ide a vendégek, és az sem vesz ki túl sok pénzt a tárcánkból: a különféle kávék és kávés italok 300 és 950 Ft között mozognak. A reggelit és az uzsonnát is meg lehet úszni viszonylag alacsony, akár pár száz forintos áron, és ha valaki nagyon kiköltekezne, akkor sem fog nagyon sokkal 2000 Ft fölé menni. Vagy hát ahhoz azért nagyon be kell vásárolnia. 

Ehhez tegyük hozzá gyorsan: a The Planteen pont az a hely, ahol szívesen is költ az ember, mert kedves a személyzet, hangulatos a hely, környezettudatos meg fenntartható, és végül, de nem utolsósorban a növényi alapú ételeik nemcsak egészségesek, hanem ízletesek, laktatók, egyszerűek és nagyszerűek is. 

Címkék

Elérhetőségek

The Planteen 1031 Budapest, Záhony utca 7. Facebook-oldal