Vannak azok a típusú újdonságok, amelyeket látva az jut eszünkbe: hol voltak mostanáig? A Kern Collective Coffee pont ilyen, bohém hangulatával és szuper minőségű specialty kávéival igazán beleillik a Király utca színes forgatagába. A külföldi tulajdonosok nagyon jó kis találkozóhelyet hoztak létre, ahol a világ minden tájáról érkező, legkülönbözőbb arcok a kávé nyújtotta extraenergia mellé egy löket kreativitást is kapnak.

Az eredetileg a PhD-je miatt Magyarországra érkező Özlem Demirel és séfként sokáig Spanyolországban dolgozó bátyja, Alper, illetve kávéimádó barátja, Osman Furkan Aken véleménye szerint Budapesten még mindig nem lehet elég helyen jó kávét kapni, ez ellen pedig tenni kell. Persze aki egy olyan, kávénagyhatalomnak számító helyről jön, mint Törökország, annak azért specialty-vonalon is vannak elvárásai.

Özlem amúgy nagyon szereti Budapestet, azt mondja, sok tekintetben emlékezteti Isztambulra.

Özlem amúgy nagyon szereti Budapestet, azt mondja, sok tekintetben emlékezteti Isztambulra.

A mi fővárosunk is két nagyobb részre oszlik, amelyeket ugyan nem tengerszoros, hanem folyó választ el egymástól, de ez a Törökországban tapasztalthoz hasonlóan jó kis egyensúlyt teremt a nyugodt, alapvetően a helyiek igényeit kiszolgáló, családiasabb kerületek és a mozgalmas, multikulturális negyedek között. Özlem élvezi a pesti nyüzsgést, a közelben is lakik, így talált rá a jókora üzletre a Király utcában.

A kávézónak tényleg szuper és teljesen egyedi hangulata van, jó adag bohémsággal, élettel, természetességgel. Jut itt hely egy jókora arany Prométheusz-szobornak, mindenféle nyelvű olvasnivalóknak, a munkának és a lazulgatásnak egyaránt. A cél egyébként az volt, hogy a kint és a bent egységet alkosson, így az indusztriális stílust keverték a környékbeli házak építészetét tükröző historizáló jegyekkel

logó kávégépdarabokból kialakított sisakos emberében is ez a játékosság jelenik meg, megidézi a környékbeli épületdíszek harcosfiguráit, de letisztultabb a formavilága. A Kern amúgy németül mag’-ot jelent, ónémet nyelven viszont sisak’-ot is. Ehhez a szójátékhoz ugyan kell a PhD, de mi azért bírjuk.

A tér tágas, a bútorok hívogatóak, a könyvekkel sikerült egyfajta nappaliszoba-hangulatot varázsolni, a falakon pedig meleg színekkel megfestett, egzotikus témájú képeket látunk, amelyek Székely Mariannától származnak, a festőnő saját karibi utazásait örökítette meg rajtuk. A kávézóban egyébként nagy hangsúlyt fektetnek a művészetre, a képek időről időre változni fognak, többféle könyv is lesz. 

Ezenkívül rendszeresen tartanak workshopokat is, ahol a hely sajátos világához illeszkedő tárgyakat készíthetünk. A legjobb rész azonban csak most jön, ugyanis még a nyár folyamán megnyílhat a belső udvaron a jókora terasz, ahol hűvösben és a forgalmas Király utca után meglehetős csendben gyönyörködhetünk az udvart övező gang csodás kovácsoltvas díszeiben. Az ott lakók nyugalmáért sem kell nagyon aggódni, ugyanis az alsó emeleteken Airbnb-szállások vannak.

A környezet adott a jó kávézáshoz, az italok pedig igazán igényesek. A specialty kávénak egy, a termelés teljes folyamatát reprezentáló, százpontos listán 80 pontot kell elérnie. A Kernben csak 82 pont fölötti kávékat árulnak, amelyek két magyar pörkölőből érkeznek. A tejes italokhoz, a flat white-hoz (750 Ft) vagy a cappuccinóhoz (950 Ft), az EthiCoffee termékeit ajánlják, az igazán újhullámos tételekhez, például a filterkávéhoz (1000 Ft) vagy a szifonkávéhoz (1100 Ft) pedig a pécsi Cracker Jackét

Igazi különlegesség az ajtó melletti óriásgépen készülő cold brew (1100 Ft), aminek egyes változatait ananászon, grépfrúton vagy narancson szűrik át a legkülönlegesebb ízhatásért. Mi csak a sima cold brew-t próbáltuk, de már ennek gazdag, szinte alkoholos ízjegyei is nagyon frissítőek voltak.

Az „annyira rossz napom van, hogy egyszerre szeretnék energiát és édességet” kategória nyertese nálunk a Java Toms (1500 Ft), amiben kávé, csoki és kekszdarabok, sőt vaníliafagyi is van. A forró italokon kívül a kényeztető kategóriába tartozó smoothie-kat és jeges finomságokat is kóstolhatunk. Habár a hely profilja a specialty kávé, azért hagyományos török italok, például másfél órán át készülő tea (600 Ft) is van, ezenkívül kipróbálhatjuk a sós-citromos és erős szódával készülő Churchillt (1000 Ft) is, ami szokatlan, de szuper frissítő a melegben, és szerintünk nagyon jó kiegészítője lehet a kávéknak is.

Ha a kávézóra nézünk, azonnal látjuk, hogy egy sosem nyugvó ötletgyárral állunk szemben, ezért nem kell meglepődnünk azon sem, hogy a teraszon kívül is vannak még tervek. Hamarosan újabb Kern nyílhat további két helyen a városban, a jelenlegiben pedig nemsokára szuper török reggelikre, ízletes krémekre számíthatunk. Addig pedig menjünk és élvezzük a finom italokat, a jó kis gépeket és mindenekelőtt a szuper hangulatot.

Címkék

Elérhetőségek

Kern Collective Coffee 1061 Budapest, Király utca 34. Facebook-oldal Weboldal