Újabb színfolttal gazdagodott a XII. kerület gasztronómiai palettája, hiszen március elején megnyílt Németh Eszter, Metzger László és Hegedűs Győző szerelemprojektje, a természetközeli és natúr borokat, pét-natokat, izgalmas kávékat és koktélokat kínáló hegyvidéki közösségi tér, a Zest bár, ahol még Huszár Krisztián mangalicarilette-jét is megtaláljuk.

Egykori tősgyökeres hegyvidéki gyerekként nosztalgiával telve érkeztem vissza a Németvölgyi út elejére, és közben az a fura kettősség kavargott bennem, hogy szerencsére itt semmi sem változott, de hála istennek mégis minden kicsit más. Mi, „hegyi srácok” anno gyalog jártuk be a környéket, és természetesen törzshelyünk volt a Tik-Tak meg a Levendula presszó, de ilyen helyek, mint a Zest, akkoriban még nem léteztek. De hát hogyan is lettek volna bő 20 évvel ezelőtt?! Még azt sem tudtuk, hogy akár igényünk is lehetne rájuk...

A közelben lévő és a kiváló osztrák borokra szakosodott KisBécs már évekkel ezelőtt elkezdte a boros edukációt, illetve biztos pontja lett a kerület igényes borfogyasztóinak, a Zest pedig most teljes mellszélességgel állt az újhullám mellé. Specialty kávék, kisüzemi sörök, modern koktélok és akár pét-nat-kóstolók. A pét-nat egyébként egy rövidítés, a pétillant naturelé. Ezeket a habzóborokat még a must erjedése során töltik palackba, majd koronazárral lezárják azt, így megy végbe a fermentációs folyamat. A végeredmény pedig egy laza, ízgazdag, szűretlen, kissé üledékes habzóbor, ami jelenleg rendkívül trendi, és ahogy a különböző borkóstolókon a tömör jellemzéseket szinte már előre halljuk: „nagyon funky és nagyon adja”. A természetközeli boroknak amúgy is fontos eleme, hogy minél kevesebbet avatkozzon be a borász és minél többet bízzon a természetre.

A lokáció önmagában parádés, de ahogy az alagsori helyiségbe belépünk, egyből elkap minket az egybenyitott, nagy belső tér otthonos varázsa, így ösztönösen körbejárjuk először az egészet, mintha vendégségbe érkeznénk. A kínálatot nézve van bor üveggel, van pohárral, van elvitelre és helyben fogyasztásra. A széles párlatlistából készülő signature-koktélok egységesen 3500 forintba kerülnek, de kérhetünk mocktailokat (alkoholmentes koktélokat 1500 forintért), melléjük pedig akár Huszár Krisztián és a Falusi Kosár barfoodjait (kacsamájmousse, mangalicarilette, füstölt kacsamellsonka vagy például marinált gombák egységesen 2500 forintért). Metzger László amúgy „ginstruktor”, aki a Hendrick’s, a Verano és a The Botanist prémiumginek márkaképviseletét látja el, Hegedűs Győző pedig amellett, hogy óriási kávérajongó, ért is hozzá, szóval edukációs céllal is nyugodtan felkereshetjük a Zestet.

Jó érzés volt visszatérni a Hegyvidékre, és örömteli látni, hogyan lesz egyre változatosabb és minőségibb a kerület gasztronómiai kínálata. Az igényes környékbeli fiataloknak pedig most egy új, jó ízléssel és modern környezetben kialakított találkozópontja született, ahova – a borok és a koktélok mellett – akár egy jó kávéért is érdemes beugrani. A Zest a szakmai angolban egyszerre jelenti a citrusok héjának külső, illóolajokkal teli részét és a lelkesedést, a dinamizmust, a szakmai elhivatottságot is. Erre pedig csak azt tudjuk mondani: nomen est omen.

Címkék

Elérhetőségek

Zest Budapest 1126 Budapest, Németvölgyi út 6. Facebook-oldal