Mátyás király korát idézi a Mathias Corvinus Collegium új épülete, melynek építése hamarosan megindulhat a Gellérthegyen. A kollégiumi funkciók mellett oktatási és rendezvénytermek, mindenki által szabadon használható park, kápolna és sportpálya is lesz az új komplexum területén.

Még tavaly írtak ki tervpályázatot a Mathias Corvinus Collegium (MCC) új budapesti épületegyüttesének tervezésére, miután kiderült, hogy amit jelenleg használnak, már annyira elavult, hogy nem tudja biztosítani a zavartalan működést, másrészt a kollégium vezetősége a megváltozott és megújult oktatáshoz alkalmazkodva egy olyan épületet szeretett volna, amiben a nyitott terek és a közösségépítő jelleg kap hangsúlyos szerepet.

Az új komplexum a Somlói út 49–51. szám alatt épül, egy része arra a helyre, ahol korábban a Pázmándi Margit által tervezett, játékos részletekkel teli, pirosra és zöldre festett betonépület, az egykori Balassi Intézet állt. Ennek bontásakor már felmerült, hogy a helyére akár egy tízemeletes panelház magasságának megfelelő épületet is felhúzhatnak. A 2021-es tervpályázaton az új Néprajzi Múzeumot is tervező Napur Architect iroda, valamint az Operaház felújítását jegyző ZDA-Zoboki Építésziroda és a Hello Wood párosa nyert.

Ahogy a Népszava is megírta, az új kollégium, oktatási és rendezvényközpont építése végül a Napur koncepciója alapján indulhat. A várszerű, Mátyás király korának hangulatát idéző – ahogy a tervező oldalán olvasható – téglaépület mellett kiépül egy hatalmas park is, melyben egy kápolna és egy sportközpont is helyet kap majd. Az, hogy az oktatási épületek közötti parkot vagy teret a járókelők által is szabadon átjárhatóvá, látogathatóvá teszik nem újkeletű, a MOME zugligeti campusának kertje is nyitott.

Címkék