Az új Néprajzi Múzeum épülete nemcsak formája, hanem a karakteres, horgolt csipkét idéző homlokzata miatt is érdekes látványt nyújt a Városliget szélén. A jövő tavasszal nyíló múzeum üveghomlokzatán 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazása látható.

Hosszú ideje nézzük hol a troliról, hol közvetlen közelről, hol tart az új Néprajzi Múzeum építése, hogyan telik meg növényekkel a tetőkert és hogy kerül a helyére a homlokzatot borító hatalmas üvegfüggöny. A Napur Architect által tervezett épület egyre közelebb kerül az átadásához, és bár a Városligetben egyelőre még kerítés veszi körbe az épületet, a homlokzatát már így is láthatjuk. Ennek karakteres része a félmillió pixelből álló fémrács háló, melyen a múzeum magyar és nemzetközi gyűjteményeiből válogatott néprajzi motívumok jelennek meg. 

Az üvegfüggöny pixeleit egy robot helyezte be a lézervágott alumíniumrácsokba, ezekből állt össze a 20-20 motívum. A nemzetközi minták között venezuelai, kongói, kameruni, mongol, kínai és malinéz motívumok kortárs megfogalmazásai láthatók. Ez a homlokzati kialakítás nemcsak az érdekes megjelenés miatt fontos, hanem azért is, mert biztosítja az épület árnyékolását, ezzel is segítve az energiatakarékos működést.

A homlokzat mellett az íves tetőkert is hamarosan elkészül, amin 7300 négyzetméternyi parkfelületet alakítanak ki évelőkkel, cserjékkel és díszfüvekkel. 

Címkék