A Smokey Monkies BBQ 2022. március 16-án ünnepelte az ötödik születésnapját, aminek apropójából egy igazi örömsütésre és kóstolásra invitálták a budapesti gasztrovilág szereplőit. Az első üzletként nyitott Szentendrei út 95-ben Varga Dániel, az üzletek vezetője, és Forndron Antal, alias Anti, a pitmaster mutatta be a BBQ csínját-bínját és a Smokey Monkies kedvenc amerikai húsait.

A barbecue világában sok tévhit kering, amiket egy jó szakember igyekszik elhessegetni. Például az, hogy ez a sütési módszer az USA találmánya. Danitól megtudtuk, hogy valójában a karibi térségből indult, ahol földbe ásott gödörben rakták meg a tüzet, amit zöld növényekkel takartak le, hogy a húsokat csak a forró füst érje, amitől könnyebben puhultak meg a rágósabb fajták is. A mai BBQ ugyanezen az elven alapul: a húsok itt nem nyílt lángon vagy parázson (mint a grillezésnél), hanem 110–150 Celsius-fokos füstben sülnek vajpuhára lassan, hosszú órák alatt. A Smokey Monkies BBQ-nál ezt a munkát egy házon belül gyártott óriás szmóker teljesíti, ami Anti, a pitmaster felügyelete alatt dolgozik. „Ők ketten” a Szentendrei útról szolgálják ki mind az 5 éttermet (Szentendrei 95., Arany János 23., Király utca 53., Westend Food court és Haller utca 22.) és a fesztiválokon megjelenő food truckot, ami egy sütés alkalmával 10-15 órás munkát jelent, hiszen a pitmasternek folyamatosan figyelnie kell, hogy egyenletes legyen a hőmérséklet, a húsok megfelelő pillanatban kerüljenek be, majd ki a szmókerből. 

Dani vezetésével a szmóker bemutatása és az alapfogalmak – mint a bark (sötét fűszerkéreg, ami a füst és a sütési módszer miatt alakul ki) vagy a rubozás (ami a húsok fűszerekkel való bedörzsölése) – tisztázása után megkóstoltuk a Smokey Monkies kedvenceit az amerikai BBQ-területekről, amiket bárki bármelyik üzletben megkóstolhat, ha betér egy ebédre, vacsorára, legyen szó lapockáról, oldalasról, szegyről, netán az ínyencek kedvencéről, a marhanyelvről.

BBQ stílusok


Legtradicionálisabb a carolinai stílus, a sertés-BBQ otthona. Innen származik a Smokey egyik kedvence, a rostokra tépett sertéslapockából készült pulled pork, amit kávés BBQ-mártással kevernek össze, majd vagy magában (köretekkel), vagy coleslaw-val házi buciba teszik. Szendvicseikből kérhetünk 150 g vagy 250 g hússal készített verziót is. Ha pedig inkább szaftosabb sertéshúsra vágyunk, akkor választhatunk a kínálatból oldalast is – magában vagy sertéstálon –, ami szó szerint lefordul majd a csontról. Amennyiben tovább-barangolunk, eljutunk Texasba, ahol minden a marháról, azon belül pedig a marhaszegyről szól. Nem véletlen, hogy a Smokey Monkies egy alapítója itt töltötte „piackutatással” a legtöbb időt a nyitás előtt. Így lehet az, hogy a mustáros krumpli, a coleslaw vagy az igazán savanyú hagymás uborka, amit a Smokey-ban találunk, azok bizony ugyanazzal a recepttel készülnek, mint a „majdnem alapító atyáknál”. A texasi megállónál isteni barkkal közrefogott marhaszegyet és egy igazi különlegességet – egészben sült marhanyelvet – kóstolhattunk meg frissen és egyenesen a szmókerből. 

Ha a húsválasztásunk már megvan, akkor jöhetnek a szószok, amik kihagyhatatlanok egy szendvics vagy egy BBQ-tál összeválogatásánál. Ha az édesebb világot kedveljük, akkor a memphisi régió melaszosabb verziójához közelítő klasszikus BBQ-szószt válasszuk, ha a savanykásabb, mustárosabb vonalat kedveljük, akkor mozduljunk a Jack Daniel’sszel megspékelt mártogatós felé. A gyümölcsös ízeket kedvelőknek a szilvás házi BBQ-mártást ajánlják – amit csak itt találunk meg –, de ha valaki igazán imádja a csípőset, akkor a kápiakrémmel és Carolina Reaperrel készült tüzes szószt is kipróbálhatja. 

A születésnaposok jelenleg 5 budapesti üzlettel, omlós húsokkal, házi szószokkal, házi bucikkal és gluténmentes lehetőségekkel várják a húsimádókat, áprilistól pedig elkezdik újabb országjáró turnéjukat, és a Food Truck Show csapatával szeptemberig a legnagyobb városok fesztiváljain is feltűnnek majd food truckjukkal.

Címkék