Konrády Zoltán – a szinte kizárólag turistákra építő KNRDY kényszerbezárása után – most Dél-Amerika házias gasztronómiájával szól az igényes magyar vendégekhez, ráadásul egy olyan környéken, ami már nagyon hosszú ideje várja, hogy igazán kiemelkedő konyhák közül válogathasson. Teszteltük, imádtuk, és azt kiáltjuk: Vamos a Barrio!

A korábbi olasz étterem nemcsak ráncfelvarráson, hanem igencsak komoly plasztikai műtéten esett át az utóbbi időben. Belépve egyből elkap minket az új hely varázsa: elegáns, mégis laza, letisztult, mégis összetett, modern, mégis otthonos és vibráló, mégis nyugodt. Argentin zene, Evita Perón-kép a falon, és nemsokára érkezik az aláírt, bekeretezett Maradona-mez is. A ritka alkalmak egyike, amikor már rendelés előtt is azt érezzük, hogy na, ide biztosan vissza fogunk még jönni! 

Balra a kötetlen és jól felszerelt, lounge-stílusú bár – felső polcos italok és szép ginsor –, a főleg champagne-okkal és dél-amerikai borokkal megpakolt borhűtő, szemben a kanapék, a kandalló és a konyha, jobbra pedig maga az étterem a vendégcsalogatóan barátságos, fényes, nagy belső terű, minden oldalról nyitható üvegterasszal. Nyáron micsoda hangulat lesz itt, amikor a hatalmas kerttel összenyitva megy majd a parrillázás! 

A parrilla az argentin konyhára jellemző faszenes vagy fatüzelésű grill, ennek kapcsán a hétvégék legfontosabb programja az asado, vagyis a kerti sütés, ahol a húsok mellé borjúbríz, kolbász és hurka is kerül.

A parrilla az argentin konyhára jellemző faszenes vagy fatüzelésű grill, ennek kapcsán a hétvégék legfontosabb programja az asado, vagyis a kerti sütés, ahol a húsok mellé borjúbríz, kolbász és hurka is kerül.

Mielőtt megnéztük volna az étlapot, biztosak voltunk benne, hogy a számlaírásnál vastagon fog majd a ceruza, mert minőségi alapanyagból, minőségi környezetben, ráadásul a környéken, mondhatni, egyeduralkodóként szerepel a Barrio. De nem, abszolút korrekt, elérhető, és remek az ár-érték arány. Dél-amerikai, de alapvetően autentikus argetin konyha, ahol vannak húsok, kézzel gyúrt empanadas, perui ceviche, de akad vegán steak és olyan gyerekbiztos ételek, mint a pizza vagy a milanesa napolitana, vagyis rántott sertéskaraj paradicsomszósszal, sajttal, sonkával összesütve. Miért is ne, hiszen Argentínában egyébként bő 25 millióan vallják magukat olasz gyökerekkel rendelkezőknek. A jól érződő baszk hatás pedig egyértelműen a séftől, Bóné Gábortól, a Bontxo tapasbár egykori tulajdonosától származik.

Együtt szerettünk volna csipegetni-kóstolgatni, ezért többféle előételt kértünk ki egyszerre. Őszintén szólva már azoktól majdnem teljesen jóllaktunk, hiszen az adagok nagyobbak a megszokott tapasméreteknél. Az öntöttvas serpenyőben rotyogva érkező provoleta sajt (2190 Ft) olyan magasra tette a mércét, hogy megijedtünk, a többi fogás esetleg csalódás lesz, de szerencsére nem így történt. Elképesztő ízkavalkád közvetlenül a serpenyőből tunkolva.

A helyben készült argentin töltött tészta, az empanadas marhahúsos, csirkés, hagymás-sajtos, spenótos-ricottás és kukoricás töltelékkel is választható (3 darab 1990 Ft), és mindegyik fantasztikus mártogatós nélkül, önmagában is. A morcipán (argentin véres hurka kenyérben – 1690 Ft) összetett ízein jól érződik, hogy külön kell hozzá töltetni és fűszereztetni az alapanyagot, mert itthon ilyen nem igazán kapható. A perui ceviche (3590 Ft) pedig semmihez nem hasonlítható, amit Budapesten eddig kóstoltunk. A sashal, a leche de tigre – „tigristej”, ami igazából egy koncentrált lé, amiben a zöldségek, a fűszerek és a friss hal esszenciája is kioldódnak – és a perui kukorica hármasa elképesztően jól működik együtt.

Konrády Zoltánt ismerve a steaket sem hagyhattuk ki, ezért kértünk egy ojo de bifét (300 g argentin rib-eye steak, vegyes köret – 6900 Ft). Nemcsak a hús volt tökéletes, hanem az étel minden egyes eleme. Zárásul a meglepetésdesszert (1790 Ft) adta meg a kegyelemdöfést és vett le minket véglegesen a lábunkról: karamellizált „ananászsteak” házi dulce de lechével, ami igazából egy sokáig főzött, karamellizált tejkrém, és hiába lényegi alkotóeleme a cukor, mégsem gejl, hanem telt és selymes íze van. 

Nagy élményben volt részünk, ráadásul itt a húsmentes fogások sem kényszermegoldások, hanem komplexitásukban, ízvezetésükben is abszolút teljes értékű ételek. Hűvösvölgy, Hidegkút, Nagykovácsi, Remeteszőlős és Solymár „környékén” (a barrio 'környék'-et jelent) nagyon régóta várunk egy ilyen színvonalú helyre, és végre nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Barrióval Buda egyik legjobb étterme nyílt meg a Hidegkúti úton. Hamarosan nem lesz könnyű asztalhoz jutni!

Címkék

Elérhetőségek

Barrio 1028 Budapest, Hidegkúti út 81. Facebook-oldal Weboldal