Aránylag ritka eset – sőt nem is tudunk másikat mondani –, hogy egy ausztrál kávézó pont nálunk és Budapesten nyitotta volna meg második üzletét. A XIII. kerület szívében, a Taksony utcában található Grumpy Monkey Budapest esetében viszont ez a helyzet. Finom ausztrál kávé és hozzá passzoló, saját recept alapján készülő sós és édes leveles sütemények várják a vendégeket.

Az egész történet még 2013-ban kezdődött el, amikor két barát, két Zoltán közül az egyik a feleségével, Judittal elköltözött Ausztráliába, ahol aztán a pár nyitott egy kis kávézót, a Grumpy Monkey-t. Az általuk kitalált koncepció annyira bejött, hogy rövid időn belül felfutott a hely. Manapság (10 évvel később) már egészen brutális forgalmat bonyolítanak le, havonta egy tonna kávét adnak el, és két nap kivételével mindennap nyitva vannak reggel 5-től délig. Ez a kávézó bukkant fel most Budapesten, a XIII. kerületi Taksony utcában, az egyik új építésű társasház aljában.

A budapesti üzletet az itthon maradt Zoli, Szandai Zoltán nyitotta meg az ausztráliai magyar barátaival. Mivel ő saját receptek alapján a mogyoródi üzemében mindenféle leveles dolgokat készít, elsősorban croissant- és cruffin-vonalon (a croissant és a muffin szerelemgyereke) – melyek se nem cukrásztermékek, se nem pékáruk, hanem valahol a kettő között helyezhetők el –, joggal vetődött fel, hogy a hazai Grumpy Monkey ezekkel a finomságokkal legyen picit más, mint a brisbane-i. Pláne hogy csupa olyan termékről beszélünk, ami nagyon jól passzol a kávé mellé, üljünk be egyre reggel, délelőtt vagy akár kora délután. 

Akárcsak a kávék, a leveles tésztás sütik is minőségi alapanyagokból készülnek, például belga vajjal, kovásszal. Vannak sós ízek, mint például a medvehagymás-sonkás-sajtos medvekarom, a különféle danish-ek (cheddaros-jalapeñós, baconös-fetás), melyek között azért édes is akad (kecskesajtos-diós danish). És ha már itt tartunk, akkor az édes ízek közül mindenképp ki kell emelni a csupa csoki pain au chocolate-ot, a többféle ízben (pisztáciás, vaníliás, mandulás) kóstolható cruffinokat, melyek közül a sportszeletes tényleg csak itt kapható – eredetileg az ausztrál Zolinak készült születésnapi meglepetésből, ami annyira jól sikerült, hogy az étlapra is felkerült. 

A kinti üzlet szinte minden elemét áthozták Budapestre: ugyanaz a belső dizájn van mindkét kávézóban, ugyanazok a poharak, kávéskanalak és ugyanazok a kávéfajták is, bár a pörkölést itthon végzik, az egyik legjobb magyar pörkölőműhelyben, a Casino Moccában. A Grumpy mindennap nyitva van, hétköznapokon fél 8-tól 16 óráig, hétvégén viszont csak 9-kor nyitnak, és 14 órakor zárnak be. 

Noha ausztrál a brand, a világos-napfényes, hangulatos kávézó egyáltalán nem drága, sőt kicsivel még talán a belvárosi árak alatt is van – miközben nem esik messze a belvárostól. A Taksony utca egyébként a XIII. kerület felfutóban lévő részén található, a Dózsa György út és a Lehet téri piac közötti tömbben, ahol sokáig nem volt semmi, csak üres telkek, amiket viszont mostanában beépítettek egész jól kinéző, modern iroda- és társasházakkal. Érdemes elsétálni erre, hogy egy jó fekete meg egy cruffin mellett kipróbáljuk kicsit, milyen lehet kávézni Ausztráliában. 

Címkék

Elérhetőségek

Grumpy Monkey Budapest – Fine Pastries & Espresso Bar 1134 Budapest, Taksony utca 7. Facebook-oldal