Tavaly szeptember óta tart nyitva az V. kerületben, a Szerb utca 3. szám alatt, a Joghallgatók Önképző Szervezetének is otthont adó épület földszintjét elfoglaló kávézó, ami nemcsak válogatott és finom ételekkel meg italokkal, hanem színes és izgalmas programokkal is várja a vendégeket, nem beszélve az összetéveszthetetlen értelmiségi hangulatról. A Három Szerb Kávéház leginkább olyan, mintha egy tudósklub vagy egy patinás könyvtár szalonja lenne, ahol kimondottan jól esik a kikapcsolódás a sok tudomány és bölcselkedés után vagy közben.

Pest belvárosában valamikor egy masszív szerb közösség élt, akik a Szerb utca, a Veres Pálné utca, a Bástya utca, a Váci utca és a Nyári Pál utca környékén laktak. Erről akkor értesültem először, nagyjából a 90-es évek közepén, amikor egy új hely nyitott a Veres Pálnéban Crack Jokes néven, amit részben egy régi szerb imaház helyiségeiből alakítottak ki. Ez a tény aztán adott is némi egzotikus ízt a helynek, ami sajnos már nagyon rég nem létezik, mert félév után bezáratta a rendőrség. Most viszont itt van a Három Szerb Kávéház, ami ugyan más jellegű hely, mint az volt, viszont a környék egykori szerb érintettségét ugyanúgy figyelembe veszi – sőt, igazából ez a hely az, ami figyelembe veszi.

A szerbek a XIV. századtól kezdődően települtek be a környékre, Pestre és Budára is. Ugorva 400 évet az időben már azt tapasztaljuk, hogy Pest ezen környéke a szerb kultúra egyik központjává vált. A Veres Pálné utcában működött a Tökölyanum, a pesti egyetemen tanuló szerbek kollégiuma, melyben irodalmi és tudós társaság is helyet kapott, de adtak ki újságot és volt saját könyvtáruk, művészeti galériájuk is. A JÖSz, vagyis a Joghallgatók Önképző Szervezete – aminek az ELTE és a Pázmány joghallgatói a tagjai – által tavaly szeptemberben elindított kávézó ennek a nagymúltú, a környék történetét és arculatát sokáig meghatározó szellemi műhelynek a hagyományait igyekszik továbbörökíteni. A Három Szerb Kávéház név is részben erre utal: az itt élt szerbekre, illetve játékosan arra is, ahol konkrétan találjuk, a Szerb utca 3. szám alatt.

Korábban többek között az ELTE Bibó István Szakkollégiuma volt az épületben, most a Három Szerb Kávéház és a JÖSz osztozik rajta. Az emeleteket foglalja el az utóbbi, a kávéház pedig a földszintet, melynek egy hangulatos kis udvar is a része. Az már a hely kialakításán is látszik, hogy a kávézó a intellektuális élményeket is kínáló művészkávéházak sorába illeszkedik. A szerb kulturális hagyományok mellett így a századforduló pesti kávéházi kultúráját is igyekeznek megidézni, így mindenféle programok is várják a Három Szerb vendégeit. A legkülönfélébb témákban – a közélettől-politikától kezdve a pszichológián át a gazdaságig és kultúráig – meghirdetett előadások és beszélgetések mellett irodalmi és kvízestek, felolvasások, klasszikusokat is felvonultató kertmozi, illetve koncertek közül válogathatnak a betérők, így a hagyományos gasztronómiai táplálék mellett a szellemi is garantált a Három Szerb Kávéházban. Ráadásul a berendezési tárgyak között jó pár olyan is található, ami a magyar kultúra előtt hajt főt.

Bár a Három Szerb Kávéház a szép régi épület okán kívülről talán egy drágább árfekvésű helynek tűnhet, belülről, az árakra tekintve viszont már más a helyzet. Mivel mégiscsak egy kollégium földszintjén található, és a célcsoport is elsősorban az egyetemista fiatalok, ifjú entellektüelek – ami persze nem jelenti azt, hogy idősebbek ne mehetnének be és ne érezhetnék jól magukat –, az árak is inkább az ő pénztárcáikhoz vannak igazítva, így a környék egyéb helyeihez képest barátibb kép bontakozik ki a vendégek előtt az étel- és itallap végigböngészése közben.

A reggel 9-től este 10 óráig nyitva tartó Három Szerb Kávéházban a szendvicsek (egységesen 790 Ft) és sütik meg rágcsálnivalók (320-790 Ft) mellett létezik reggeli (850 Ft) és ebédmenü (1150 Ft) is, így helyben akár a napi étkezéseinket is lerendezhetjük. Italok tekintetében az első természetesen a kávé, ami amellett, hogy finom, szintén nem drága, a kínálat az eszpresszótól (390 Ft) a jeges kávéig (650 Ft) ível. Teák (550 Ft), hűsítő italok (350-790 Ft), borok (a kimért borok decije 340 Ft), rövidek (790-1190 Ft), pálinkák (990 Ft) és sörök (430-790 Ft) szintén kaphatók, a csapon a Szent András Sörfőzde Ogre sörét találjuk és van mindig egy ún. vendégsör is, illetve üveges sör is kapható.

A Három Szerb Kávéház tökéletesen alkalmas elmélyült baráti vagy szakmai beszélgetésekre, de akár még egy jólnevelt elhajlásra is, elvégre a művészek és tudósok sem csak akkor adták az ívet, ha okosnak kellett lenni. Ráadásul a belső kert a jó értelembe vett elszeparáltság élményét is kínálja, így könnyebben engedi el ott magát az ember, miközben arra is abszolút alkamas, hogy elmerüljünk egy jó könyvben, a munkában, a gondolatainkban, vagy ha netán randink van, akkor egymásban, egymás szemében. 

Címkék

Elérhetőségek

Három Szerb Kávéház 1056 Budapest, Szerb utca 3. Facebook-oldal Weboldal