Rákosszentmihály és Zugló határán, a Rákos-patak mellett tavaly megnyitott Peter's Pasta a tulajdonos második étterme, ahol az olasz tésztákat népszerűsíti – magyaros ízlésre szabva.

Hrubos Péter világéletében a vendéglátásban dolgozott – olyannyira a vérében van a szakma, hogy már 4 évesen tudta, szakács lesz. Sokat nyaralt a nagymamájánál, aki szakács volt, mégpedig a győri püspöknél – Péter, ha nála volt, minden alkalommal vele ment a piaci beszerző körútjára. 1989-ben, 11 évesen bekerült a Három kívánság műsorba is, ahol azt kérte, hogy egy mesterszakáccsal főzhessen – így került pár órára Facsar Sándor konyhájára, a Novotelbe

A különböző éttermek konyhái később második otthonává váltak – egy idő után azonban arra jutott, a magánéletének mindenképpen hasznára válna, ha nem éjfélkor végezne a konyhán. Ezért aztán úgy döntött, saját helyet hoz létre. Alapvetően mindig is a szaftos, nehézkesebb, magyaros konyhát preferálta, de annak érdekében, hogy a családjával is tudjon időt tölteni, a hagyományos étterem helyett egy gyorsabb, kevésbé kötött gyorséttermi koncepciót tervezett. A pacalos, csülkös, cupákos alapötlet helyett pedig az itthon nem kevésbé kedvelt olasz konyha felé vette az irányt. A 2017-ben Szigetszentmiklóson nyitott Peter's Pasta középpontjában – ahogy a neve is mutatja – a tésza állt. 

A Peter's Pasta nagyon hamar a környékbeliek kedvence lett – így aztán nem csoda, hogy 3 évvel később, tavaly augusztusban a tulajdonos úgy döntött, hogy Zuglóban, saját otthonához közel nyit egy másik pastázót.
 
A koncepción nem sokat változtattak – itt is ötféle olasz durumtészából, illetve gnocchiból választhatunk alapot, majd a nem kevés olívaolaj, paradicsom vagy tejszín alapú szószból feltétet. Az összesen 22-féle tészában van pár olaszosabb darab is, de Péter szerint ők csak az inspirációt és némi technikát kölcsönöztek a talján kollégáktól, a kivitelezés echte magyar. Így aztán választhatunk egy laza fokhagymás spenótos tésztát (1790 Ft), de olyan, kevésbé olaszos költeményeket is, mint a vörös cheddarral, kolbásszal, jalapeñóval turbózott gladiátort (2190 Ft).

A méret sem a mediterrán ország 10-12 dkg-os előételeit idézi – a minden esetben papírdobozban kapott tészta konkrétan 1 kilót nyom, plusz a rajta lévő szósz. Bár az alapanyagokban nem törekednek az autenticitásra – Péter szerint van elég hely a belvárosban, ahol a vendég vehet 2 szelet prosciuttót 2000 Ft-ért –, a minőségre nagyon is odafigyelnek. A tészták al dentére készülnek, a rajtuk lévő szósz pedig minden esetben helyben, a konyhán készül, zöldségből, húsból és fűszerekből, nem félkész alapanyagokból.

A tészta mellé Zuglóban a pizzát is étlapra tették – és itt is van bőven választék. Paradicsomos és tejfölös alap a két irány – a tészta maga a középvékony, roppanós, olasz trattoria stílusú, a feltétek azonban már egyértelműen a magyaros ízlést türkrözik. Egy-két alapdarabtól eltekintve alapvetően jól megpakolt, sokhúsos, sokzöldséges pizzáik vannak – amik után garantáltan nem maradunk éhesek, akkor sem, ha „csak” a kisebb, 32 cm-es verziót kérjük. Itt is érvényes az, ami a tésztáknál – annak ellenére, hogy nem szicíliai 'ndujával vagy Milánó melletti, eredetvédett gorgonzolával pakolják meg a tésztát, az alapanyagok ettől még tisztességesek, a pizzák pedig háziasak és finomak. 
 
Bár a tészta és a pizza a főszereplők, találunk pár levest, salátát és desszertet is az étlapon. A leves és a saláta inkább az olasz konyhára van hangolva, desszertben azonban egyértelműen hazai pályán mozognak. A kiegészítő fogások is a konyhán készülnek, a saját receptjeik alapján, és sokkal inkább rímelnek egy tisztességes kisvendéglő, mint egy street food konyha kínálatára. 

Aki alapvetően viszket már a különböző pizzairányzatoktól és attól, hogy olasz szótárral kell tésztázni mennie, vagy akinek hiányzik a tíz évvel ezelőtti, lazább, háziasabb pizzázók hangulata, és mindezt jó minőségben keresi, annak mindenképp érdemes kipróbálnia a Peter's Pastát – szeretni fogja!

Címkék

Elérhetőségek

Peter's Pasta 1141 Budapest, Fogarasi út 190. Facebook-oldal