gasztró

szerkesztés

Szabóságból Restobar – Megnyílt a Két Szerecsen „nagy testvére”, a Fleischer a Nagymező utcában

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2021. 11. 26. 13:52

Fleischer néni egészen a haláláig vitte a legendás ingvarrodát a Paulay és a Nagymező utca sarkán, az egykori Grand Café Amor korábban szétszabdalt szegletében, és 1998-tól szinte mindennap átjárt a szemben lévő Két Szerecsenbe ebédelni, vacsorázni. Sosem akarta másnak eladni az üzletét, csak nekik. Így őrzi a Szerecsen új testvére a Fleischer nevet a divatos ingek után már a szintén divatos, sharing típusú bisztrókonyhában utazva.

A Két Szerecsen – mondhatni – örök. Immár 23 éve számít viszonyítási pontnak a megbízható és közérthető, amúgy párizsi alapokon nyugvó, nemzetközi bisztrókonyha kedvelőinek. Fleischer néni üzlete kapcsán a tulajdonosok eredetileg egy kis testvért szerettek volna mellé, de a kialakítás közben végül nagy testvér lett belőle. Picivel magasabb árkategória, válogatott borkínálat, elegáns környezet, de a kötetlen hangulat egy az egyben ugyanaz. Ha a Szerecsen Párizst idézi, akkor a pont szemben lévő Fleischerben inkább New Yorkban érezhetjük magunkat.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Krasznai Norbert séf

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Krasznai Norbert séf irányításával az itthon eddig főleg csak a tapasbárokra és az ázsiai éttermekre jellemző „plate sharing”-koncepció elevenedik meg az asztaloknál, bisztrófogásokkal. Ennek az a lényege, hogy szakít a klasszikus előétel-főétel-desszert szentháromsággal, és moderáltabb árak és adagok formájában a közös, társasági étkezést preferálja. Tehát beülünk, mondjuk, hárman-négyen barátok, és kikérhetjük legalább a fél étlapot. Az ételek az asztal közepére érkeznek, mi pedig kedvünkre kóstolgathatunk, de azt is elkerülhetjük általa, hogy a párunk a nem túl szerencsés ételválasztását szeretné elcserélni az alig várt sajátunkkal.

Rántott véres hurka, bab, snidling

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Sütőtök, kecskesajt, tökmag

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Kacsamell, tőzegáfonya, jus

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Norbiék egyáltalán nem szégyenlősek, ha fűszerezésről van szó – és ez egyáltalán nem kritika, sokkal inkább dicséret. Abszolút nemzetközi (francia, amerikai, magyar, ázsiai, mediterrán, közel-keleti) konyha, bevállalós párosításokkal és karakteres ízekkel. Tökéletes állagok az omlósságtól a krémességen át egészen a rességig és csibészes játékosság a citrusosság és az édességérzet között

Ez, kérem,nem langyos víz, hanem minden fogás egy karakán állásfoglalás, amivel kár is lenne vitatkozni, egyszerűen nyugodtan hátradőlve kóstolgatni kell.

Sertésoldalas, szilva, szezámmag

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Currys karfiol, mazsola, mandula

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Sült kacsamáj, szilva, füge

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Az étlap folyamatosan változik, mindig van vega kínálat, a fogások jelenleg 990 és 3290 forint között mozognak, amikből uraknak azért három-négy, de hölgyeknek akár kettő fogás is bőven elég lehet. Így talán marad még hely az egységesen 1990 forintos desszerteknek is. A mákos guba vagány és egyáltalán nem tolakodó, a passio mousse (passio mousse, étcsokoládé, brownie) pedig egyszerűen isteni! Tökéletes harmónia a fekete csoki és a maracuja között, úgy, hogy egyben friss, üde és roppanós is marad a desszert.

Mákos guba

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Passio mousse, étcsokoládé, brownie

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Sokunk új törzshelye lesz a Fleischer Restobar, ahol biztosan mindenki megtalálja a kedvenc ízeit. Kötetlen kóstolgatás elegáns, de közel sem feszélyező környezetben. A Két Szerecsen nem konkurenciát nyitott saját magával szemben, hanem megmutatja nekünk a minőségi gasztronómia egy másik oldalát

Hasonló tartalmak

Admin mode