Aki kíváncsi rá, hogyan lesz valaki egy mobilszolgáltató cég vezető értékesítőjéből New York-beli mexikói street foodot és magyar bölényburgert készítő banditaséf a Maglódi úti sörparadicsommal szemben, az ki ne hagyja a következő cikket!

Várszegi Andrást a kereskedelmi, vezető értékesítői és vendéglátós tapasztalata után egyszerűen elérte a gyakori szakácsbetegség: semmi nem jó itthon, el kell menni világot látni! Így hát Németország és London érintésével érkezett meg New Yorkba, ahol 4 évig nyomatta a keleti parti stílusú Cubano grillszendvicseket (vaj, mustár, marhaszegysonka, sajt és saját szósz), a tonhalas bageleket meg a többi street food cuccot a helyi mexikóiaknak.

Hazatérése után a soproni Pannónia Hotel séfje volt, majd Sárvárra tette át a székhelyét, ahol a szálló és két étterem konyhájának együttes vezetése után végül önállósult és létrehozta a hatalmas sikerré váló Stand 47 büfét. A sárvári gasztronómia azonban jobban ki volt téve a turizmusnak, mint a fővárosi: míg egyik nap még 10 kiló sült kolbászt adott el, másnap – a járvány berobbanásával – csupán egy szálat. Így hát amikor megtudta, hogy a Merkapt cégcsoport vendéglátóst keres a Maglódi útra, nem gondolkodott sokat, hanem eladta sárvári érdekeltségét, és tavaly december 14-én meg is nyitotta Kőbányán a Billogot.

András korábban Amerikában élt, ezért nem akart beállni a hazai szmókerezők és wagyumarha-steakezők egyre bővülő sorába, ő inkább bölényben gondolkodott, amihez a húst Kaposmérőről szállítják be neki. Támogatni próbálja a magyar kézművesipart, ezért az alapanyagok 99%-a hazai kistermelőktől származik. A Billognak saját címkés söre is van, amit – pont szemben – a Maglódi út 47. alatt található kisüzemi sörparadicsom egyik kedvelt főzdéjétől, a HopToptól palackoznak nekik. Legutóbb éppen a HopToppal szemben lévő Horizont főzde vadonatúj taproomjáról számoltunk be innen.

A bölényburgerben (bölényhúspogácsa, cheddar sajt, pirított hagyma, paradicsom, svéd uborka, jégsaláta, madársaláta, póréhagymacsíra, mustár, billogszósz, kézműves buci – 2650 Ft) a pogácsa egyáltalán nincsen túlfűszerezve (80-20% hús-zsír arány mellett csupán só és bors), így jól érezhető a bölényhús izgalmasan karakteres íze, a házi „kalácsbuci” pedig csak annyi édességet ad hozzá, hogy vagány maradjon. Patent egy burger, szó se róla! A Billog cipó (napi egytálétel grillezett cipóba töltve – 1750 Ft) sem egy első bálos történet, és nem is kolibriadag. A cipó állandó, a ragu naponta változik benne, most éppen pacalos volt soron.

Üdítő és egyben telítő, egyedi street food kaják vannak a Billogban, ráadásul – a minőséget látva – kifejezetten baráti áron. Időszakos specialitásaik pedig – Alien burger, Black Friday, szarvasos Télapó burger stb. – nemcsak poénosak, hanem finomak is. Ezentúl biztosan nem csak a főzdelátogatásaink alkalmával ugrunk be ide, vagy ha a környéken járunk. Remélhetőleg Billog truckból hamarosan egyre több fog felbukkanni városszerte, a bölényburgerre éhes banditák és a minőségi különlegességek rajongóinak legnagyobb örömére.

Címkék

Elérhetőségek

Billog 1106 Budapest, Maglódi út 12/A Facebook-oldal Weboldal