Idén hetedik alkalommal, augusztus 19-én és 20-án a MOM Kulturális Központban, a Sirály sétányon rendezik meg a Kenyérlelke Fesztivált, ahol hazánk legjobb pékjeivel, remek éttermekkel és pékárukkal, finom italokkal találkozhatunk. Az idei esemény fókuszában a burgonyás kenyerek állnak, de az evés boldogságán kívül is számos más, izgalmas program vár bennünket.

De nézzük először, mit is lehet majd enni. A 15 legjobb budapesti és vidéki pékség termékein kívül is erős étel- és italfelhozatal vár bennünket, többek között a Panificio il Basilico remek pizzáit, a Bartók – reggel. délben. este, Huszár Krisztián séf, valamint A Séf asztala is különleges ételekkel készül a fesztiválra, a vidéki nagyágyúk közül pedig az encsi Anyukám Mondta és a soproni Erhardt Étterem fogásait is megkóstolhatjuk.

Az édesszájúakról a Kell Fagylalt? gondoskodik, de többfajta hideg frissítő, például Mayer szörpök vagy a Superjuice termékei közül is választhatunk, a fesztivál pedig az összes, ivóvizet igénylő ételhez és italhoz a BWT termékeit használja. Koffeint a Caphe by Hai Nam, illetve a Roastopus Coffee Roastery kávéinak segítségével vihetünk a szervezetünkbe, aki pedig valami erősebbre vágyik, az többek közt az Ugar Brewery, az Agárdi Pálinkafőzde, illetve a Kristinus és Szentesi József borai közül választhat. Azt sem felejthetjük el, hogy a Kenyérlelke az egyik legjobb hely, ha otthon sütő kovászbarátként minőségi alapanyagokra vágyunk, így különböző minőségi lisztekből, köztük a Szabó Malom vagy a Garat Malom termékeiből is vásárolhatunk magunknak.

A fesztiválon azonban nemcsak a puha péksütemények ízében és illatában, hanem a minden eddiginél szélesebb szakmai programban is elmerülhetünk. Az előző évekhez hasonlóan az idén is nagyon várjuk a kenyérsütők versenyét, ahol profi pékek és amatőr kovászimádók külön, egyenként három kategóriában, fehér félbarna, teljes kiőrlésű és burgonyás kenyerek sütésében mérhetik össze a tudásukat. A profik versenye augusztus 19-én délben, a dagasztással veszi kezdetét. A versenyzők sóból, lisztből és vízből álló, adalékanyag-mentes, mellébeszélés nélküli kenyereket készítenek, amik másnap délutánra sülnek ki. Az értékelés 14 órakor kezdődik, az elkészült kenyereket pedig 16.30-kor lehet megkóstolni.

Az egyik legizgalmasabb programnak az augusztus 19-én este 6-kor megrendezésre kerülő Pékek vacsorája ígérkezik, ahol a 10 éve kezdődött pékforradalom vezéralakjai házias ízekkel és otthoni specialitásokkal várják a vendégeket. Főzni fog Vajda József (Pékműhely), Szabadfi Szabolcs (Panificio il Basilico), Miklós Mihály (Marmorstein), Juhász Mihály és Mester Miklós, Fekete Gergő (Artizán) és Tóth Márton (Pipacs). Vegetáriánus vagy húsos fogásaikkal, tésztakülönlegességeikkel, kötetlen és barátságos hangulattal várják az éhes vendégeket.

Aki nem enni szeretne, hanem inkább saját kenyérsütőtudását fejlesztené, az sem marad hoppon, hiszen az esemény teljes ideje alatt részt vehetünk a KovászLabor remek kenyereit sütő Ormós Gabriella vezetésével a hat gabona, hat pék, hat recept és öt malom köré szerveződő workshopokon.

A szakmai színpad talán még soha nem volt olyan erős, mint az idén, de aki mégis inkább könnyed szórakozásra vágyik, azokról is gondoskodnak a szervezők. Belehallgathatunk a Zenél az utca, Lakatos Mónika és más előadók zenei produkciójába. A legkisebbeket pedig a Miele Gyermekszínpadon Kiss Sándor séf, bohócok és különböző workshopok szórakoztatják, lesz ugrálóvár és a MOMkult játszótere is rendelkezésre áll. A rendezvény műsorvezetője Till Attila.

A fesztiválra ingyenes a belépés, regisztráció sem szükséges, viszont a környéken számos útépítési munkálat zajlik, ezért célszerű az autót otthon hagyni és biciklivel vagy tömegközlekedéssel érkezni. Ha pedig lemaradnánk a pesti eseményről, akkor idén először vidéki helyszíneken, a július 31-i debreceni Kenyérlelke után szeptember 4-én a rendezvény veszprémi kiadásán a pesti kemény mag mellett Balaton-felvidéki és helyi termelőkkel is találkozhatunk. A Kenyérlelke Fesztivál tehát fokozatosan bővül és növekszik, de még mindig ugyanaz a laza hangulatú, igényes találkozóhely a minőségi kenyerek szerelmesei számára, ami kezdetben volt.

Címkék

Elérhetőségek