A hazai vegán szcéna egyik legmegbízhatóbb éllovasa évek óta a Vegan Love – Bartók Béla úti éttermük után most a belvárosban nyitottak új egységet. Ha valaki azt hiszi, hogy szimpla duplikálásról van szó, akkor nagyot téved: igazi vegán templom készül ugyanis a Vitkovics Mihály utcában.

2014-ben nyitott a Bartók Béla úton a Vegan Love – az akkor már népszerű Magic Burger alapítói álltak a vegán gyorsétterem mögött. Miután maguk mögött hagyták a húsevést, szerették volna másnak is megmutatni, hogy a hús- és állatiszármazék-mentes élet nem is olyan nehéz, és kifejezetten élvezetes tud lenni. A Vegan Love instant siker lett, még az elsőre fanyalgók is elismerték, hogy a hamburger-, quesadilla-, gyrosalapú étlap ízei semmiben sem maradnak el a hagyományos társaikétól. 
 
Az azóta eltelt években nemcsak a márka erősödött meg, de a vegán életformának is egyre több követője van, nem beszélve azokról, akik egyelőre nem hagyják el a húsevést, de szívesen kóstolnak meg vegán ételeket is – így a tulajdonosok úgy látták, itt az ideje egy új egységet nyitni. 

Mint egyfajta vegán úttőrőknek egyébként elég fontos szerepük van az életforma népszerűbbé tételében: nem mindegy ugyanis, hogy aki először találkozik egy vegán étellel, arra milyen benyomást tesz a dolog. A Vegan Love eddig sem vallott kudarcot ebben, de az új, belvárosi egységben turbófokozatra kapcsoltak. Mint mondják: „Maradunk a junkvonalon, de egy vegán atombombát robbantunk idén.
Az új étterem sokkal nagyobb, mint a Bartók Béla úti, összesen 300 négyzetméter – nem mintha ez ebben a pillanatban még számítana, de egyszer csak visszatér majd az élet a rendes kerékvágásba. 

Nemcsak a helyszín, de az étlap is szélesebb lett – típusra, kínálatra és sokszor alapanyagra nézve is. Újgenerációs szendvicsekkel készülnek – az étlapon újdonság lesz a snackszekció: a jól ismert, főleg USA-beli bárok szaftos, cseppet sem derékbarát kocsmakajáinak vegán változatai. A vegán chicken nuggetstől az eredetileg csirkeszárnyból készülő Buffalo wingsig mindent megtalálunk a kínálatban. Sőt, olyat is, amit biztos hiába keresünk jelenleg itthon – ugyanis még vegán rákfarok is van. Az állagra megtévesztő, ízre pedig az eredetire emlékeztető panírozott vegán rákfarkak egy holland cégtől érkeznek, akárcsak az újgenerációs baconjük, ami több ételben is megtalálható. A snackételek egyébként nem véletlenül kerültek az étlapra: ha végre újranyitnak majd az éttermek, a kétszintes Vegan Love földszinti részén lévő bárból nemcsak a FIRST és a Rizmajer Sörház kisüzemi söreit, de spiriteket és koktélokat is rendelhetünk majd – jelezvén, hogy az új hely túlmutat egy szimpla gyorséttermen, léleknyugalommal jöhetünk ide majd alapozni is. 

Hamburgerek és hot dogok a Bartókon is vannak, itt viszont minden újra lett hangszerelve, teljesen más kínálatot találunk az itteni étlapon – és nem csak az új beszállítóknak köszönhetően. Az új konyhában jóval komolyabb technikát is tudtak telepíteni, így van például saját füstölőjük. A BBQ Beet Burgerbe például így kerül hickory (különleges tölgyfajta) füstölt adzukibabos céklapogácsa. De a későbbiekben vegán füstölt oldalast is rendelhetünk majd, ugyanennek a technikai újításnak köszönhetően. A hét burger mind újdonság, és nem is könnyű elsőre választani, mert van, ahol a már említett füstölt cékla van a fókuszban céklás buciban, a Truffel Burgerre a szarvasgombakrém miatt szavaznánk, a Beyond Jucy Lucy Burger pedig egy zöldfűszeres krémsajttal töltött Beyond Meat húspogácsát rejt. Mi nagyon szerettük az IPA Superior Burgert is – a sörtésztában sült tofus burger rengeteg illatos andalúz aiolit és roppanós vegán bacont is rejt. A burgerek ára még kalkuláció alatt van, de az ígéretek szerint 2-3000 Ft között mindenki megtalálja a számítását. 

A hot dogok közül a Chili Dog, a szendvicskínálatból pedig a BLT maradt meg a régi kínálatból – az utóbbi új baconnel lett turbózva –, de itt is sok az újítás. A tervekben szerepel, hogy ha az élet visszaáll a jól megszokott kerékvágásba, akkor tartanak tematikus esteket, a helyszínt bérbe adják különböző vegán tematikájú eseményekre, és lesz szezonális nemzetközi kínálat is – amolyan indiai vagy ázsiai hetek. Ennek az előszele a hot dog kínálatban is megmutatkozik: a Thai Twist Dog például egy ázsiai szószokkal és fűszerekkel készített, kellemes fúziós darab lett, sok mogyorószósszal, korianderrel és ázsiai káposztasalátával. 
Desszertfronton is várható néhány amerikai jellegű, szaftos újítás, egyelőre a jól ismert vegán sajttortával várnak minket. 

A változások a Vegan Love ökológiai lábnyomát is elérték – bár mindig is figyeltek rá, hogy a lehető legkevesebb szemetet hagyják maguk után, az új helyen tovább szorítottak a nadrágszíjon: a PET-palackokkal teljesen szakítottak, csak visszaváltható, üveges üdítőket tartanak, és a lehető legtöbb italt a házban fogják előállítani. 
Az új Vegan Love mindenesetre megér egy látogatást vagy rendelést – bárkinek, aki szívesen kipróbálná, hiszen a termékeik minősége tényleg kielégítő lehet bárkinek, aki a jó ízeket szereti, egyáltalán nem kell vegánnak lenni ahhoz, hogy megszeressük őket. Az étterem pár napon belül nyit, úgyhogy hamarosan lehet tesztelni, mekkorát szól a vegán atombomba.

Címkék

Elérhetőségek

Vegan Love Downtown 1052 Budapest, Vitkovitcs Mihály utca 8.