szabadidő

kultúra

szerkesztés

Desszertborok kóstolójával, koreai filmfesztivállal és józsefvárosi kör(be)biciklizéssel indul az ősz – programajánló (09.03-09.)

Szerzők

  • Szolga Gordana

2020. 09. 03. 14:54

Ugyan a naptár szerint már szeptembert írunk, az időjárás még bőven kedvez a kültéri programoknak. A part mentén lévő Kabinban Izraeli Filmhónap veszi kezdetét, a Dömörkapunál Waldorfeszt Nap – Éj címen szerveznek egy szerényebb, de annál tartalmasabb összejövetelt, a Hotel President Budapest rooftopján pedig Szappan Petrával jógázhatunk a lemenő nap sugarainál – ezenkívül esős időre is bőven van tippünk a szeptember 3. és 9. közötti programgyűjtésünkben.

Szeptember 3., csütörtök

A VAN filmzenekar a szeptemberben várható EZ című kislemezét népszerűsíti, amely ráadásul a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan című filmtől független alkotás, és amelyből a Szőke lettél című szám már debütált is. Szeptember 3-án este az új számukat is hallhatjuk a Duna mellett, a hangulatos Pontoonon.

További infók 

Szintén csütörtökön tokaji és balatoni különlegességekből összeállított borkóstolóra invitál minket a Veritas Borkereskedés. A borok mellé friss pékárut is kínálnak, valamint a részvételi díjból 2000 Ft-ot le lehet majd vásárolni az üzletükben.

További infók 

Fotó: Polyák Attila - We Love Hungary

Ismét megrendezik az Izraeli Filmhónapot a Kabinban, ami azt jelenti, hogy szeptember 3. és 24. között minden csütörtökön este 7 órától először egy koncerttel, majd fél 9-től egy filmvetítéssel várnak a parti teraszon. A Duna látványa és a kellemes szeptemberi esték frissessége alapozza meg számunkra a garantáltan hangulatos kikapcsolódást.

További infók 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Szeptember 4., péntek

A TÁP Színház az Utas és holdvilág után szeptember 4-én új darabbal jelentkezik és nyitja meg a Trafó pandémia utáni szezonját, amelynek címe Menedék.

A Menedék egy exkluzív, minden részletében tökéletesen kimunkált világ, ahol mindenki anonim avatárként van jelen. A Nether-nyomozók bejuttatnak egy kémet a Menedékbe, Mr. Woodnutot, akinek végigkísérhetjük ellentmondásos élményeit és kapcsolatát Irisszel, az egyik kislánnyal. Morris nyomozó célja, hogy megtalálja a Menedék alkotóját, rajta keresztül a Menedéket üzemeltető szervert, hogy egyszer és mindenkorra lekapcsolhassa, és ezzel megszüntethesse. A mű olyan kérdéseket feszeget, hogy mi a bűn, meddig mehet el a fantázia, mik a fikció határai és a művészet morális korlátja.

További infók 

Fotó: Trafó

Szeptember 4. és 10. között immár 13. alkalommal rendezik meg a Koreai Filmfesztivált, melynek keretein belül 22 különböző műfajú filmet vetítenek le a legújabbak közül, de egyéb programokkal is várják az érdeklődőket a Corvin moziban. A 2020-as rendezvény Moon So-ri színész és rendező munkásságával foglalkozik, emellett bemutat 4 olyan nagy hatású női filmet, melyek az önismeret és az elnyomott vágyak kapcsolatát boncolgatják. Bónuszként megtekinthető lesz Jang Joon-hwan nagy népszerűségnek örvendő 1987: Amikor eljön a nap című filmje is.

További infók 

Fotó: Merész Álom / Corvin Mozi

Péntektől látogatható a Portrait of Humanity 2020 pályázat nyertes fotográfiáit bemutató kiállítás, amely azzal a céllal született, hogy megmutassa, több dolog köt össze bennünket, mint ami elválaszt egymástól.

A British Journal of Photography kiadója, az 1854 Media hirdette meg a Portrait of Humanity 2020 nyílt fotópályázatot, amely lehetőséget nyújt a fotográfusoknak megmutatni, hogy mit jelent embernek lenni ebben a zaklatott korban. A világ vezető intézményeiben dolgozó fotószerkesztőkből, kurátorokból és fesztiválrendezőkből álló zsűri harminc képet és három sorozatot választott ki győztesként a több ezer pályaműből, hogy összeállhasson a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban látható kiállítás.

További infók 

Fotó: Antoine Veling: Márk 5:28, Sydney, Ausztrália © Antoine Veling/Portrait Of Humanity

Tekintettel az idei év ismert körülményeire, a Waldorfeszt szervezői úgy döntöttek, hogy a szokásos fesztivál helyett 2020-ban egy valamivel szerényebb, kisebb létszámú, rövidebb szeptemberi összejövetelt rendeznek Szentendrén. Azért nem kell aggódni, programokban így sem lesz hiány. A különböző koncertek, előadások és beszélgetések sora csak a kezdet, részt vehetünk izgalmas workshopokon, ahol többek között megtanulhatunk nemezelni, vagy hennát festeni, de lesz Nap- illetve Holdkelte túra, jóga és mozi is. Mint mindig, a legfontosabb most is egy inspiráló és összetartó közösség megalkotása, ahol ezúttal a tapasztalatainkat és gondolatainkat is megoszthatjuk erről a nehézkes időszakról.

További infók 

Az előző szezon az Edith-ben (egykori Piaf) mindössze kéthetes volt. Arcátlanul optimistán most egy hosszabbal kalkulálnak. A tét – ha lehet – még nagyobb, mint tavasszal. Így a nyitás feladatát most is mesterekre bízzák, mint Cyborg Templar, Mahagonee és Vittorio Waxman.

További infók 

Fotó: Edith

Szeptember 5., szombat

Az áprilisban elhalasztott jótékonysági futóversenyt végül szeptember első szombatján rendezik meg a Budakeszi Vadasparkban. A létszámot a biztonság kedvéért 250 főben határozták meg, de lehet menni családilag, vagy egyénileg, ezen belül rövidebb, illetve hosszabb távra is. A három leghosszabb táv dobogósai ajándékcsomagot, valamint a vadasparkba szóló éves bérletet nyerhetnek. A nevezési díjakból befolyt összeget teljes egészében a vadmacskák élőhelyének védelmére, felkutatásának és életmódjuk tanulmányozására fordítják.

További infók 

Fotó: Budakeszi Vadaspark / Facebook

A köztudottan magasan fekvő helyszíneket kedvelő Szappan Petra (Petraflow) szeptember 5-én ismét a Hotel President Budapest rooftopján tart jógaórát, ahonnan tökéletesen látszik a lemenő nap utolsó sugaraiban fürdő város. Az eseményen kezdők és haladók egyaránt részt vehetnek.

További infók 

Fotó: Petraflow / Facebook

A Kiscelli Múzeum hagyományos nyárbúcsúztató eseményén ismét lehetőséget kapunk bejutni a múzeum különleges, máskor lezárt tereibe, sőt, a kisebbeknek külön zseblámpás kriptatúrát is rendeznek. A programon rész vehetünk még a Ragyogj! – Divat és csillogás című divattörténeti kiállítás utolsó két tárlatvezetésén, parksétán, workshopokon, borkóstolón, maszkfestésen, és végül este a belső udvaron berendezett kertmozi vetítésén. Érdemes körülnézni a lehetőségek között, mert minden korosztály megtalálhatja a számára legvonzóbb ajánlatot.

További infók 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Szeptember 6., vasárnap

A tavaly 15000 indulóval elstartoló Wizz Air Budapest Félmaraton 2020-ban sem maradhat el, ezért szeptember 6-án újra futásra buzdítanak. A lehetőségek tárháza igen tág, a 21,1 km-es, 10 km-es vagy 2,3 km-es távot lefuthatjuk egyénileg, párban vagy akár trióban, ráadásul Budapest legszebb panorámája kísér majd minket.

További infók 

A megújult Normafa Síház minden vasárnap kellemes zenék mellett tart kirakodóvásárt, melyre dizájnerek, kézművesek és iparművészek települnek ki és árulják szebbnél szebb műtárgyaikat. A ház, pedig szörppel, szendvicsekkel és bográccsal szolgál a nézelődőknek. Ez az élménypiac hangulatos program és tartalmas kikapcsolódás így az ősz kezdetén.

További infók

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Vasárnap megtekinthetjük Székely Csaba Semmit se bánok című drámáját is, amelyben egy magányos és mogorva öreg, illetve egy fiatal lány története összeér: mindketten ragaszkodnak a világukhoz, nincs bennük vágy a szabadságra, mert nem ismerik annak lehetőségét. Illetve mégiscsak lehet kiút…

További infók

Fotó: Rózsavölgyi Szalon Arts & Café / Facebook

Egy könnyed vasárnapi program is vár ránk. A Sétaműhelynek hála megismerhetjük a kávéházi kultúra alakulását és sorsát a török időktől napjainkig. A békebeli kávéházak világa bár sokak szerint közismert, de ők mégis tudnak újat mondani a Savoy, a Zrínyi vagy az Astoria történetéből. Tagadhatatlan a kávéházak politikai jelentősége is, így Rákosi és Kádár presszóforradalmáról is szó lesz.

További infók 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Szeptember 7., hétfő

Szeptember 7-én, hétfőn este Gus Van Sant filmjét, a Good Will Hunting-ot nézhetjük meg a Bem Moziban.

A film főhőse Will Hunting még csak húszéves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól.  

További infók 

Szabadtéri kezdő slackline (kötéltánc) foglalkozáson vehetünk részt hétfőnként a Nagyvárad tér melletti Orczy parkban, ahol közös bemelegítés és erősítés után elsajátíthatjuk a sport alapjait. A szakkörvezetők minden résztvevőnek segítenek a gyakorlásban, vagy egyensúlyjavító módszerekkel látják el őket. A részvétel csak 500 Ft, így mindenképpen érdemes kipróbálni, ha érdekel ez a tevékenység.

További infók 

Fotó: Foxhouse Sportclub / Facebook

Szeptember 8., kedd

Elfriede Jelinek Árnyék (Eurüdiké mondja) című darabját láthatjuk szeptember 8-án a Trafó House-ban. Jelinek Eurüdikéje népszerű popzenész férje árnyékaként éleslátással és iróniával küszködik és küzd meg a női szerepből is fakadó komplexusaival.

További infók 

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Szeptember 9., szerda

A bor és a képzőművészet tökéletes párosítás, de ha ehhez még egy kis élő zenét és a budapesti panorámát is társítjuk, garantált a recept egy lebilincselő programsorozathoz. Szeptember 9-én a Nemzeti Galériában helyet kapó Borszerda estéjén kellemes badacsonyi borkülönlegességeket kóstolhatunk a Villa Pátzay Borbirtok jóvoltából, miközben a háttérben a Gyárfás Family Trió jazzstandard feldolgozásait hallgathatjuk egyedi és kreatív előadásmódban. A galériában Halász Rita előadásán, közös beszélgetésen és különböző tárlatvezetéseken vehetünk majd részt.

További infók 

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

A Józsefvárosi Önkormányzat a Kerékpárosklubbal együttműködve szervez biciklis körtúrát a VIII. kerületben, az Autómentes Szeptember keretében. Több időpontot is meghirdettek, a túra minden alkalommal a Rákóczi térről indul és oda is érkezik vissza. Az első túrát szeptember 9-én, szerdán 17:00-tól tartják. A program célja a biztonságos kerékpározás elsajátítása a városban – akár gyerekekkel is, éppen ezért lassabb tempóval és több megállóval szervezik a körutakat. Aki tud, hozzon saját bringát, de Bubit is lehet bérelni a találkozóponton.

További infók 

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Hasonló tartalmak

Admin mode