Jazz-koncertek a Rákóczi téren, ruhacsere a Néprajzi Múzeumban, bepillantás 70-es évekbeli házakba a Budapest100-on, Koreai Kulturális Fesztivál és mozi az Uzsoki Utcai Kórházban – májusra is összegyűjtöttük a legjobb ingyenes programokat.

1. Jazzfest Budapest: kiállítás és koncert

Javában tart a Jazzfest Budapest, azaz a tavaszi jazzünnep, ami ingyenes programokkal is elhalmoz minket. Ilyen például a jazzfotósok világversenye, a Jazz World Photo, ami idén az elmúlt 10 év legjobb fotóiból mutat be válogatást a Hunyadi téren. A fesztivál zárónapján, május 10-én a Rákóczi térre is érdemes lesz ellátogatni, itt ugyanis ingyenes koncertek töltik meg zenével a környéket. Délután 5 órától este 8-ig három formáció áll a szabadtéri színpadra, például a modern, kortárs jazz új generációját képviselő Nagy Emma Quintet

2. Ruhacsere és textilgyűjtés a Néprajzi Múzeumban

Íme egy bizonyíték, hogy a Néprajzi Múzeumba nem csak az amazóniai indiánokat bemutató fotókiállítás miatt érdemes jönni mostanában. Május 10-én például gardróbfrissítési szándékkal is érkezhetünk: a nagy ruhacsereakción belül hozhatunk és vihetünk is szimpatikus darabokat. Az esetleg megmaradó ruhákat pedig eladományozzák, akárcsak a nagy méretű textileket – utóbbiak a Kóborka Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesülethez kerülnek.

Részletek itt

3. Kamay Ko – a Borghese-kollekció launch partyja

Szeretjük a Kamay Ko ruháinak élettel teli mintáit és színeit, és alig várjuk az új kollekciót, amit Róma, ezen belül a Villa Borghese park inspirált. Ezt május 10-én, egy launch party keretében mutatják be a Kollabban, amire mindenkit szeretettel várnak, aki kíváncsi az új darabokra. 

Részletek itt

4. Budapest100

Az egyik kedvenc építészeti és kulturális programunk tavasszal a Budapest100, a közösségek és a város ünnepe, mert ilyenkor olyan érdekes házakba juthatunk be, amelyekbe sokszor még újságíróként sem. A május 11–12-i hétvégén 36 nyitott házba nézhetünk be, a téma: a 70-es évek késő modern építészete. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttünk néhány helyszínt, a lakótelepi háztól az egyetemen át a ravatalozóig, amit mi nem hagynánk ki.

Részletek itt

5. Európa-nap fesztivál

Magyarország 20 éve csatlakozott az Európai Unióhoz, amit május 12-én egy ingyenes fesztivállal és a már elmaradhatatlan futóversennyel ünnepelhetünk meg. A Szabadság teret először gyerekprogramok töltik meg, koncertezik Bognár Szilvia, a Hahó Együttes és az Iszkiri Zenekar, és lesz bábjáték is a Majorka Színházzal. A nagyszínpadon pedig fellépnek a Lázár Tesók, a Carson Coma Akusztik Trió és Szabó Balázs Bandája is. 

Részletek itt

 6. KoreaON – Koreai Kulturális Fesztivál

Május 18-án és 19-én, két napon át merülhetünk el a koreai kultúrában a KoreaON fesztiválon. A Hungexpo falai között teljesen ingyenesen láthatunk modern és tradicionális zenei produkciókat, taekwondobemutatót, de benevezhetünk koreai szépségápolási tanácsadásra is. A K-pop-rajongóknak jó hír, hogy lesz K-pop-parti, ráadásul egy ismert, öttagú dél-koreai a cappella csapat, a MayTree is színpadra lép. Mindeközben kézművesstandokon ismerkedhetünk a kultúrával, a gasztronómiával, és családi programokba is bekapcsolódhatunk.

Részletek itt

7. Lecsófőző verseny a Hello Budában

Ahány ház, annyi lecsó. És ha már ennyi lecsó, miért ne szerveznének főzőversenyt? A budai ételudvar, a Hello Buda május 18-át tűzte ki a nagy napnak, amire a legügyesebb (vagy leglelkesebb) szakácsok jelentkezését várják. A nevezés ingyenes, és ér jönni csak kóstolni is.

Részletek itt

8. Tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál

Könyvbemutatók, dedikálások, előadások, zenés irodalmi estek, koncertek vagy épp élő podcastműsorok – ezek mind ott szerepelnek az idei Margó Feszt műsorán. Az ingyenes programok helyszíne a margitszigeti Kristály Színtér lesz, ahol május 23–25. között többek között Kemény Lili, Jakupcsek Gabriella és Szentesi Éva is bemutatja legújabb kötetét. Vecsei H. Miklós és Balla Gergely (Platon Karataev) a Mondjad, Atikám! című József Attila-esttel érkezik, míg Pion x Krizsó a Népi líra című lemezét mutatja be.

Részletek itt

9. Filmvetítések

Május 15-én a CEU Filmklub második vetítése következik: Fekete Ibolya Bolse vita filmjét nézhetjük meg a B Auditóriumban, majd pedig maradhatunk egy beszélgetésen Varga Balázs filmesztétával. Folytatódik a CEU Rooftop Cinema is (a tetőteraszon), aminek az első vetítéséről egyelőre annyit tudunk, hogy május 30-án, csütörtökön lesz, 20:30-tól. Itt tudjátok követni a friss híreket.

Május 28-án egy másik rendhagyó helyszínen is mozizhatunk, az Uzsoki Utcai Kórházban. Még februárban írtunk mi is a kezdeményezésről, ami egyaránt várja a gondolatébresztő filmek iránt érdeklődőket, a közös, őszinte beszélgetésekre nyitott egészségügyi dolgozókat, betegeket, hozzátartozókat és minden filmrajongót. A következő alkalmon a  Csúcstámadás: a sportoló elméje című filmet nézhetjük meg, amire itt lehet regisztrálni.

10. Múzeumok Majálisa 2024

Május 25-én és 26-án 27. alkalommal mehetünk a Nemzeti Múzeum kertjébe, hogy részt vegyünk az ország legnagyobb múzeumi seregszemléjén. A Múzeumok Majálisa a szakmai programokon túl az egész családnak készül programokkal: koncertek, kézművesvásár és fesztiválhangulat költözik a kertbe.

Részletek itt

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék