Nemcsak a nyaralás, de a külföldi síelés is elmarad idén – hogy legalább a hütteélmény megmaradjon, Bíró Lajos gondolt egy nagyot, és a Vendéglő a KisBíróhoz teraszán berendezett egy hamisítatlan osztrák hüttét. Ha a lesiklás élménye nincs is meg, a második legjobb dolog, ami a pályán történhet, velünk lesz idén télen.

Bele se menjünk, hogy mi minden maradt el ebben az évben, mert nem érdemes, de nagyon úgy tűnik, hogy az osztrák sípályákat is nélkülöznünk kell a 2020–2021-es szezonban. Bár a hazai síelők nem adják fel, és már fogynak az Eplényhez közeli szállások, akik inkább csak a hangulatot fogják hiányolni, azoknak van egy jó hírünk: bár a hó nem garantált, a magyar gasztró mindig valamit újító fenegyereke, Bíró Lajos idén is gondolt egy merészet, és csinált egy hüttét a Vendéglő a KisBíróhoz teraszán

A hely adott volt, ráadásul az étterem terasza hangulatban is megfelel egy osztrák hüttének – csak néhány szőnyegre, pár kényelmes kanapéra, egy-két könyöklőre, a háttérben poppal kevert sramlira, vagyis osztrák sípályazenére és egy kinti pultra volt szükség, ahol sercegve sülnek a kolbászok és készül a zsíros deszka.

Sok síelőnek maga a hüttézés jelenti a síelést, de még a komoly sportemberek is naponta legalább egyszer beülnek egy melegítő italra vagy egy forró gőzgombócra. Mivel úgy vesszük észre, hogy az emberek egyre kevésbé szívesen ülnek be zárt helyre enni, úgy gondoltuk, hogy így nemcsak azoknak kedvezünk, akik ódzkodnak a benti fogyasztástól, de azoknak is, akiknek hiányozni fog idén a hüttézés” – tudjuk meg Reményik Áron ötletgazdától, a cégcsoport kommunikációs vezetőjétől.

A KisBíró ettől függetlenül továbbra is várja a vendégeket, de az ottani étlapról rendelt fogásokat nem lehet a hüttében fogyasztani, és a császármorzsánkkal sem ülhetünk be a kandalló mellé. 

Az étlap nem hosszú, sőt pár tétellel még több is rajta a helyhez illő ital, mint az étel, de a käsespätzlén kívül minden van rajta, ami egy tisztességes hüttés étlapon megtalálható. A sajtos galuska azért maradt le, mert azt általában kevésbé jó minőségű alapanyagokból készítik (nagy mennyiségben) a hegyi fogadókban, hogy gyorsan ki lehessen tálalni. Mivel az alappor nyilván nem volt opció, a hagyományos készítési idő viszont meghaladja azt, amennyit az emberek egy teraszon töltenének hűvös időben, inkább mellőzték. 

Van viszont házi készítésű perec (350 Ft), amit Bíró Lajos maga gyúr a konyhán, echte osztrák májgombócleves (1620 Ft) öklömnyi gombóccal, tiszta húslevesben, friss zöldhagymakarikákkal, ahogy azt kell, meg persze gulyásleves (2100 Ft) is. Kivételesen nem a magyar gulyás – a hüttében a labancok verziója vette át a hatalmat, így paradicsomos változatot kapunk. 

A KisBíró zsíros kenyér (1900 Ft) kivételesen nem osztrák találmány, Bíró Lajos Székelyudvarhelyen kóstolt egy hasonló, kardiológusok rémálmának is beillő street foodot. A vastag szelet kenyeret kacsazsíron megsütik, majd juhtúróval és sült hasaaljával, császárral vagy épp tokaszalonnával koronázzák. 

A bécsi szelethez (2800 Ft) ezúttal nem osztrák krumplisaláta, hanem steakburgonya jár, egyébként hibátlan, ahogy azt Bíró Lajostól már megszokhattuk. A kolbász is tesz egy kis kitérőt, nem követi szorosan a hüttés hagyományokat – nem a megszokott fehér sajtos kolbász, hanem magyar debreceni van az étlapon. Ennek az az egyszerű oka, hogy Bíró Lajos „nem igazán szereti a fehér kolbászt, viszont kiváló debrecenit kap a beszállítójától”.

Ez így igaz – fűszeres, roppanós, szaftos, a mellé kapott, kacsazsírral pirítgatott káposztával és Bíró csípős mustárával együtt pedig nemcsak a hütteélmény jut ki nekünk, hanem egy jó nagy nosztalgiahullámot is kapnak azok, akik emlékeznek még arra, milyen volt a debreceni, mielőtt szójával és mindenféle ízfokozóval kezdték volna turbózni.

Az édesszájúak két klasszikus közül választhatnak – ízlésfüggő, hogy valaki a császármorzsára (1600 Ft) vagy a germknödelre (1600 Ft) szavaz, mindkettő hibátlan. Az osztrák típusú, szivacsos császármorzsához jó sok házi baracklekvár jár, a gőzgombóc pedig igazi klasszikus: puha tészta rengeteg sűrű szilvalekvárral, édes vaníliaszósszal és egy kanálnyi mákkal. Ami pedig külön kiemelést igényel, mert szorosan a télhez tartozik, de valahogy nagyon kevés helyen tudják fogyaszthatóra elkészíteni, az a forralt bor (1200 Ft): nem túl fűszeres, nem túl édes, nem ver fejbe – amíg várunk az ételeinkre, nyugodt lélekkel rendeljünk egy bögrével! 

Ha a tél elég kegyes lesz, talán még igazi havat is kapunk, hogy az élmény még reálisabb legyen. Ha nem, akkor is marad az osztrák popzene, a forró rumos kakaó és a roppanós kolbászok – Bíróék mindenesetre mindent megtettek a hüttehangulatért. 

Címkék

Elérhetőségek

Bíró Hütte (Vendéglő a KisBíróhoz) 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 8. Facebook-oldal