Pár hete írtunk róla, hogy a Costes ex-séfje, aki egyenesen Gordon Ramsey konyhájából érkezett Budapestre anno, saját éttermet nyit a Sas utcában. Az interjú idején az utolsó simításokat végezték az étteremben, most pedig megnéztük, milyen az, ha a portugál konyha a magyarral fuzionál.

Tiago Sabarigo és felesége, Jenei Éva a vendéglátás két különböző szegmenséből érkeztek – Tiago az éttermi világból, Éva pedig a szállodákéból. Régóta terveznek egy saját éttermet, ami egyszerre mutatja be a portugál és a magyar konyhát, azt, hogy a letisztult, mediterrán portugál gasztronómia mennyire illik a fűszeres, nehéz, közép-kelet európai magyarhoz. 

Az étterem belsőjének kialakításában egyértelműen a portugál hatások uralkodnak, mégsincs erőltetett tengerparti hatása. A falakon a natúr tégla és portugál kék-fehér csempe található körben, ezt néha a mély tengerkék felület és egy fehér, móros, mediterrán rácsszerkezet váltja fel. Az étterem első része kicsit világosabb, hátul, a hatalmas borhűtő mellett valamivel intimebb, elbújósabb a hangulat. Ha pedig megfelelő asztalhoz ülünk, minkét traktusból szemmel tarthatjuk, ahogy Tiago és csapata a fogásainkat tökéletesíti.

Terasz hiányában az utcafront fala majdnem teljesen nyitott, a fehér spaletták miatt pedig van egy erőteljes, otthonos, mediterrán hangulata a letisztult faasztalokkal és színes székekkel berendezett belsőnek, melynek kialakításában Gianni Annoni is bábáskodott. Hogy nem fine dining, hanem egy közérthető, magas minőségű fogásokat a középpontba állító helyre érkezünk, az az enteriőrön is meglátszik, még mielőtt kinyitnánk az étlapot.

Az Essência Restaurant – Tiago & Évában két étlappal találkozhatunk, az egyik az ebéd, a másik pedig a vacsora. Ha kisebb összeget szánunk a portugál-magyar fúzó megsimerésére, akkor ebédidőben érdemes érkezni, ilyenkor két fogást 3900, hármat 4800 Ft-ért kóstolhatunk meg – de az a la carte-ról is összeválogathatjuk az ebédünket. Vacsoraidőben fix menüsor van, ilyenkor az à la carte kiesik, választhatunk az itthon, vagyis a magyaros fogásokat felvonultató, az otthon, tehát a portugál liga játékosai, és az essence, a fúziós ételsort kínáló menü közül. A két nemzeti, 5 tételes menüsor borpárosítás nélkül 16.800 Ft, míg a fúziós 8 fogása 21.900 Ft-ba kerül. Érdemes azonban a borokat is megkóstolni, mert kiváló kis pincészetek tételeit kínálják mind a magyar, mind a portugál oldalon. 

Az üdvözlőfalat a portugál street foodok világát idéző halfasírt – naná, hogy tőkehalból – egy csinos kis kagylóhéjrakáson érkezik. Nagyon szépen összefoglalja a portugál konyhát – egyszerű, mégis rusztikus, eltér az ilyen kategóriájú éttermek semleges ízű, finomkodó köszöntőitől. 

A kötelező házi kovászos kenyér szerencsére itt is érkezik az első fogás előtt – különlegessége, hogy a helyben készült kenyérszeletekre portugál módi szerint rá is grilleznek. A kísérő házi algás vaj és a nagyágyú, a Distintus olívaolaj, ami egy észak-portugál családtól érkezik, akik öt generáció óta foglalkoznak olívával, és nagyrészt Michelin-csillagos éttermek a vásárlóik. A selymes, erős, enyhén kesernyés füves olíva és a füstös házi kovászos kenyér násza már önmagában is tökéletes fogás volna.
 

Az első fogás leves, ami inkább a magyar konyhára jellemző, viszont egy teljesen ibériai darabbal váltják ki, a nyáron kötelező, hűsítő, frissítő gazpachóval. A gazpacho (1900 Ft) hibátlan, az érett paradicsom és a jó minőségű olívaolaj íze érződik csak benne, és kiválóan megy hozzá a levesbetét, a grillezett görögdinnye a maga édeskés, füstös ízével.

Második fogásunk a portugál konyha egyik ismert étele – a tőkehal „á Brás” módra (6200 Ft) kicsit emlékeztet a közép-európai hidegkonyhai ételekre – a lehető legjobb értelemben - csak éppen egy meleg fogásról van szó. A vékonyra vágott tőkehal nyelvet hagymával, krumplival és tojással összekeverve, salátán kapjuk meg. A krémes, nem kifejezetten könnyű halas alap mellé az összehatás könnyítése miatt van szükség a roppanós salátalevelekre. Ha valaki egy izgalmas, itthon kevésbé ismert portugál fogásra kíváncsi, annak ez kötelező.

Hogy a tengeri fogások közül ne csak a bacalhau, a portugál sózott tőkehal képviseltesse magát, a polip (5800 Ft) is megjelenik az étlapon. A grillezett bébipolip, a krémes rizs és a tengeri spárga a legkevésbé kiemelkedő az összes étel közül, amit kóstoltunk – nem mintha nem lett volna jól elkészítve, de visszafogott ízei miatt ebben érvényesül legkevésbé a portugál konyhára jellemző rusztikus, mély szépség, bár el kell ismerni, hogy a tengeri spárga kesernyés frissessége jó irányba tolja el a semleges rizs és polip ízét. 

Remek kontraszt utána a magyar oldalról érkező marhaoldalas pörkölttel és nokedlival (5500 Ft). Az olmósra szuvidált marhaoldalas kis szeletben érkezik, és szálaira esik szét az első pöccintésre. A nokedli forradalmasított, hosszúkás rudacskái zseniális extra karamelles, füstös ízt kapnak a pirítástól, az egészet pedig megkoronázza egy érezhetően hosszú-hosszú órákon átt forralt jus. Extrának kapunk mellé egy frissítő egres-uborkasalátát, ami tökéletesen hozza azt, amit egy hibátlan uborkasalátától várunk. Az első falatnál felsejlik a gondolat, hogy Tiago valahol az Alföldön gyerekeskedhetett, annyira telitalálat a magyar oldalról kóstolt pörkölt. 

Desszertnek szintén egy tradicionális portugál édesség érkezik, a Torta de Laranja (2800 Ft). A piskótára emlékeztető egyszeletnyi tekercs nagyon könnyű, nagyon nyári, köszönhetően a tojásfehérjéből és cukorból álló tésztának, a narancsszirup pedig, amibe áztatják, mutat egy kis móros vonalat a benne lévő parfümös narancsvirágvíznek köszönhetően. Hogy a tányérra némi savanyú íz is kerüljön, narancsos jégkása koronázza. 

A levezető petite four-ban megtaláljuk az elmaradhatatlan pastel de natát, tökéletes, roppanós tésztában, lágy, vaníliás tojáskémmel, egy erőteljes, kakukkfüves-karamellás csokigolyót, és mivel képzeletben Portugáliában vagyunk, a ginjinha-t, az elmaradhatatlan portugál meggylikőrt is a tányérra csepészik egy pattogós cukorkába forgatott zselékocka formájában.

Mivel itthon a portugál konyha kissé alulreprezentált, kitűnően elkészített magyar fogásokból pedig sosem elég, mindenkinek érdemes megkóstolni a Essência Restaurant – Tiago & Éva fogásait, akik szeretik legalább az egyiket. Még izgalmasabb azonban, ha a kettőt összefűzzük, hiszen szerethető játékossággal, kreativitással és magas minőségű konyhai tudással mutatják meg nekünk, hogy mennyire jól kiegészíti egymást ez az egyébként földrajzilag olyan egymástól olyan távol álló konyha. 

Címkék

Elérhetőségek

Essência Restaurant – Tiago & Éva 1051 Budapest, Sas utca 17. Facebook-oldal