Ha van sikertörténete az utóbbi évek budapesti street food-forradalmának, akkor a 2013-ban megalapított Pizza Me-é az. Manapság már nincs olyan ember a fővárosban, aki ne ismerné őket, de még akkor is, ha sosem evett náluk pizzaszeletet. Decemberben megnyitott új központjukban jártunk Újpesten, ahol még azt is megnéztük, hogyan dagasztják a gépmonstrumok az eredeti olasz alapanyagokból a pizzatésztát.

A Pizza Me egy nagy baráti társaságból nőtt ki a 2010-es évek első felében. A közös nagy főzések és evések adták az ötletet, de kezdetben az egészre csak, mint hobbira gondoltak. A pizzázó szerelemprojektnek indult, különösebb jövőkép és üzleti terv nélkül. A pultban is maguk a tulajdonosok álltak, ők dagasztották a tésztát, sütötték a pizzát és szolgálták ki a vendégeket. Akkor még más volt a logójuk, mint most, de a nevük is: La Pizza Di Mamma Sofia néven próbáltak helytállni az épp akkor rohamos ütemben formálódó bulinegyed szívében.

A tenyérnyi Király utcai pizzázó híre szájhagyomány útján, és elég gyorsan terjedni kezdett a városban, köszönhetően elsősorban annak, hogy amit kínáltak, minőségi pizzaszeletet, arra egy echte olasz is csak elismerően csettintett volna. Az első pár évben ezért egy forintot sem kellett reklámozásra költeni, minden ment magától. De ha valami jó, azzal úgyis újra és újra találkozni akar az ember, sőt, másnak is szívesen ajánlja. Valahogy így kezdődött a Pizza Me sztori.

A tulajdonos testvérpár, Eran és Victor alapvetően ingatlannal foglalkoztak, és először kábé 20 évvel ezelőtt merült fel bennük, hogy valami másba is belevághatnák a fejszéjüket. Össze is hoztak egy kávézót, ami annyira jól muzsikált, hogy végül elérkezett egy pont, amikor választaniuk kellett: maradnak az ingatlannál, vagy vendéglátósok lesznek. Akkor még az ingatlan került ki győztesen.

Aztán teltek-múltak az évek. 2013 elején fedeztek fel egy használaton kívüli, apró üzlethelyiséget a Király utcában, szemben a Gozsdu bejáratával. Akkor gondoltak újra arra, hogy megint csinálhatnának valami mást. A street food akkor már egyre határozottabb fejlődésnek indult Budapesten is, így ebbe az irányba kezdtek el tapogatózni. Viszonylag hamar rájöttek arra, hogy bár a fővárosban is egyre több helyen lehet szeletes pizzát kapni elvitelre, ám igazán jó minőségűt sehol, mert szinte mindenki ugyanarra ment rá: a szelet legyen minél olcsóbb. Ez a hozzáállás azonban a minőség kárára ment. Úgyhogy elhatározták, majd akkor ők megcsinálják Budapest első minőségi szeletes pizzáját.

2013 augusztusában nyitott meg az első üzlet - bár akkor még álmodni sem mertek arról, hogy lesz ebből még több is. Eleve egy darabig pangott a hely, de mivel elsősorban az olasz konyha iránti szeretetből és hobbiból vágtak bele, és egyikük sem ebből élt, nem aggódtak. Úgy voltak vele, ha bejön és felfut a hely, majd akkor lesz belőle komoly üzlet is. 2-3 hónap után szinte egy csapásra kezdett el működni a hely, egyre több lett a visszajáró vendég, akik azt is elmondták, miért jöttek vissza: mert itt tényleg olyan a pizza, mint az olaszoknál. Ekkor születtek meg róluk az első cikkek és blogbejegyzések, amik kivétel nélkül szuperlatívuszokban emlékeztek meg a náluk vásárolt pizzáról. Tódulni kezdett hozzájuk a nép, aminek az lett az eredménye, hogy 2013 december és 2014 január között már a második üzlethelyiséget keresték, amit az Erzsébet körúton találtak meg, közel a Király utcához. Ekkor változtattak nevet, és született meg a jóval egyszerűbb Pizza Me név. 2014 májusban nyitott meg a második, majd pár hónappal később a Deáknál a harmadik üzlet.

A harmadik üzlet megnyitása után már érezhető volt, hogy itt nem fognak megállni, és egy egész láncot fognak felépíteni a városban, de hogy a jó minőség megmaradjon, sőt egyre csak javuljon, ahhoz szükség lesz egy központra is, ahol a tárolás és az előkészítés zajlik majd. Bár ez szokatlan üzleti húzás volt, mivel nem rentábilis, ők mégis úgy voltak vele, hogy meg kell lépni. A tésztát dagasztani kell, utána két napig pihentetni megfelelő helyen és hőmérsékleten, ezt pedig az üzletben, pláne sokban, nem lehet rendesen megcsinálni. A Lehel úton nyitották meg az első kis központi konyhát, ahol tradicionális olasz dagasztógépekkel készítették el és osztották porciókra a tésztát, tárolták az egyenesen Olaszországból érkezett alapanyagokat és hozzávalókat. Helyben, az üzletben pedig csak a sütés és a kiszolgálás történt. Ez persze a mai napig így van. Ahogy sorra nyíltak az üzletek, úgy lett egyre nyilvánvalóbb az is, hogy új központba kell költözni, mert a régi már egyre kevésbé képes megfelelni a kihívásoknak. 2019 decemberben költöztek az új, kényelmes és tágas központba Újpestre, ami már legalább kétszer annyi üzletet tudna eltartani, mint amennyi most van. Gondolnak a jövőre is.

Az első 5 Pizza Me nagyjából 3 év alatt nyitott meg, aztán évente jött 4-5 újabb, jelen pillanatban pedig 19 üzletük van szerte Budapesten, és úgy tervezik, hogy idén nyárig összejön a huszadik is. Az első vidéki üzlet is már úton van, Szegeden fog megnyitni. Míg a budapestiek nem franchise üzletek, a szegedi már az lesz, mert fontosnak tartják, hogy helyben is legyen egy tulajdonos, Eran és Victor viszont nem tudnak ott lenni állandó jelleggel. De a szegediek is ugyanazt fogják kapni, Budapestről és konyhakészen, mint a fővárosi üzletek: a szósz kikeverve, a tészta megdagasztva és gombócokba gyúrva, a felvágott szeletelve és a többi. A minőség garantált.

Az egyszeri pizzafogyasztóban talán jogosan merül fel a kérdés: mitől jó a Pizza Me pizza? Eran és Victor szerint ennek egyetlen oka van: a 100%-ban olasz minőség, arra pedig szinte kínosan ügyelnek, hogy az sose romoljon, és ha változik, az minden esetben javulás legyen. Ennek érdekében pedig mindent, de tényleg mindent egyenesen Olaszországból hoznak. Nemcsak a mozzarellát, a sajtot meg a paradicsomot, de még a só is onnan érkezik. Alessandro, a Pizza Me olasz séfje és tanácsadója segítségével folyamatosan kutatják fel az újabb és újabb autentikus alapanyagokat és recepteket, megállás nélkül tesztelik az új ízeket, és folyamatosan járnak kiállításokra is, hogy minél hamarabb megismerjék az új trendeket, gépeket és alapanyagokat.

A Pizza Me üzletekben most az 10 különböző pizza kapható, és minden hónapban jön egy új, egyfelől, hogy mindig legyen valami újdonság is, ne csak a megszokott repertoár, másfelől pedig így tesztelik az új ízeket. Ha ezek közül valamelyik bekerül a top 3-ba, akkor ezzel bekerül a 10 állandó pizza közé, az addigi 10 közül pedig az utolsó kiesik. A normál lisztes pizza mellett kapható teljes kiőrlésű is, ami egyre nagyobb szeletet harap ki a forgalomból, jelenleg 30%-on áll.

Ha az egyes üzletek népszerűségét nézzük, még mindig a Király utcai legelső áll a csúcson, bár nyáron a Bazilikánál lévő mindig megszorongatja. Ez azonban a csapatépítéseken nincs így, ott szinte mindig a Király utcai üzlet nyer, ők az örök elsők az egyenlők között.
Bár a Pizza Me-t sokan ismerik, minden egyes új üzlet megnyitása olyan új vevőket is hoz magával, akik korábban még nem ettek náluk. Ez is azt jelzi: mindig van hova fejlődni, a Pizza Me pedig ezt maximálisan be is tartja, és folyamatosan fejlődik. Lehet, hogy a titkuk valójában ebben rejlik.

Címkék

Elérhetőségek