A Müpában az utóbbi időben fellépett világsztár előadók, mint Zubin Mehta, Marcus Miller, Charlotte Gainsbourg vagy Fischer Ádám koncertjei által inspirált, és személyesen szignózott hangszobrok decemberben nem csak installációként is tekinthetőek meg, hanem online árverésen meg is vehetőek a Máltai Szeretetszolgálat oldalán, akik a bevételt karitatív célra fordítják.

Hullámok fából? Faragott dallamok? Igazából nem is járunk messze az igazságtól, amikor a Müpa Zászlótermében függő hatalmas installációt nézegetjük, hiszen a különböző – juhar-, cseresznye-, fekete dió – fából készült szobrok különböző dalok hanghullám mintázatainak grafikonját jelenítik meg.

Baditz Gyula szobrászművész tervei alapján az alkotások a hátrányos helyzetű embereknek munkát adó tiszaburai asztalosműhelyben születtek meg.

Az inspirációt a közelmúltban itt fellépett világhírű művészek koncertjei jelentették – a klasszikustól a jazzen át a könnyűzenei darabokig, hiszen a Müpában évente több száz előadó és zeneszerző több ezer műve csendül fel, és ugyan a dallam elszáll, de az élmény örökre szól.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Müpa együttműködésének köszönhetően létrejött különleges hangszobrok ezt a mozzanatot ragadják meg. Komolyzenei koncertek, operák részletei – mint Wagner A walkürje vagy Ránki Dezső előadásában Beethoven zongoraszonátája – Zubin Mehta, José Cura, Rolando Villazón fellépései is inspiráltak egy-egy alkotást, de Diana Krall, Charlotte Gainsbourg neve is felbukkan. A világsztárok kézjegyükkel is ellátták a szobrokat, amelyeknél amúgy érdekes megfigyelni, hogy hogyan változik a „lüktetésük” attól függően, hogy egy dalt vagy hangszeres dallamot testesítenek meg.

A huszonhárom szobor az alkotás és a társadalmi esélyteremtés összefonódását is jelképezi, így az installáció darabjaira a Máltai Szeretetszolgálat licit.adomanyozz.hu oldalán lehet licitálni. A kiállítás részeként a fotókon található QR-kódokkal az aktuális zeneszámokat is meghallgathatjuk az installáció alatt állva.

Ez a cikkünk a Müpával együttműködésben készült.