Az organikus borok mellett a specialty kávé is főszereplő a Veres Pálné utcában megnyílt helyen. Természetes, minőségi alapanyagok – slow food, slow drink.

Szekeres Máté és Ujszászi Regina egy éve érkeztek haza Dublinból, ahol Regina egy Michelin-csillagos éttermet, Máté egy specialty kávéláncot menedzselt. Mindketten szenvedélyes és magasan képzett gasztronómiai szakemberek, akik minden részletben a minőséget képviselik, Regina nemzetközi borakadémikusként a borok, Máté diplomás szakértőként a kávék terén.

Az újonnan megnyílt kávézó-borbárban aberlini székhelyű The Barn kávéját használják, amelyet Európa legjobb pörkölőjének választottak nemrég. A minőségre garancia, hogy kihagyva a forgalmazót közvetlenül a termelőktől szerzik be a kávét. Most épp egy guatemalai farm termése van az őrlőben, ahova a pörkölő munkatársai már négy éve visszajárnak.

A koncepció lényege, hogy míg nappal a kávéké a főszerep, este a jó borokra helyeznék a hangsúlyt. Ezekről pedig tudni kell, hogy biodinamikus/organikus borok, idehaza annyira nem elterjedtek még, mint külföldön. A borhoz nem, vagy csak nagyon kevés ként adnak hozzá, közvetlenül a palackozás előtt; ez azért is fontos, mert sokan érzékenyek rá. „Kevesebb kén, kevesebb fejfájás” – válaszolta Regina a banális kérdésre, miszerint ezzel csökkenthetjük-e a másnaposság esélyét.

A biodinamikus borokhoz nem adnak élesztőt, enzimet és egyéb kivonatokat, a bort nem szűrik és nem derítik – azt alapul véve, hogy nem kell elvenni semmit a bor alapvető természetéből, ízéből. Nem permetezik, vegyszerezik az szőlőt, jellemzően kisebbek az ültetvények is, hiszen a biogazdálkodást kicsiben lehet művelni. „Csak egészséges szőlőből lehet jó bort készíteni” – mondja Regina.

Hogy milyen a végeredmény, azt a Portobellóban Mauer Oszkár kadarkáját kóstolva mérlegeltük. Az ő szerémségi birtoka a világ legrégebbi – 1880-ban telepített – kadarkaültetvénye. Bora természethűbb, nyersebb, „szűretlenebb” állagúnak tűnt, legalábbis az egyszerű fogyasztó számára ezek a legfeltűnőbb jellemzők.

A kávé és bor mellett az ételekről is szót kell ejteni: délután 4-ig brunchnak és ebédnek való ételeket készítenek a croissant-tól kezdve a rafináltabb tojásételekig és szendvicsekig, 5 után pedig snackek, falatkák járnak a bor belé. Minden hozzávalót gondosan válogatnak össze, kompromisszumot ebben sem kötnek. Az Arán Bakery kitűnő vadkovászos pékáruit használják, amihez érdekes adalék, hogy a pékséget üzemeltető házaspárral baráti kapcsolatot ápolnak, és Dublinban egy utcában laktak.